sieryj Napisano 10 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2012 witam fachowców.szukam szukam i nie mogę znaleźć.Gdzie znajdowało sie gestapo we wrocku w czasie wojny? dziękuje za podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Prezydium Policji (Polizeipräsidium, z siedzibą Gestapo włącznie), Sąd Rejonowy (Landgericht i Amtsgericht) z aresztem śledczym (Untersuchung Gefängnis)- wszystko Podwale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molke Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Od siebie dodam ze budowe rozpoczeto w maju roku 1926 a uroczyste otwarcie przypadalo na dzien 11 stycznia 1929 roku. Z ciekawostek mysle ze warto wspomniec ze budynek ze wzgledu na grzazki teren stoji na ponad 2500 pali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_K Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 niektore opracowania podaja ze w czasie oblezenia przeniesione na obecna ul Kosciuszki 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molke Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Osobiscie nie spotkałem sie z taka opinia. wypadaloby abys podal źródlo wtedy mozna poddac to weryfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel M. Napisano 14 Lipiec 2012 Share Napisano 14 Lipiec 2012 Wszyscy zapewne wiedzą jak wygląda ten budynek . Tak wygląda na pocztówce z 1932 roku ( jest to w zasadzie reprodukcja pocztówki dodana do gazety Słowo Polskie , która mi się kiedyś trafiła ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.