Skocz do zawartości
  • 0

kompas (carski?)

emes

Pytanie

Napisano
Witam!Trafiłem kompas,w carskim kontekście,bez wskazówek i szkiełka,litery oznaczające strony świata alfabet łaciński,dziwi mnie jedna rzecz - zachód oznaczono literą O",ki diabeł?Niestety zdjęcie mogę wrzucić dopiero jutro,ale może ktoś rozpoznaje temat...pozdr

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie wiem co ma wspólnego z tym kompasem. Ja tylko idę Twoim tokiem myślenia i udowadniam, że po niemiecku też może być
N = Norden
S = Suden
E = Eastern
O = Okzident

Co do okzident

Sinnverwandte Wörter:
Europa, Alteuropa, Alte Welt, Westen, Westliche Welt
Napisano
Poza tym przygasiłeś mietka wprowadzając nas w błąd a jego w zażenowanie, że to nie niemiecki. Owszem nie musi być niemiecki, ale i tak jesteś z byt pewny siebie. Nie martw się...też taki byłem.
Napisano
Widziałem kilka niemieckich kompasów, do tego mam na kolanach taki mały katalog z wystaw muzealnych w kraju i każdy niemiecki który widziałem i te które są w katalogu mają:
N
S
W
O

Nikogo nie wprowadziłem w błąd.Bardzo podobne kompasy tylko z podziałką są w zbiorach Fundacji im.Tadesza Kościuszki w Krakowie.Opisane jako belgijskie.
Napisano

no i dorzucam fotkę - zorientowałem się,że O" to zapewne z francuskiego ouest"...podejrzewam,że skoro polskie kompasy były wzorowane na francuskich to ten tutaj jest oryginalnym egzemplarzem z jakiejś partii przeznaczonej dla WP,czyli jednak kontekst wrześniowy...Proszę o Wasze zdanie,pozdr

Napisano
Witam!Trafiłem kompas,w carskim kontekście,bez wskazówek i szkiełka,litery oznaczające strony świata alfabet łaciński,dziwi mnie jedna rzecz - zachód oznaczono literą O",ki diabeł?Niestety zdjęcie mogę wrzucić dopiero jutro,ale może ktoś rozpoznaje temat...pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie