Skocz do zawartości
  • 0

Meteoryt czy stop metali ?

adriand

Pytanie

Napisano

Witam

Znalazłem ten dziwny przedmiot w polu uprawnym kolo domu, z zewnątrz był cały zwęglony. Po oczyszczeniu została cienka czarna warstwa. Jego wymiary to 4,5 cm na 2,5 cm. Waży 174 gramy. Na magnes nie reaguje.

Macie pomysły co to może być ?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie na podstawie takiego opisu stwierdziłem, że to meteoryt. Opis się zgadza, czarny matowy, pojawiają się brązowe przebarwienia, jest ciężki.

Na tej stronie można zidentyfikować obiekty czy jest meteorytem, przesłałem zdjęcia na pocztę. Pan stwierdził, że jak nie przyciąga magnes to to nie jest meteoryt.

http://www.meteoryt.net/

Sam już nie mam zielonego pojęcia co to może być.
Napisano

Witam

Znalazłem ten dziwny przedmiot w polu uprawnym kolo domu, z zewnątrz był cały zwęglony. Po oczyszczeniu została cienka czarna warstwa. Jego wymiary to 4,5 cm na 2,5 cm. Waży 174 gramy. Na magnes nie reaguje.

Macie pomysły co to może być ?

Napisano
Na pewno to nie jest meteoryt :)
Kiedyś na starej leśnej drodze znalazłem tych kamieni mnóstwo na tonie by się nie skończyło...
Był różnych rozmiarów mniejsze większe ale wszystkie był cholernie ciężkie na pierwszy rzut oka wyglądały właśnie jak ten twój z góry zwęglony a po odłupaniu części takie srebrne...

Dałem kamienie do ekspertyzy na 2-dwóch skupach złomy na jednym mi powiedzieli że ten kamień jest mniej warty niż złom, a na 2 chcieli znacznie więcej za kg (już nie pamiętam) ale przyjmowali od tony więc nie chciało mi się zbierać :P
Napisano
Wygląda mi na hematyt (dość pospolity minerał, tlenek Fe), pokryty zwietrzeliną.

Spróbuj zarysować, metaliczną krawędzią, nieglazurowaną stronę jakiejś ceramiki, np. kafelki. Jeżeli rysa będzie wiśniowa to moje przypuszczenie okaże się prawdziwe.

Pozdrawiam
p-l
Napisano

Ciężko jest mi zrobić dobre zdjęcia o tej porze, ale coś wrzucę. Rozmawiałem z pewnym Panem który kolekcjonuje meteoryty i powiedział mi, że jeżeli magnes go nie przyciąga to, że to nie jest meteoryt.

Więcej zdjęć daje w linku w dużej rozdzielczości.

http://www.speedyshare.com/yWMCx/Desktop.rar

Wystarczy kliknąć w napis Desktop.rar

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie