Daro Shadow Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Witam!W tym roku chciał bym spróbować zrobić wino :) mam dostęp do ciemnych winogron,czerwonych i czarnych porzeczek i czereśni. Chciał bym żeby ktoś bardziej doświadczony w tym temacie podzielił się ze mną sprawdzonym przepisem i ewentualnie innymi poradamiDziękuje i Pozdrawiam!:)
woytas Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Mamy kącik kulinarny - teraz kącik winiarski :)Może zacznij od 1410?
sonicsquad Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Zależy od tego jaką wielką masz butlę:- 10 kg winogron- 800 ram cukru- woda- drożdże winiarskie (w sklepie doradzą jakie)Żeby owoce puściły sok trzeba je rozgnieść i wymieszać z cukrem rozpuszczonym w letniej wodzie. Dodać drożdże z odżywką i zostawić na parę dni. Im cieplej tym lepiej. Po paru dniach wycisnąć sok z owoców przez gazę ( po prostu zawijasz owoce w gazę i wciskasz) i zlać do butli. Teraz zaczyna się najlepsze, bo wino musi postać nawet pół roku.Po tym czasie wytwarza się osad, którego się pozbywamy zlewając ostrożnie wino do innego pojemnika i znów zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Można dodać cukier lub dla odważnych spirytus. I znów najgorsze to czekanie. Tak z roczek :)
zainak Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 mówisz o dobrych recepturach,bo mój początek z winem wiąże się z nocą spędzoną pod mostem,tak było :))pzdr.
sonicsquad Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Koledze raz winko nie chciało pracować, więc zawieźliśmy je do jednego takiego wujka" który zrobił z tego fajniutki bimberek :)Gdyby wino nie pracowało mimo odpowiedniej temperatury, dodać można drożdży winiarskich. Powinno pomóc.
sonicsquad Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 W OBI we Wrocławiu i nie tylko, można dostać gotowe zestawy do produkcji wina ( oraz piwa co jest fajniejsze ale trudniejsze). Potrzebujesz tylko sprzęt plus owoce :)
woytas Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Polecam zakręcenie się" w markecie - jak będą mieli lekko poniszczone winogrona. Można za psi grosz dostać mnóstwo owoców.
sonicsquad Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Albo jeszcze lepiej na dużych giełdach spożywczych jak na Obornickiej we Wrocławiu. Jak towar słaby oddają za grosze...
peterpan Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 polecam forum na wino.org.pl. Ja robię wino tylko z winogron. Nie dodaję ani kropli wody, dosładzanie symboliczne. Np na 30 l moszczu niecały kg, zależnie od kwasowości początkowej. Nie trzymaj wina na osadzie przez pół roku, bo dostanie nieprzyjemnej goryczki. Pierwszy obciąg robisz najdalej miesiąc po ustaniu fermentacji. Po ustaniu fermentacji i kolejnych obciągach (wskazane 3 co ok 2 miesiące) pamiętaj o tym, żeby balony były napełnione niemal po korek.
woytas Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 moszcz, balony, obciąg....Ja tam wole browar :PPost został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 20:03 10-06-2012
sonicsquad Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Moszcipan balonów wzrokiem nie obciąga? :D
ancover Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Witam moja specjalnośc to maliny i wisnie ale na twoim miejscu zmieszał bym winogrono tylko z porzeczkami. Bierzesz na 20 litrów butli dobre kilo winogron plus porzeczki rzeby było tego tak dwa sredniej wielkosci garnki do połowy ugniatasz to z cukrem po dobre pól kilo na garnek przykrywasz gazą i odstawiasz na pare dni jak zaczniesz czuć wino w domu przekładasz to do butli i dodajesz przegotowana ostudzoną wodę z cukrem tak dwa trzy kilo cukru rozpuszczasz w tej wodzie i korkujesz butle korkiem z rurką fermentacyjna odstawiasz w miare ciepłe miejsce okrywasz kocem i tak fermentuje aż przestanie bulgotac zlewasz roztwór wyrzucasz owoc dosypujesz ( rozpuszaczasz w tym )kilo cukru i odstawiasz az jeszcze przerobi i zlewasz w buteleczki i drunisz jak bogaty :) to mój sprawdzony przepis na nigdy niestosowałem drożdzy i winko pierwsza klasa. pozdrowionka
ancover Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 miało byc ja nigdy nie stosowałem drożdzy
wojtek1234321 Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Poszukaj tutaj, napewno znajdziesz dużo ciekawych interesujących i przydatnych informacji, a jak co to w razie problemów możesz zapytać stałych bywalców, a zapewniam , znają się na tym i napewno udzielą odpowiedzi.http://alkohole-domowe.com/forum/
woytas Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 a ywalcy" bywają często? :) Czy mają przerwy w życiorysie?
sonicsquad Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Przerwy mają, bo jadą na takim winku, a tam się chwalą tylko :d
wojtek1234321 Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 a "bywalcy bywają często? :) Czy mają przerwy w życiorysie?"Czy mają przerwy to nie jestem w stanie udzielić informacji, być może mają, ale na swoim fachu" napewno się znają.
Daro Shadow Napisano 10 Czerwiec 2012 Autor Napisano 10 Czerwiec 2012 Dzięki za pomoc ale winogrona dojrzewają z tego co pamiętam we wrześniu a ja chciał bym zacząć produkcje w najbliższym czasie, czyli zostają tylko porzeczki i czereśnie ;)
ancover Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 to juz lepiej daj porzeczki i wiśnie. czereśnie lepiej zjedz w trakcie meczu i pakuj pestkami w telewizor jak bedzie grała polska :)
Daro Shadow Napisano 10 Czerwiec 2012 Autor Napisano 10 Czerwiec 2012 ok to trzeba będzie iść któregoś wieczoru do sadu sąsiada hehe
wino1939 Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Panowie!Ja do żadnej przygody się nie przyznaję...:):)
grz_w Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Z samych czarnych porzeczek nie rób wina, albo przynajmniej dobrze to przemyśl. Ma bardzo mocny porzeczkowy smak przez większość przynajmniej moich znajomych nietolerowany. Ja akurat lubię i 25 litrów z tamtego roku wypiłem wieczorami sam :-)Jeszcze piątka butla pełna została. Ale z wiśniami jak pomieszasz to powinno wyjść dobre. Teraz natomiast robię miód pitny, tzn. drożdże na razie nastawiłem. Pierwszy raz mnie tak naszło zobaczymy jaki wyjdzie. Ale to jeszcze kilka miesięcy przynajmniej.
patton12 Napisano 10 Czerwiec 2012 Napisano 10 Czerwiec 2012 Znajdek coraz mniej to trzeba nadrobić postami o przepisach, euro itp.
Daro Shadow Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 a z bzu czarnego idzie zrobić wino? bo osobiście sok bardzo lubię :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.