kebziut Napisano 3 Lipiec 2012 Autor Napisano 3 Lipiec 2012 Witam! Prosze o pomoc co to za misto/wis Kreis Von Growentz" prawdopodobnie znajduje sie na dzisiejszych terenach Polski. Bardzo prosze o odpowiedz, z gory dziekuje
Krychus Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Grudziądz? Jeszcze wieczorem przejrzę wszystkie mapy na terenie Polski. Ale nic nie obiecuję. Tu jest w większej rozdzielczości:http://image2.findagrave.com/photos/2012/183/88418796_134127319058.jpgPozdrawiam serdecznie, K.
mietek Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Kreis to obwod, region, powiat.Gdzie to jest napisane - mapa, podpis zdjecia, dokument, odznaka pamiatkowa?Kto podpisywal (poziom edukacji), kiedy?Jaki kontekst?
Krychus Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Kreis to obwod, region, powiat.Dokładnie - także pojedyncze malutkie wioski odpadają. Szukam, szukam... znaleźć nie mogę. Z najbliższych kreisów" to chyba tylko Gliwice... (Gleiwtz). Może wyjdzie coś później wieczorem. Pozdrawiam, K.
woytas Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Tu szukałeś?http://www.kartenmeister.com/preview/databaseUwe.aspJak wpisałem gro" to wyskoczyło ponad 2000 rekordów
Krychus Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Tak, ale 95% z nich to GroB ...", czasem pojawia się Grottkau. Natomiast bezpośrednio Growentz" (lub innych kilkunastu przykładów - Growantz, Growents, Growands... itp.) niestety nic...Pozdrawiam, K.
marg33 Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Witam.Niemcy nie używają :Kreis von...".To von" oznacza miejsce pochodzenia.Moim zdaniem pisał to lekki analfabeta i naprawdę powinno być:Kreis Wongrowitz" czyli po polsku powiat Wągrowiec;jak podają pruska prowincja poznańska".
woytas Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Też mi z tym vonem nie pasowało ale nie jestem biegły w języku Podolskiego :)
matthew Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Obawiam się, że pisał to fonetycznie urzędnik imigracyjny w USA.
Krychus Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Faktycznie - jakby nie patrzeć:Von Growetz - gdybyśmy sobie powiedzieli to szybciej i ez spacji", to wychodzi takie łamane Wongrowitz" :) Pozdrawiam, K.
marg33 Napisano 3 Lipiec 2012 Napisano 3 Lipiec 2012 Fonetyczne podobieństwo jest,powiat w Prusach.Można przyjąć,że to Wągrowiec.
Pytanie
kebziut
Witam! Prosze o pomoc co to za misto/wis Kreis Von Growentz" prawdopodobnie znajduje sie na dzisiejszych terenach Polski. Bardzo prosze o odpowiedz, z gory dziekuje
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.