Skocz do zawartości
  • 0

blaszana reklama

makul

Pytanie

Napisano
Witam,
trafiłem niedawno blaszane reklamy produktów spożywczo-przemysłowych. Dotyczą one firm z okresu II RP - z tym że firmy te działały co najmniej do roku 1949 (tj. do nacjonalizacji).
Teraz moje pytanie - czy ktoś byłby w stanie wydatować mi dokładniej te reklamy? Dodatkowo czy ktoś wie, gdzie je umieszczano? Reklamy jak pisałem są na blasze, są formatu A4 lub trochę mniejsze (między A4 a A5).
Pozdr,
makul

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przypuszczałem że będą sprzed wojny ale lekko ogłupiła" mnie jedna rzecz - pieczątki dużego polskiego dystrybutora w handlu detalicznym;)
Dodatkowo na 2 reklamach jest coś jakby namalowana data - 16 VI 19(29/49) - przedostatniej cyfry nie jestem pewien ale ostatnia to raczej 9.
Dziś trafiłem jeszcze jedną - reklamę opon firmy PEPEGE, co wg. mnie jest ewidentnie przedwojenne. Tak jak piszecie, firmy istniały głównie przed wojną z tym że ten rok-dwa po wojnie jeszcze były prywatne. W przypadku PEPEGE mam pewność że firma istniała do 1932r. - więc reklama jest na bank przedwojenna.
Dzięki i pozdr,
makul
PS jak ją podprostuję to wstawię fotę.
Napisano

herbata liptona.
Czy są to reklamy z okresu międzywojennego? Czy też mogą być tuż powojenne? Gdzie je przyczepiano (w rogach mają otworki do przybijania gwoździami)?
Pozdr,
makul

Napisano
takie reklamy wisiały jako reklamówki w sklepach, lub zależy od rodzaju również w różnych knajpach np. spożywcze, piwa etc..., po wojnie to bardziej byłyby na tekturze, metal jeszcze oszczędzano
Napisano
Imperialistyczny Lipton w ludowej rzeczywistości? Chyba nie bardzo. Ja kiedyś magnesem z Odry we Wrocławiu taką reklamę margaryny Ramy wyłowiłem i bardzo się zdziwiłem, że to tyle lat już jest na rynku :)
Napisano

ktoś sprzedawał nawet podobną graficznie ale czarno białą na allegro, więc przed wojną były, a część firm powojnie działa wciąż, nacjonalizacja zaczęła działać od 1946 wiec miały krótko czas na działanie

Napisano
Wszystkie przedstawione szyldy reklamowe pochodzą sprzed 1939 r. Wskazuje na to styl ich wykonania (grafika) oraz historie firm, które były reklamowane. Firmy krótko jeszcze istniały po wojnie, zanim nie zostały znacjolizowane.
W tym czasie (z wielu powodów) nie miały raczej szans wypuscic nowej serii szyldów tego typu (braki materiałowe, zrujnowany przemysł - jeśli juz, to faktycznie mogły być drukowane reklamy na papierze - tekturze, ale nie blaszane).
Co do historii firm:
- Fabryka Cukrów i Czekolady Fr.
Fuchsa - postała w 1829, w Wa-wie, jako sklep
kolonialny, potem hurtownia. Pod nazwą Fabryka Czekolady – Franciszek Fuchs i synowie istnieje od 1912 r. Po r. 1919 wszybki rozwój, duzy konkurent dkla Wedla. W 1937 r. - strajk, i Wedel przejmuje rynek.
PO 1945 Fuchs upaństwowiony pod nazwą ZPC SYRENA. W 1960
połączony z ZPC 22 Lipca (E.Wedel).
- Dobrolin - fabryka pasty do butów założona w 1908 r. na Pradze. Założyciel - Ferdynand Adolf Pal (1887-1935). W 1914 r. przyjmuje nazwę Fabryka Przetworów Chemicznych „Dobrolin”, W 1921 r. przekształcona w spółkę akcyjną. Po wojnie ponownie uruchomino produkcję, a 31 grudnia 1948 r. „Dobrolin” został upaństwowiony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie