sordyl10 Napisano 26 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2012 Witam jak najlepiej czyścić monety z pola bo ja jak znajdę to czyszczę je szczoteczką a w tedy mi wszystko schodzi co było i zostaje tylko czerwona pustka. To co zrobić żeby je nie zniszczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sordyl10 Napisano 31 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2012 To jak podpowiecie coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 31 Lipiec 2012 Share Napisano 31 Lipiec 2012 foty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomb750 Napisano 2 Sierpień 2012 Share Napisano 2 Sierpień 2012 Sreberko - lekko cytrynącała reszta - oliwa z oliwek + czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomb750 Napisano 2 Sierpień 2012 Share Napisano 2 Sierpień 2012 dokładnie do cytryny nie wrzucać a tym bardziej nie zostawiać. Tylko przetrzeć lub kąpiel kilku sekundowa. Jeśli słabe srebro to tylko oliwka ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 5 Sierpień 2012 Share Napisano 5 Sierpień 2012 Zgadzam się z przedmówcami.Sreberka po moczeniu w cytrynie zostają gołe".Szkoda takiej pięknej patyny, co widać na moim Stasiu, którego właśnie cytryną potraktowałem.Od tej pory, tylko oliwka i cierpliwość.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriand Napisano 6 Sierpień 2012 Share Napisano 6 Sierpień 2012 Właśnie co do tej oliwy. Wiadomo że jest spory wybór produktów. Jaką najlepiej kupić ? Markową czy jakąś tańsza ?Ja mocze od stycznia monety i efekt mizerny...Zmieniacie co jakiś czas oliwę ? Czy tylko szczoteczka i z powrotem do oliwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 6 Sierpień 2012 Share Napisano 6 Sierpień 2012 O matko to nie olej silnikowy który trzeba zmieniac po iluś tam km.Wrzuc w oliwę a czas zrobi swoje wyjdzie z monety co ma wyjsc a napewno nie zniszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 6 Sierpień 2012 Share Napisano 6 Sierpień 2012 Widocznie nie da się już uzyskac wizerunku monety destrukty tak mają że nie pomaga nawet oliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 12 Sierpień 2012 Share Napisano 12 Sierpień 2012 Ja miedziaki czyszczę woda utlenioną dla mnie lepszy efekt od oliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 12 Sierpień 2012 Share Napisano 12 Sierpień 2012 ale z woda utlenioną też delikatnie. Używam jej prawie w ostateczności. A tak to moczenie w oliwce. Kiedyś rzuciłem jakiegos strucla i 3 miesiące leżał bo o nim zapomniałem. Oliwka obojętnie jaka może być. Aby bez dodatków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 12 Sierpień 2012 Share Napisano 12 Sierpień 2012 Miedziane czy srebrne dobrze czysci sie bardzo stezonym rrem - kwasku cytrynowego i wody. Wystarczy tylko co chwile wyciagnac i przetrzec. Nie powraca potem efekt jojo, to znaczy ze metal znow jakby sam z siebie staje sie brudny :) Cos takiego da sie zauwazyc po elektrolizie miedzi - to tak w ramach testow. Oliwa nie daje zadnego efektu, chyba tylko wtedy, gdy na przedmiocie jest blotko lub chcemy go zakonserwowac. O czyszczeniu zapomnijcie. Dobrym rozwiazaniem (ale tylko do srebra i to dobrego!) jest takze fosol, wlozyc na kilkadzeisiat sekund, przetrzec w paluchach i pod wode, tylko tzreba uwazac, zeby nie miec jakiejs rany na palcu. Ogolnie tez fajnie wychodzi po fosolu aluminium (ot klamry hj i podobne), ale wszystko szybko i z dystansem do tego, zby nie zostawic na noc, bo sie moze okazac, ze cud bedzie - i zniknie :) GZD, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 Zapomniałeś tylko kolego Krychus dodać, że te Twoje metody niszczą patynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 18 Sierpień 2012 Share Napisano 18 Sierpień 2012 do oliwki wrzucam po zabiegu w wodzie utlenionej jak chce uwidocznić szczegóły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 18 Sierpień 2012 Share Napisano 18 Sierpień 2012 Ja tylko na parę dni wrzucam do oliwy z oliwek i niestety po tym czyszczeniu jeszcze mniej widać na monetach. Może dlatego, że moczę w Casa de azeite z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 19 Sierpień 2012 Share Napisano 19 Sierpień 2012 Oliwka niczego nie psuje żeby było widać efekt to minimum 2 tygodnie... Do tej metody trzeba mieć cierpliwość i tyle, efektu w parę dni nie osiągniesz.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 19 Sierpień 2012 Share Napisano 19 Sierpień 2012 A oliwka to obojętnie jaka, nie robi to praktycznie różnicy jakaś firmowa czy z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Oliwka nie jestem aż tak cudowna, pomoże albo i też nie. Zależy od stanu monety. Gdzieś ktoś kiedyś mądrze napisał, że oliwka spożywcza zawiera w sobie substancje, które nie służą metalowi, czy też patynie (nie pamiętam) - jakieś kwasy chyba!!Woda utleniona dobrze czyści, lecz może pojawić się zielony nalot, który bez zerwania patyny nie zniknie - w większość przypadków po monecie zostaje nic nie warty krążek, czyli trzeba pilnować - mowa tu o miedziakach.Wracając do oliwki, osobiście używam spożywczej i każdy drobny fant w niej ląduje, ale mimo to nie zawsze jest pomocna.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.