CzarnyPoznań Napisano 21 Czerwiec 2012 Autor Napisano 21 Czerwiec 2012 Historyczne dokumenty, które przez wiele lat uznawane były za utracone, wróciły do Muzeum Polskiego w Ameryce (MPA) z siedzibą w Chicago dzięki skutecznej operacji Federalnego Biura Śledczego (FBI).Bezcenne listy polskich królów z XVIII wieku, cesarza Francji, amerykańskich prezydentów oraz Kazimierza Pułaskiego i Tadeusza Kościuszki - bohaterów wojny o niepodległość USA, polskich pisarzy, a także rzadkie druki, szkice oraz medale, zostały skradzione z placówki prawdopodobnie w latach 70-tych ubiegłego stulecia.W ich odzyskaniu pomógł jeden z chicagowskich handlarzy dziełami sztuki. FBI wartość ostatniej partii, około 150 eksponatów odkrytych w jednym z domów na północy Chicago, oszacowała na 5 mln dolarów.W październiku ub. roku z Muzeum Polskim w Ameryce z siedzibą w Chicago skontaktował się handlujący dziełami sztuki Harlan J. Berk, założyciel i prezes Harlan J. Berk, Ltd. w Chicago, po tym jak do jego biura przyniesiono historyczne dokumenty na sprzedaż.Dokumenty leżały w piwnicy- Przyszli do mnie młodzi ludzie, którzy przynieśli medale na sprzedaż. Pytali także, czy jesteśmy zainteresowani listami i autografami. Następnego dnia przynieśli dokumenty, które, jak mówili, leżały w piwnicy domu, w którym mieszkali - powiedział Berk w środę na konferencji prasowej zorganizowanej w siedzibie FBI w Chicago.http://www.tvn24.pl/fbi-przekazalo-polakom-eksponaty-za-5-mln-dolarow,259878,s.html
abcd Napisano 7 Lipiec 2012 Napisano 7 Lipiec 2012 Jeżeli prawdą jest co mówi opis tych klamotów 5 000 000 dol. to duża przesada,
acer Napisano 7 Lipiec 2012 Napisano 7 Lipiec 2012 FBI przekazało Polakom eksponaty za 5 mln dolarów"Jakby dobrze poszukali to znalazłby się jeszcze jeden eksponat, wartości minimum 1 miliona dolców....podobno ślad się po nim urywa w Kalifornii....
s_boj Napisano 8 Lipiec 2012 Napisano 8 Lipiec 2012 patrz kurde, w życiu bym nie trafił...mój drugi typ, to był wagon Warsu
acer Napisano 8 Lipiec 2012 Napisano 8 Lipiec 2012 Kompletnie nie wiem o wam chodzi....to jakieś wasze insynuacje ........... ja myślałem o Madonnie Wieluńskiej :]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.