Szymekkx Napisano 14 Sierpień 2012 Autor Napisano 14 Sierpień 2012 Witam !Moj problem polega na, ze nie moge znalesc ani jednej miejscowki z ciekawymi fantami, mam wykrywke poł rok i moje efekty pare monetek , pare medalikow, i tam szpargałki.poczym mam znalezc miejscowke ? chodze razem z mapami , kompletnie nic, czasami sie cos trafi na polu , jak chodze po 2-3 godziny to wychodza czasami 2-3 monetki prl tylko, moze mi ktos podac wskazowki ? jestem z Lubelszczyzny, okolice Krasnegostawu
beaviso Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Chłopie, Twoja okolica to jedna wielka miejscówka pierwszowojenna. Zacznij czytać!Inna sprawa, że trzeba mieć dużo czasu i zwykłego fuksa. Ja chodzę pod Zamościem po dobrych miejscówkach, wg literatury po prostu cuda, a w terenie same łuski i kulki szrapnelowe... Jak zaczynałem, to fanty same wpadały pod sondę. Najlepszy fant trafił się od niechcenia, i to z uszkodzonym wykrywaczem. A im jestem starszy i bardziej kombinuję, tym gorsze efekty...Miejsce musisz wstępnie wytypować wg źródeł. A potem, gdzie dokładnie szukać, to już wg intuicji i wg wstępnego rozpoznania terenu pod kątem występowania sygnałów".M.
Szymekkx Napisano 14 Sierpień 2012 Autor Napisano 14 Sierpień 2012 właśnie :). o taka mi odpowiedz właśnie chodziło, tzn jakich źródeł ? też mi sie trafiaja fanty :) ale chodzi mi o to ze na odkrywcy pokazuje duzo osob jakies fanty jakie znalezli tzn po 14 monetek i cos , a ja wlasnie znajduje mało a tez duzo chodze i wlasnie mi o to chodzi skad trafiaja na takie miejscowki itd,wiem wiem. u nas to jak by wysyp tych kulek , i łusek. czyli poprostu trzeba miec fuksa. zeby trafic na jakies fajne miejsce pod jaka miejscowoscią chodzisz ? dokladniej ?
Nephilimer Napisano 15 Sierpień 2012 Napisano 15 Sierpień 2012 Podstawą jest nie tyle chodzić, co chodzić z głową. Książki, wiedza praktyczna, umiejętność krytycznego spojrzenia na to, co mówią miejscowi (a mówią dużo, bardzo często również sensownie, wystarczy odfiltrować tygrysy z bagien), źródła, mapy, internet - posiedź trochę, a na pewno coś znajdziesz.Na fuksa nie licz, bez pracy nad miejscówkami raczej nic z tego. Co do monetek to było już milion tematów, jaka jest filozofia zalegania w ziemi, poszukaj na forum.
Szymekkx Napisano 15 Sierpień 2012 Autor Napisano 15 Sierpień 2012 Własnie chodzę cały czas z mapami ale to nic nie daje bo i tak i tak nic nie ma ;/, pytam się starszych ludzi co i jak, ale zawsze otrzymuje wiadomość ze i tak nic nie znajdziesz , albo ze tam coś kiedyś było ale to i tak tylko chodzi o wojnę światowa, z jakich źródeł mogę skorzystać żeby się coś ciekawego dowiedzieć? jak mieszkam na wsi ? albo książek ?
obert8 Napisano 16 Sierpień 2012 Napisano 16 Sierpień 2012 internet A z jakimi mapami chodzisz ? wspolczesne co maja ci pokazac polozenie karczm ? Czytaj stary czytaj wpisz nazwe miejscowosci poszukaj jej historii Internet to potega
Szymekkx Napisano 16 Sierpień 2012 Autor Napisano 16 Sierpień 2012 mapy reymanns , nic mi nie mowi historia mojego położenia ;/, mieszkam kolo miasta ,a jak wpisalem miasto w Wikipedia to też mi nic nie mowi, dlatego ze tam gdzie cos bylo są teraz domy , albo deptak . tak samo i na innych miejscach tak samo , jest cos tam juz jakies budynki czy cos, i nie da sie szukac ;/ a historia to co historia ? mam napisane ze wzniesienie zamku 1400 ktorys albo 1500 i urodzenie jakiegos połkownika , bylem w tym miejscu :) ale chodzi mi teraz o inne ...
Szymekkx Napisano 16 Sierpień 2012 Autor Napisano 16 Sierpień 2012 Początkowo istniał tu niewielki dwór obronny Krupskich (dziedzictwo Krupskich)[2]. Jerzy Krupski w 1492 r. założył zamek w Krupem[3]. W II połowie XVI w. właścicielami zamku została rodzina Orzechowskich, którzy w Krupem wznieśli wspaniałą renesansową rezydencję. W ich posiadaniu zamek pozostał do 1644 r.. Właścicielami Krupe byli: Zborowscy, Gnoińscy, Niemirycze, Buczaccy i Rejowie. W 1827 r. - było 27 domów (137 mieszkańców). Zamek podupadł podczas potopu, z którego się już nie podniósł, zniszczenia dopełnili okoliczni mieszkańcy, którzy okradli jego zgliszcza. Przeprowadzone w latach 1960. ub. wiek prace zabezpieczające, częściowo uratowały pozostałości wspaniałej niegdyś, magnackiej rezydencji. W tej miejscowości urodził się: Franciszek Przysiężniak ps. Ojciec Jan (ur. 22 września 1909, zm. 30 września 1975 w Jarosławiu) – porucznik Wojska Polskiego, oficer Narodowej Organizacji Wojskowej i Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, żołnierz podziemia niepodległościowego.taka jest historia mojego terenu
TheAdam1978A Napisano 18 Sierpień 2012 Napisano 18 Sierpień 2012 Przeczytałem wszystkie posty i nie znalazłem nic na temat wykrywki kolegi. Może problem tkwi w sprzęcie ? Trafiają się ubogie miejsca ale bez przesady, jeszcze z tak bogatą historią okolicy.
Szymekkx Napisano 26 Sierpień 2012 Autor Napisano 26 Sierpień 2012 do kozłowki mam około 80 km, sprzet to fisher f75 ltd :)
sebo_sek Napisano 29 Sierpień 2012 Napisano 29 Sierpień 2012 Moja żona ma rodzinę w bardzo starej wsi. Historia wojenna i nie tylko. Przełaziłem wokół tej wiochy z 8-10 godzin i NIC!!! A pola przy cmentarzu, niedaleko kościół, stacjonowanie wojsk sowieckich i załamka. Pojechałem 2-3 kilometry dalej i zupełnie inna bajka. Czasem nie da się tego wytłumaczyć. Albo ktoś już tam kiedyś chodził, albo niczego nie gubiono. A chodzę z Sovą więc nie w sprzęcie problem.
jacek825 Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 Co cię interesuje kolego (czego szukasz) ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.