bassista Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 Proszę o potwierdzenie czy jest to guzik pruski ogólnowojskowy z okresu wojen napoleońskich czy jakaś cywilna podróba. Awers wygląda jak właśnie taki guzik ale co dziwne wykonany został z bardzo cienkiej blaszki, ucho też przylutowane niesymetrycznie, całość wykonana jakby niedbale. Sygnatur po czyszczeniu brak.
tyfus Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 tak właśnie jest identyfikowany. sam posiadam kilka w myvimu i tak je opisałem ...
bassista Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 Ok, dzięki. Zastanawia mnie po prostu niedbałość w wykonaniu takiego guzika. Mam ich w sumie 7 i wszystkie są solidne, z grubej blachy, bardzo dokładnie wykonane, stad mój brak pewności
janushew Napisano 16 Czerwiec 2012 Napisano 16 Czerwiec 2012 Niesymetryczny -bo z okresu gdy nie było sznurowadeł, troszkę starszy prusak niż napoleoński. pozdr
ColdDemons Napisano 16 Czerwiec 2012 Napisano 16 Czerwiec 2012 Wzór wykorzystywano aż od Wojny 7letniej.
sigis3 Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Zastanawialiście się dlaczego w zadzie do końca nie wiadomo, jak wyglądały guziki polskie przed XIX wiekiem? Czy np. w piechocie autoramentu cudzoziemskiego nie były identyczne jak niemieckie?Znalazłem ciekawy cytat w Pamiętnki Kierzkowskiego Kapitana..." (do znalezienia w bibliot. cyfr.). Wygląda, że guziki z numerami wprowadzono wiosną 1789 r. A wcześniej?
shadowN Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 XVIII-wieczne importy z Zachodniej Europy trafiane są często na terenach Polski sprzed rozbiorów..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.