Skocz do zawartości
  • 0

Pochwa do bagnetu S71/84, S98, S84/98, KS98 ?

piero

Pytanie

Napisano
Witam mam prośbę koledzy pomóżcie w identyfikacji jak w temacie moje domysły i przeglądanie Książki The collectors book of german bayonets 1680-1945 podejżewam że jest to pochwa do jednego bagnetów czyli S71/84, S98, S84/98, KS98
ale najbardziej wymiar mi pasuje do S71/84 i do S84/98 tylko coś mi nie pasuje z nitami mocującymi.
Co o tym myślicie ???

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
aa, faktycznie, sory, pominąłem wczoraj post z wymiarami (niezauważyłem go, byłem po kilku" głębszych).
Bert masz racje, u Pruszyńskiego na str. 315 też jest przedstawiony KS1901 (tyle że z żąbkami) i ma podobną pochwę, różni się tylko kształtem zaczepu na żabkę. Tam jest on typowo niemiecki - krótki, owalny, tutaj jest on dłuższy i węższy. Nadal obstawiam że to zatrzymany eksport do któregoś z państw bałkańskich (może to być serbski bagnet) lub ameryki południowej, przywleczony tu i pozostawiony przez wojska A-W.
Napisano
nie Portugalczyk nie to jest sto procent Niemiec a długość 272mm znaleziony razem z bagnetem w krakowskiej stodole przez teścia tyko bagnet ktoś zajumał a to by mi ułatwiło zadanie id.
Napisano
Widzę ze rozkmina jest tęga dzięki za rozmyślenia szczerze wątpię by był to wz 1899 to typowy austryjak a tu mamy do czynienie z czymś do mausera nie wątpliwie export Portugalczyk mi najbardziej pasuje z mocowaniem do żabki i nitami mocującymi sprężyny w pochwie ale rozmiar za duży (według jednego metra jest to 272mm a drugiego 271mm, ks 98 ma podobną pochwę tylko że coś nie bardzo mi z nitem pasuje a raczej śrubką
Napisano
torba5 thx za aktywność ale ja nie mam bitych żadnych waffenamtów i mam 2nity mocujące, dlatego mi coś nie pasuje z tą pochwą i mam 2 nacięcia z góry i 2 z dołu na mocowaniu do żabki a także nie wejdzie do niej standardowy niemiec wz.84/98
Napisano
No i wszystko się zgadza, to jest właśnie pochwa od wspomnianego portugalskiego bagnetu, przywleczony tu (czytaj do Krakowa - Galicja) przez Austriaków. Były te bagnety produkowane w Niemczech na eksport, ale jak wiadomo po wybuchu I wojny sporą część broni eksportowej zatrzymano i wydano na linię lub przekazano sojusznikom. W armii austro-węgierskiej ten bagnet wystepował pod oznaczeniem wz.14.
Napisano
Witam mam prośbę koledzy pomóżcie w identyfikacji jak w temacie moje domysły i przeglądanie Książki The collectors book of german bayonets 1680-1945 podejżewam że jest to pochwa do jednego bagnetów czyli S71/84, S98, S84/98, KS98
ale najbardziej wymiar mi pasuje do S71/84 i do S84/98 tylko coś mi nie pasuje z nitami mocującymi.
Co o tym myślicie ???
Napisano
Witam,jeżeli kolega piero podał dobre wymiary to portugalski wz 1904 nie wejdzie dł głowni 283 a pochwa 272,może to serbska do bagnetu wz 1899 dł. głowni 248 simpson & suhl produkował dla nich te bagnety do roku 1906 póżniej produkcją zajął się austryjacki steyer

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie