neutrino22 Napisano 30 Lipiec 2012 Autor Napisano 30 Lipiec 2012 Dziwne 5 kopiejek, wygląda jakby jakiś stempel. Posiadam 5 kopijek monetę, ma większą średnicę od tego fantu. Proszę o pomoc w identyfikacji.
neutrino22 Napisano 30 Lipiec 2012 Autor Napisano 30 Lipiec 2012 Dzięki za zainteresowanie. Po co robioną takie plomby? czemu to miało służyć ?
kopijnik2 Napisano 30 Lipiec 2012 Napisano 30 Lipiec 2012 w tym konkretnym przypadku:tak jak w stomatologii i architekturze - do zatkania dziury...
neutrino22 Napisano 30 Lipiec 2012 Autor Napisano 30 Lipiec 2012 Dziury w czym ? Na drugiej stronie plomby jest orzeł carski. To nie jest włożona moneta.
kopijnik2 Napisano 30 Lipiec 2012 Napisano 30 Lipiec 2012 okweź współczesną jednogroszówkę - połóż na 5" przy krawędzi i zrób dużą fotkę
Jacek.Ant. Napisano 30 Lipiec 2012 Napisano 30 Lipiec 2012 Wygląda na odciśnięty centralny fragment monety 5-kopiejkowej,z tym że srebrnej,dlatego ma mniejszą średnicę.Co do przeznaczenia ,to tak jak kolega pisał wcześniej -jakaś plomba.Spotkałem się już w wojsku z podobnym zastosowaniem monet,odciskało się nimi tzw.referentki przy drzwiach,jak nie było pieczątki ,a trzeba było otworzyc jakieś zaplombowane drzwi.
neutrino22 Napisano 30 Lipiec 2012 Autor Napisano 30 Lipiec 2012 Jacek, ale dlaczego i na odwrocie jest podobna sytuacja tylko, że odbity jest orzeł carski. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Bardzo wszystkim dziękuję za zainteresowanie.
sigis3 Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 Z tych zdjęć niewiele można odczytać, średnicy też nie podałeś, ani materiału, więc wszyscy zgadują. Zgaduję i ja- 5 kopiejek z klepanym rantem. Podejdź poważniej do tematu to otrzymasz sensowniejsze odpowiedzi......................http://www.miejski.pl/slowo-Fant
neutrino22 Napisano 31 Lipiec 2012 Autor Napisano 31 Lipiec 2012 Moim zdaniem z miedzi jest wykonana ta plomba, nie będę jej niszczyć żeby sprawdzić. Średnica podana na foto.
sigis3 Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 Nie musisz niszczyć, żeby sprawdzić. Różnica między ołowiem, materiałem na plomby, a miedzią i jej stopami jest jednak znaczna.Nie jest to więc plomba, nikt też nie odcisnął monety. Wygląda na 5 kopiejek kon. XIX w, pocz. XX. Po co ktoś klepał monetę pewnie pozostanie zagadką, ale te monety dość często wykorzystywano wtórnie. Zapewne nie tylko ja widziałem takie przykłady.http://www.wcn.pl/archive/44994?q=5+kopiejek+petersburg
sigis3 Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 ....................Lepsze zdjęcie dużo wyjaśniło, mogło być tylko trochę większe i mocniej wykadrowane. Dobrze jest też unieruchomić aparat(telefon)i wykorzystać mocne dzienne światło. Następnym razem zaczynaj od przyzwoitego zdjęcia, na pewno potrafisz, a to dużo wyjaśnia. Pozdrawiam
neutrino22 Napisano 31 Lipiec 2012 Autor Napisano 31 Lipiec 2012 Raczej w obiegu nic takiego nie było. Czy to moneta ? Czy wyrób moneto podobny? Masz rację To już pozostanie tajemnicą. Bardzo dziwny fant. Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim niech podzieli się informacją.
sigis3 Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 Wydawało mi się, że napisałem jasno. To obiegowa moneta, której ktoś, z nieznanych bliżej powodów, sklepał boki. Zwykle takie duże monety wykorzystywano na guziki, tu zapewne chodziło o coś innego. Mogło to zostać zrobione w epoce, lub parę lat po wycofaniu z obiegu. Tyle wnioskuję ze zdjęć i Twojego opisu.I nie upieraj się przy tym fancie", to określenie dyskredytuje znalezisko i wysiłek włożony w jego identyfikację. Na przykład ja zwykle nie biorę udziału w identyfikacji przedmiotów, które właściciel określa jako fant", czyli według słownika przedmiot pochodzący z kradzieży. Ponoć na forum obowiązuje język polski.
neutrino22 Napisano 31 Lipiec 2012 Autor Napisano 31 Lipiec 2012 Niemożliwe, żeby tyle sklepał, ścianki są grube. Posiadam w kolekcji 5 kopiejek z 1890 nie da się tego tak sklepać. Chyba, że jakoś na gorąco, ale to i tak ścianka nie byłaby taka.
sigis3 Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 Może sklepał, może dolutował, może obciął monetę i w coś wcisnął, ludzie bywają pomysłowi, a kiedyś czasu jakby więcej mieli, i mniej się w sklepie rzeczy kupowało. Faktem jest przerobione obiegowe 5 kopiejek. Daj lepsze, większe zdjęcia, zważ monetę, to się zastanowimy, może ktoś będzie też miał inne zdanie. Zwłaszcza zważenie dużo wyjaśni.
tadeks6 Napisano 1 Sierpień 2012 Napisano 1 Sierpień 2012 Witam. Posiadałem kiedyś identyczny przedmiot, niestety nie udało mi sie go zidentyfikować.
neutrino22 Napisano 1 Sierpień 2012 Autor Napisano 1 Sierpień 2012 Sigis nie posiadam małej wagi elektronicznej, ale może jutro zważę monetę" u złotnika. Fakt ludzie bywają pomysłowi, ale jak widać wyżej ktoś już posiadał podobny przedmiot.Pozdrawiam.
damian. Napisano 1 Sierpień 2012 Napisano 1 Sierpień 2012 Ja takie coś widziałem bodajże z 1 kopiejki. Dodatkowo ze zrobionymi otworami jak na guzik. Być może w moich zbiorach, muszę sprawdzić :)
sigis3 Napisano 1 Sierpień 2012 Napisano 1 Sierpień 2012 Panowie, zdjęcia, zdjęcia... wszystko może być podobne". Jeśli 5 kopiejek przerobione identycznie, może jakieś zastosowanie wymuszało taki kształt? Zdjęcia, wymiary, materiału porównawczego nigdy dość.
vonbromberg Napisano 1 Sierpień 2012 Napisano 1 Sierpień 2012 Ktos robil obraczke lub pierscionek w taki sposob, ze rozklepywal rant, a potem wycinal srodek? Wymiary pasuja.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.