Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet EB22 punca

średni

Pytanie

Napisano

Witam Kolegów.Udało mi sie kupic bagnet zastępczy EB22.Przy progu na grzbiecie głowni jest mała punca-może 2,5X2,5mm.Szukałem w dostępnej mi literaturze i w internecie,ale nic nie znalazłem.Może ktoś wie co to za znak?
Z góry dziękuje za zainteresowanie i pomoc.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ale nie ma co tutaj doszukiwać się więcej jakiejś ideologii ;) Ja na Twoim miejscu bym go nie malowal (swego czasu modne bylo wsrod kolekcjonerow wtorne malowanie zastepczakow, dla mnie to raczej nieporozumienie), ani w ogole bym nic z nim juz nie robil, jest to bagnet zastepczy wyprodukowany miedzy 1914-18r. z tym że stawiałbym na poczatek wojny, bo wiadomo, im dłużej ona trwała tym mosiądz był cenniejszy i szkoda go było marnować" na jakiś bagnet ;) Zabka wcale nie musiala miec tego troczka, w zasadzie moze byc nawet od tego egzemplarza, z czego sa zrobione nity na tej zabce?
A tak w ogole to gratuluje!! Bardzo ładny egzemplarz :)
Napisano
Broń Boże nie mam zamiaru go malowac.Żabka jest na 100% od tej pochwy.Bagnet był noszony. Ślady (wytarcia)z bagnetu i pochwy idealnie do siebie pasują.Nity w żabce wykonane z miedzi, od wewnętrznej strony pokryte miejscami zieloną patyną.
Napisano

Witam Kolegów.Udało mi sie kupic bagnet zastępczy EB22.Przy progu na grzbiecie głowni jest mała punca-może 2,5X2,5mm.Szukałem w dostępnej mi literaturze i w internecie,ale nic nie znalazłem.Może ktoś wie co to za znak?
Z góry dziękuje za zainteresowanie i pomoc.

Napisano
Wiem że to unikat.Wymiary zgadzają sie z podanymi w literaturze i internecie.(jedynie żabka,jak widziałem w książce powinna miec zapięcie na rękojeści) Kupiłem go od człowieka który w Holandii remontował domy i w jednym z nich go znalazł. Zupełnie nie wiedział co posiada ,bo cena którą za niego zaplaciłem była bardzo mała.Teraz u umnie był remont i o tym że on ,,coś,, ma ,wyszło w rozmowie.
Pochwa była wtórnie malowana.Pod żabą,wytarta czarna farba odsłoniła oryginalną zieloną.Z tego co czytałem,w epoce cale były malowane na zielono,ale często rękojeśc czyszczono z farby i polerowano.
Jeśli coś w bagnecie zwróciło Twoją uwagę,proszę o informację,wtedy przyjrzymy się temu bliżej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie