tm/39 Napisano 4 Sierpień 2012 Autor Napisano 4 Sierpień 2012 Proszę o wszelkie informacje na temat orła jak na zdjęciach ( okres powstania ,producent,przeznaczenie itd.),pozyskanego ostatnio, podczas wakacyjnych łowów".
dziniek Napisano 27 Październik 2013 Napisano 27 Październik 2013 Witam, Mam takiego samego z uciętą koroną więc nie jest to raczej produkcja lat 90tych. Pozdrawiam.
tm/39 Napisano 4 Sierpień 2012 Autor Napisano 4 Sierpień 2012 Orzeł odaleziony na strychu domu przeznaczonego do rozbiórki ok.dwadzieścia lat temu ,odnowiony współcześnie raczej z marnym efektem ( farba srebrna,złota ).Wymiary godła ok.35x32 cm. materiał odlewu znal" ???
steell Napisano 4 Sierpień 2012 Napisano 4 Sierpień 2012 jeżeli korona nie jest integralna z orłem to http://pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Polskiej_Rzeczypospolitej_Ludowejz dołożoną koroną, zastosowanie, wszystkie urzędy i inne publiczne miejsca.
tm/39 Napisano 5 Sierpień 2012 Autor Napisano 5 Sierpień 2012 Korona w moim odlewie stanowi integralną całość,ale mniejsza o koronę.Zainteresował mnie motyw gwiazdek ,a właściwie rozet na każdym ze skrzydeł orła .Jak wiadomo orzeł okresu II R.P. ( od 1927 roku )posiadał dwie rozety pięcioramienne.W okresie Polski Ludowej ( od 1944 roku ) rozety kojarzono z gwiazdami pięcioramiennymi .Obecnie nasze godło posiada rozety pięcioramienne ,ale mające po dwa ramiona krótsze ,aby pozbyć się skojarzeń j.w.( od 1989 roku ).Mój orzeł ( odlew )posiada jak widać na zdjęciu rozety czteroramienne .Może to jest jakiś trop ???
Nadwojciech Napisano 5 Sierpień 2012 Napisano 5 Sierpień 2012 Masz dla porównania mojego.Ten jest w 100% II RP.
steell Napisano 5 Sierpień 2012 Napisano 5 Sierpień 2012 Mimo wszystko nie przekreślał bym mojej sugestii, cały ten orzeł lekko dziwnym, np. brak piór na łapach, do tego sam ogon niby ok ale jakoś układ piór nie przekonuje zwłaszcza jego osadzenie w korpusie. Stąd sugestia PRL a może właściwsza była by produkcja początku lat w małym warsztacie gdy było duże zapotrzebowanie na nowe godła.
steell Napisano 5 Sierpień 2012 Napisano 5 Sierpień 2012 Oczywiście chodziło mi o początek lat 90-tych
Pytanie
tm/39
Proszę o wszelkie informacje na temat orła jak na zdjęciach ( okres powstania ,producent,przeznaczenie itd.),pozyskanego ostatnio, podczas wakacyjnych łowów".
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.