Skocz do zawartości

Pomocy Garrett EuroAce 350 Płyta główna, panel !!

szczygiel259

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich.
Jestem nowym użytkownikiem, lecz od długiego czasu przeglądam forum. Dopiero teraz się zarejestrowałem, bo potrzebuje pomocy.

Moim problemem jest nowy nabytek - Garrett Euroace. Otóż wg mnie jest on dziwnie wyregulowany. Dużo by tu pisać dlaczego tak sądzę, ale uwierzcie mi, że tak jest. Nie chcę odsyłać go do serwisu, bo to koszta i czas. Moja prośba do posiadaczy tego sprzętu jest taka, że potrzebuje zdjęcia płyty głównej wykrywacza. Są tam takie 2 pokrętełka, które służą do jego regulacji. Jeżeli ktoś może to bardzo proszę o zrobienie zdjęć płyty w swoim wykrywaczu i umieszczenie ich tu na forum. Jeśli ktoś jest pewien, że jego wykrywacz działa właściwie, to proszę o takowe zdjęcia. Ogólnie możemy też porównać jak są wyregulowane poszczególne kanarki.

Aby dojść do płyty należy odkręcić 2 czarne wkręty oraz 2 nakrętki na gniazdkach kabla cewki i wejścia na słuchawki.

Dla przykładu wrzucam zdjęcie płyty mojego wykrywacza. Proszę pomóżcie!!
Napisano
To że podkukasz" jak inne osoby mają skręcony potencjometr na PCB to nie znaczy ze uzyskasz identyczny efekt u siebie.

Każdy egzemplarz jest indywidualnie strojony.

Jak już swojego rozkręciłeś to się potem nie dziw że do serwisu się nie opłaca przesyłać bo stwierdzą, że było grzebane i po gwarancji.

Najlepiej jak coś nie halo od razu na serwis niech z tym coś robią .. od tego są :)

Pozdrawiam
Napisano
Otóż wg mnie jest on dziwnie wyregulowany.

Zależy, co pod tym względem rozumiesz.

Są tam takie 2 pokrętełka, które służą do jego regulacji.

Jego" się nie da wyregulować - cokolwiek to znaczy pod tym wyregulowany". Wiesz w ogóle, do czego są te pokrętełka"? Bo ja chętnie bym się dowiedział*.

Pozdrawiam serdecznie, K.

*Ciiiichooo Panowie... :):):)
Napisano
O jejku. Toć nic nie kręciłem tymi pokrętełkami tylko zrobiłem zdjęcie, żeby pokazać o co mi chodzi. Jezeli nie chcecie mi pomóc to nic nie piszecie. Bo takie komentarze są tylko zbędne, nic nie wnoszą do tematu i nie pomagają mi rozwiązać problemu, nabijacie se tylko posty.

Zawsze wolałem samemu najpierw spróbować coś zrobić niż od razu wysyłać i płacić. Jeśli ktoś może mi pomóc w dostrojeniu tego wykrywacza, wrzucić zdjęcie swojej płyty to byłoby super.

I nie komentujcie zbędnymi komentarzami tego postu.
Napisano
Witam !

Otóż wg mnie jest on dziwnie wyregulowany. " - a może tak ma być ? Może kolega zdefiniuje w ścisły sposób to dziwne wyregulowanie " ?

pozdrawiam .
RUTUS
Napisano
Woytas gościu nie bądz taki mądry. Ciekawe czy w realu taki dowciapny jesteś. Nie masz nic mądrego do napisania to nie pisz. Jeżeli ta ilość postów nabiłeś wypowiedziami tego typu to gratuluję rollu".
Napisano
Przepraszam najmocniej.

tylko zrobiłem zdjęcie, żeby pokazać o co mi chodzi.

Zdjęcia wprawdzie nie ma...

Jeśli ktoś może mi pomóc w dostrojeniu tego wykrywacza, wrzucić zdjęcie swojej płyty to byłoby super.

Drogi Szczygle. Tego wykrywacza się nie dostraja, bo tam już nie ma co dostroić. Nie wiem, jak bardzo orientujesz się w elektronice, ale na początek powiem prosto. Znajdują się tam dwa potencjometry montażowe. Jeden z nich służy do regulacji napięcia międzyszczytowego na cewce, przez co nieco, ze względu na tą właśnie trochę silniejszą amplitudę cewki można uzyskać większy zasięg. Drugi z potencjometrów służył chyba do regulacji sposobu identyfikowania przez detektor różnych metali. Ogłupiało" się go, żeby kursor identyfikacji był bardziej stabilniejszy. Dawno jednak ace w ręku nie miałem, także nie gwarantuję.

