Jump to content
Sign in to follow this  
Daro Shadow

Początek mojej przygody z winem :)

Recommended Posts

Witam!
W tym roku chciał bym spróbować zrobić wino :) mam dostęp do ciemnych winogron,czerwonych i czarnych porzeczek i czereśni. Chciał bym żeby ktoś bardziej doświadczony w tym temacie podzielił się ze mną sprawdzonym przepisem i ewentualnie innymi poradami
Dziękuje i Pozdrawiam!:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zależy od tego jaką wielką masz butlę:
- 10 kg winogron
- 800 ram cukru
- woda
- drożdże winiarskie (w sklepie doradzą jakie)

Żeby owoce puściły sok trzeba je rozgnieść i wymieszać z cukrem rozpuszczonym w letniej wodzie. Dodać drożdże z odżywką i zostawić na parę dni. Im cieplej tym lepiej. Po paru dniach wycisnąć sok z owoców przez gazę ( po prostu zawijasz owoce w gazę i wciskasz) i zlać do butli.
Teraz zaczyna się najlepsze, bo wino musi postać nawet pół roku.
Po tym czasie wytwarza się osad, którego się pozbywamy zlewając ostrożnie wino do innego pojemnika i znów zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Można dodać cukier lub dla odważnych spirytus. I znów najgorsze to czekanie. Tak z roczek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
mówisz o dobrych recepturach,
bo mój początek z winem wiąże się z nocą spędzoną pod mostem,

tak było :))

pzdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Koledze raz winko nie chciało pracować, więc zawieźliśmy je do jednego takiego wujka" który zrobił z tego fajniutki bimberek :)

Gdyby wino nie pracowało mimo odpowiedniej temperatury, dodać można drożdży winiarskich. Powinno pomóc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W OBI we Wrocławiu i nie tylko, można dostać gotowe zestawy do produkcji wina ( oraz piwa co jest fajniejsze ale trudniejsze). Potrzebujesz tylko sprzęt plus owoce :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Polecam zakręcenie się" w markecie - jak będą mieli lekko poniszczone winogrona. Można za psi grosz dostać mnóstwo owoców.

Share this post


Link to post
Share on other sites
polecam forum na wino.org.pl.
Ja robię wino tylko z winogron. Nie dodaję ani kropli wody, dosładzanie symboliczne. Np na 30 l moszczu niecały kg, zależnie od kwasowości początkowej. Nie trzymaj wina na osadzie przez pół roku, bo dostanie nieprzyjemnej goryczki. Pierwszy obciąg robisz najdalej miesiąc po ustaniu fermentacji. Po ustaniu fermentacji i kolejnych obciągach (wskazane 3 co ok 2 miesiące) pamiętaj o tym, żeby balony były napełnione niemal po korek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
moszcz, balony, obciąg....
Ja tam wole browar :P


Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 20:03 10-06-2012

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam moja specjalnośc to maliny i wisnie ale na twoim miejscu zmieszał bym winogrono tylko z porzeczkami. Bierzesz na 20 litrów butli dobre kilo winogron plus porzeczki rzeby było tego tak dwa sredniej wielkosci garnki do połowy ugniatasz to z cukrem po dobre pól kilo na garnek przykrywasz gazą i odstawiasz na pare dni jak zaczniesz czuć wino w domu przekładasz to do butli i dodajesz przegotowana ostudzoną wodę z cukrem tak dwa trzy kilo cukru rozpuszczasz w tej wodzie i korkujesz butle korkiem z rurką fermentacyjna odstawiasz w miare ciepłe miejsce okrywasz kocem i tak fermentuje aż przestanie bulgotac zlewasz roztwór wyrzucasz owoc dosypujesz ( rozpuszaczasz w tym )kilo cukru i odstawiasz az jeszcze przerobi i zlewasz w buteleczki i drunisz jak bogaty :) to mój sprawdzony przepis na nigdy niestosowałem drożdzy i winko pierwsza klasa. pozdrowionka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poszukaj tutaj, napewno znajdziesz dużo ciekawych interesujących i przydatnych informacji, a jak co to w razie problemów możesz zapytać stałych bywalców, a zapewniam , znają się na tym i napewno udzielą odpowiedzi.
http://alkohole-domowe.com/forum/

Share this post


Link to post
Share on other sites
a "bywalcy bywają często? :) Czy mają przerwy w życiorysie?"
Czy mają przerwy to nie jestem w stanie udzielić informacji, być może mają, ale na swoim fachu" napewno się znają.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za pomoc ale winogrona dojrzewają z tego co pamiętam we wrześniu a ja chciał bym zacząć produkcje w najbliższym czasie, czyli zostają tylko porzeczki i czereśnie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
to juz lepiej daj porzeczki i wiśnie. czereśnie lepiej zjedz w trakcie meczu i pakuj pestkami w telewizor jak bedzie grała polska :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z samych czarnych porzeczek nie rób wina, albo przynajmniej dobrze to przemyśl. Ma bardzo mocny porzeczkowy smak przez większość przynajmniej moich znajomych nietolerowany. Ja akurat lubię i 25 litrów z tamtego roku wypiłem wieczorami sam :-)Jeszcze piątka butla pełna została. Ale z wiśniami jak pomieszasz to powinno wyjść dobre. Teraz natomiast robię miód pitny, tzn. drożdże na razie nastawiłem. Pierwszy raz mnie tak naszło zobaczymy jaki wyjdzie. Ale to jeszcze kilka miesięcy przynajmniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  



×
×
  • Create New...

Important Information