sahara47 Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 Może zaspawali termitem a potem to co wystawało ponad powieżchnię pościnali palnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara47 Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 Jeszcze jedno. Zastanawiąjące są te promienie" dookoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 @sahara47: Jeszcze jedno. Zastanawiąjące są te "promienie dookoła."Nie znam się tak dobrze na zaspawaniu dziur i nie wiem czy w jego wyniku może powstać taki wzorek. Powtórzę tylko to co już kiedyś tu pisałem. W miejscu przebicia przeszkody przez wybuch kumulacyjny często pozostaje wokół otworu taki rysunek przypominający kółko, słoneczko", płatki kwiatu itp., wywołany uderzeniem gazowych produktów detonacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara47 Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 Masz rację taki wzorek mógł być wynikiem wybuchu pocisku. Były wątpliwości co do lokalizacji miejsca. Dodaję dodatkowe zdjęcie dla potwierdzenia. Widać to pomiędzy obsadą km-u i włazem kierowcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirass Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 Raczej nie jest to ślad po pocisku,- wzór jest bardzo regularny, symetryczny (choć zdjęcie wykonane troszkę pod kątem)- wzór jest prostopadły" do płaszczyzny - - jeżeli był by to pocisk, to musiał by być wystrzelony prostopadle do pancerza, aby powstało takie ładne kółko, a to jest raczej mało prawdopodobne!- może po prostu było coś przyspawane, co następnie zostało usunięte palnikiem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara47 Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 Moim zdaniem jeśli było by coś przymocowane w tym miejscu to widoczny był by ślad po spawaniu. Masz rację co do kąta uderzenia i powstałych po nim śladów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara47 Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 Dla porównania rozpierducha w hitlerowskim pancerzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 @Mirass: ja tam się nie upieram, ale jeśli już, to mógłby być ślad po owym zabiegu zaspawania dziury - być może z jakichś względów tak on właśnie wygląda. Bo co do tego:może po prostu było coś przyspawane, co następnie zostało usunięte palnikiem" - na znanych mi zdjęciach i rysunkach T-34 nie ma w tym miejscu (między jarzmem km-u i włazem kierowcy) żadnych instalacji ani urządzeń, jest gładka płyta. jeżeli był by to pocisk, to musiał by być wystrzelony prostopadle do pancerza, aby powstało takie ładne kółko, a to jest raczej mało prawdopodobne" - z łatwością jestem sobie w stanie wyobrazić, że lecący po silnie zakrzywionej trajektorii pocisk z Panzerfausta lub np. ręczny granat kumulacyjny uderzył w pochylony pancerz pod kątem zbliżonym do prostego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 13 Lipiec 2012 Share Napisano 13 Lipiec 2012 A niemcy nie strzelali z okien na piętrze do atakujących czołgów :/ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism Napisano 13 Lipiec 2012 Share Napisano 13 Lipiec 2012 Moim daniem to pozostalosc po odlewie a nie spaw, zastanawiam sie czy ktoras z radzieckich fabryk nie prefabrykowala fragmentow pancerza, istnieje takie prawdopodobienstwo bo stali walcowanej na pewno nie bylo za duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara47 Napisano 13 Lipiec 2012 Share Napisano 13 Lipiec 2012 Krism zwróć uwagę na zdjęcie całości czołgu. Krawędż gdzie górna płyta łaczy się z dolną jest wyraźnie walcowana. Czała powierzchnia blachy jest równa. Odlew miał by większą chropowatośc. Nie spotkałem się z technologią odlewania płaskich powierzchni. Odlewa się raczej coś co ma złożony kształt. Po za tym odlew nie bardzo nadaje się na pancerz czołowy. Taka struktura ma słabszą wytrzymałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.