W żadnym jednak wypadku tymi potencjometrami nie można wyregulować wykrywacza. I tutaj dopiero pojawia się pytanie, bo:

- zestroić go (cewkę z elektroniką) nie potrzeba, gdyż cewki się nie ozbroi", aby dobrać się do wnętrzności bez uszkodzenia, a minimalne odchyłki częstotliwości pracy nie będą aż tak widoczne przy pracy
- zrównoważyć go także nie potrzeba, gdyż każda cewka (każde uzwojenie) jest z osobna testowane, czy aby napięcie niezrównoważenia jest minimalne co wymusi stabilną pracę z każdym tego rodzaju detektorem

Ale ja się chyba domyślam, w czym masz problem kolego. Zapewne nie podoba Ci się sposób identyfikacji przez detektor metali i jego (zapewne czasami) niestabilna praca w terenie. Niestety jednak to wynika z klasy tego sprzętu - mylić się będzie, jak każdy inny, a że to nie wysoka półka cenowa, pomyłka zapewne będzie większa. Niestety to, że kwadrat z pozycji na żelazie przeskoczy na kolor i tak kilka razy przy machnięciach, jest w tych wykrywaczach normalne. Na stabilność pracy może wpływać już wiele innych czynników, jak powiedzmy telefon w kieszeni, mokra trawa, obijanie cewką o gałęzie w lesie... Albo ten wykrywacza włączasz w domu...

Opisz no dokładnie problem, to wtedy będzie można Ci jakoś pomóc. Z grubsza jednak powiem, że te dwa potencjometry w żaden sposób nie wpływają na wyregulowanie" wykrywacza tak, jak to sobie rozumiesz. Spróbować sobie oczywiście możesz, ale najlepiej z dobrym oscyloskopem pod ręką, jakimś generatorem i multimetrem.

Jeśli umiesz wykonać pomiar rezystancji, to podpowiem, że potencjometr R48 (ten wyżej, u brzegu płytki) powinien mieć wartość w granicach 15,2 kom, a ten po środku płytki - około 10,1 kom.

Pozdrawiam serdecznie, jeśli o taką odpowiedź Ci chodziło, K.
Napisano
szczygiel259 - jeszcze nie zaistniałeś na forum, a już dostałeś nagrodę - gratuluję :)

akurat woytas jest od tego, żeby upominać, pouczać itd itp.

ogarnij się chłopie, ogarnij Forum ... tak dla twojego zdrowia ci radzę :)
Napisano
Krychus dziękuję za odpowiedz. Jako jedyna z tych wszystkich jest na temat. Oczywiście tak jak mówisz sprawdzę rezystancję.

Tyfus ostrzeżenie było od razu pewnie za zdjęcie którego nie ma nie wiem czemu. I nie muszę wcale istnieć na tym forum w przeciwieństwie do ciebie. Nieogarnięty to chyba ty jesteś skoro odpowiadasz nie na temat (kolejny troll?) I ostatnie - o moje zdrowie się nie martw ; ]
Napisano
informuję cię zatem, że woytas i ja jesteśmy moderatorami na tym forum - nie wiem czy wiesz co to oznacza ?

widzę, że nie zadałeś sobie trudu, aby zapoznać się z Forum i inne.

i skoro nic do ciebie nie dociera - żegnam, bo takich jak ty żal nam nie jest.
Napisano
Żegnam również oziemble. to, że jesteście moderatorami nie oznacza, że mam się was bać i wszystko wam wolno. Nie możecie pomóc to nic nie piszcie, tylko sprawdzajcie posty. Nie jestem obiektem z którego możecie se żarty stroić, no bo przecież wielcy moderatorzy. Możecie skasować moje konto i temat, żegnam.
Napisano
szczygiel259 - czy ty wogóle zrozumiałeś, co woytas napisał ?

prosił, żeby nikt sobie z tego wątku i zciebie żartów nie stroił.
Poważnie pytasz - oczekujesz odpowiedzi.

kolego ... nie tę rękę co trzeba kąsasz, ale to twój wybór.
Napisano
Nie ładnie.
Ale tak to jest - przychodzi do Ciebie gość i naskakuje gdy chcesz mu pomóc.
Miejmy nadzieję, że kolega już Nas więcej nie odwiedzi.
I nawiasem mówiąc na żywo jestem bardzo dowcipną osobą :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie