nowickiwh Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Napisano 22 Czerwiec 2012 WitamZakupiłem kolbę do Mausera K98 ale jakaś dziwna jest. Ma otwory na mocowanie pasa jak u Czecha a obok mocowania komory jest dziwne wycięcie. proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za cudo. Pozdrawiam
vis1939 Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 http://mauser98k.internetdsl.pl/ginne.html
nowickiwh Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Napisano 22 Czerwiec 2012 WitamZakupiłem kolbę do Mausera K98 ale jakaś dziwna jest. Ma otwory na mocowanie pasa jak u Czecha a obok mocowania komory jest dziwne wycięcie. proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za cudo. Pozdrawiam
vis1939 Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Szwabska sklejka od 98k,wcięcie i otwory to radosna twórczość jakiegoś kłusola lub innego myśliwego.Podaj bicia.
Slajmi130 Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 bardzo prawdopodobne Visie to co mówisz. Zastanawia mnie jednak po jaką cholerę ktoś wycinał kolbę żeby co? montować lunetę w tym miejscu na przykład? Choć pomysłowość ludzka jest nieprzebrana.
nowickiwh Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Napisano 22 Czerwiec 2012 w głębi dwie litery nie widoczne na zdj. W oraz P ?
nowickiwh Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Napisano 22 Czerwiec 2012 łoże numer :6435 Ph i mała literka a pod spodem.
SPoskier Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Ktoś używał łoże pod inny system i wyciął drewienko pod rączkę zamka, bo tak pewnie pasowało najlepiej, i pewnie cała tajemnica...
SPoskier Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 nie zdziwiłbym się, jakby przyłożyć mosina, lub jakiegoś manlisia, że wszystko by się wyjaśniło
SPoskier Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Pozwolę sobie jeszcze coś dodać, zastanawiałem się co by pasowało do takiej przeróbki /wycięcia/, niestety mogę gdybać po kształcie wycięcia i pasowałby może Manlicher Carcano, ale to założenie wzrokowca"
Argonauta Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Moze byc jak Vis pisze .... choc niekoniecznie ;-) sa otwory pod baczki do pasa nośnego, wycięcie moze byc pod jakis wihajster do montażu lunety, choc nie pasuje mi tu kilka szczegołów a zwlaszcza taki ze gdyby ktos mausera 98K chcial upodobnic do broni mysliwskiej ( po wojnie sporo mauserow 98K bylo exploatowanych w charakterze sztucerow a niektóre nawet do dzisiaj) to w pierwszej kolejnosci wywaliby te kolbe całkiem, albo przynajmniej upitolil połowe łoża wraz z osada do bagnetu.SPoskier ..daruj sobie te przypuszczenia bo do tej kolby nie podpasujesz nawet szwedzkiego mausera M96 mimo ze to tez mauser nie mowiac o innych systemach broni potwarzalnej.
SPoskier Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 brałem pod uwagę kształt rączki zamka, zaznaczyłem że to wzrokowe" określenie, kształtem pasuje, a czym było przymocowane to już możemy się domyślać, wiadomo że trzeba by porównać wymiary etc... ale obserwując wymysły kłusowników to cuda robią, nawet przy użyciu taśmy klejącej...
SPoskier Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 i jeszcze do kolegi Argonauta, kłusacy wycinali nawet zniszczone magazynki ważna była komora i zamek, a sam spust spasujesz
nowickiwh Napisano 26 Czerwiec 2012 Autor Napisano 26 Czerwiec 2012 Witam podaję zdjęcia ojej ręcznej roboty naprawienia kolby i jestem zadowolony z rezultatów :) Jeszcze tylko zamalować gotowe:)
Pytanie
nowickiwh
Zakupiłem kolbę do Mausera K98 ale jakaś dziwna jest. Ma otwory na mocowanie pasa jak u Czecha a obok mocowania komory jest dziwne wycięcie. proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za cudo.
Pozdrawiam
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.