Skocz do zawartości

spawanie dziur w radzieckich działach

werewolf

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
@sahara47: Jeszcze jedno. Zastanawiąjące są te "promienie dookoła."

Nie znam się tak dobrze na zaspawaniu dziur i nie wiem czy w jego wyniku może powstać taki wzorek. Powtórzę tylko to co już kiedyś tu pisałem. W miejscu przebicia przeszkody przez wybuch kumulacyjny często pozostaje wokół otworu taki rysunek przypominający kółko, słoneczko", płatki kwiatu itp., wywołany uderzeniem gazowych produktów detonacji.

Raczej nie jest to ślad po pocisku,
- wzór jest bardzo regularny, symetryczny (choć zdjęcie wykonane troszkę pod kątem)
- wzór jest prostopadły" do płaszczyzny -
- jeżeli był by to pocisk, to musiał by być wystrzelony prostopadle do pancerza, aby powstało takie ładne kółko, a to jest raczej mało prawdopodobne!
- może po prostu było coś przyspawane, co następnie zostało usunięte palnikiem,

@Mirass: ja tam się nie upieram, ale jeśli już, to mógłby być ślad po owym zabiegu zaspawania dziury - być może z jakichś względów tak on właśnie wygląda.

Bo co do tego:może po prostu było coś przyspawane, co następnie zostało usunięte palnikiem" - na znanych mi zdjęciach i rysunkach T-34 nie ma w tym miejscu (między jarzmem km-u i włazem kierowcy) żadnych instalacji ani urządzeń, jest gładka płyta.

jeżeli był by to pocisk, to musiał by być wystrzelony prostopadle do pancerza, aby powstało takie ładne kółko, a to jest raczej mało prawdopodobne" - z łatwością jestem sobie w stanie wyobrazić, że lecący po silnie zakrzywionej trajektorii pocisk z Panzerfausta lub np. ręczny granat kumulacyjny uderzył w pochylony pancerz pod kątem zbliżonym do prostego.

Moim daniem to pozostalosc po odlewie a nie spaw, zastanawiam sie czy ktoras z radzieckich fabryk nie prefabrykowala fragmentow pancerza, istnieje takie prawdopodobienstwo bo stali walcowanej na pewno nie bylo za duzo.

Krism zwróć uwagę na zdjęcie całości czołgu. Krawędż gdzie górna płyta łaczy się z dolną jest wyraźnie walcowana. Czała powierzchnia blachy jest równa. Odlew miał by większą chropowatośc.
Nie spotkałem się z technologią odlewania płaskich powierzchni. Odlewa się raczej coś co ma złożony kształt. Po za tym odlew nie bardzo nadaje się na pancerz czołowy. Taka struktura ma słabszą wytrzymałość.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie