Skocz do zawartości
  • 0

Kolba mauser

nowickiwh

Pytanie

Napisano
Witam
Zakupiłem kolbę do Mausera K98 ale jakaś dziwna jest. Ma otwory na mocowanie pasa jak u Czecha a obok mocowania komory jest dziwne wycięcie. proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za cudo.
Pozdrawiam

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Zakupiłem kolbę do Mausera K98 ale jakaś dziwna jest. Ma otwory na mocowanie pasa jak u Czecha a obok mocowania komory jest dziwne wycięcie. proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za cudo.
Pozdrawiam
Napisano
bardzo prawdopodobne Visie to co mówisz. Zastanawia mnie jednak po jaką cholerę ktoś wycinał kolbę żeby co? montować lunetę w tym miejscu na przykład? Choć pomysłowość ludzka jest nieprzebrana.
Napisano
Pozwolę sobie jeszcze coś dodać, zastanawiałem się co by pasowało do takiej przeróbki /wycięcia/, niestety mogę gdybać po kształcie wycięcia i pasowałby może Manlicher Carcano, ale to założenie wzrokowca"
Napisano
Moze byc jak Vis pisze .... choc niekoniecznie ;-) sa otwory pod baczki do pasa nośnego, wycięcie moze byc pod jakis wihajster do montażu lunety, choc nie pasuje mi tu kilka szczegołów a zwlaszcza taki ze gdyby ktos mausera 98K chcial upodobnic do broni mysliwskiej ( po wojnie sporo mauserow 98K bylo exploatowanych w charakterze sztucerow a niektóre nawet do dzisiaj) to w pierwszej kolejnosci wywaliby te kolbe całkiem, albo przynajmniej upitolil połowe łoża wraz z osada do bagnetu.
SPoskier ..daruj sobie te przypuszczenia bo do tej kolby nie podpasujesz nawet szwedzkiego mausera M96 mimo ze to tez mauser nie mowiac o innych systemach broni potwarzalnej.
Napisano
brałem pod uwagę kształt rączki zamka, zaznaczyłem że to wzrokowe" określenie, kształtem pasuje, a czym było przymocowane to już możemy się domyślać, wiadomo że trzeba by porównać wymiary etc... ale obserwując wymysły kłusowników to cuda robią, nawet przy użyciu taśmy klejącej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie