sigis3 Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Napisano 4 Czerwiec 2012 Intryguje mnie taka tabliczka. Lewa strona trochę wykruszona, ale można odczytaćL (?). B TO 32 KIA(?)ZOW KONTY.AJZENWASER79mmx45mm, cienka, litery wybite ręcznie puncami.Jakieś pomysły, może podobna już była na forum?Pozdrawiam
torba5 Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 z Prusami mogłem się zapedzić ,jakoś sobie gdzie indziej Kąty wcisnąłem
kopijnik2 Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 Kąty – wieś w woj. mazowieckim, w pow. ciechanowskim, w gminie Opinogóra GórnaKąty – wieś w woj. mazowieckim, w pow. gostynińskim, w gminie PacynaKąty – wieś w woj. mazowieckim, w pow. mińskim, w gminie SiennicaKąty – wieś w woj. mazowieckim, w pow. otwockim, w gminie KołbielKąty – wieś w woj. mazowieckim, w pow. piaseczyńskim, w gminie Góra KalwariaKąty – wieś w woj. mazowieckim, w pow. sochaczewskim, w gminie SochaczewKąty – wieś w woj. mazowieckim, w pow. węgrowskim, w gminie Korytnicahttp://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=543222#544775najprawdopodobniejOtwockMińskWęgrów
kopijnik2 Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=659731#925303
torba5 Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 tiaaaaa no to sie forum nie czyta ....tylko pierdoły z opisów allegro uchhhh....
sigis3 Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Napisano 4 Czerwiec 2012 Super, dzięki za linki. Czyli z bańki na mleko, jednak (XIX wieczny HACAP:) ). Po szybkim przeglądzie linków i fotek, zasadnicze różnice to pismo łacińskie i nazwisko (na tamtych grażdanka i miejscowości). Starsza?Myślę, że to z tej miejscowości Kąty – wieś w woj. mazowieckim, w pow. mińskim, w gminie Siennica"
kopijnik2 Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 podział administracyjny Warszawy osyjski"
sigis3 Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Napisano 4 Czerwiec 2012 Albo młodsza, z okresu międzywojennego. Sporo brakuje, napis w drugim rzędzie to mógł być MIŃSK MAZOW. lub jakiś skrót.
shadowN Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 Wlasciciel na 99% pochodzenia żydowskiego_. AjzenwaserSądząc że ucięta jest jedna litera lub inicjał imienia, blaszka nie była długa i pewnie było tam woj. Mazow. Konty.Prawie na pewno jakaś konina od fury" ;-)Pruskie wojskowe były węższe i dłuższe.Polskie wojskowe też nieco inny kształt i opis.pozdro.
sigis3 Napisano 5 Czerwiec 2012 Autor Napisano 5 Czerwiec 2012 Po przejrzeniu podanych linków i porównaniu, wydaje mi się, że:-płytka z bańki na mleko (lub produkty mleczne)-XIX w. związane z transportem koleją siedlecką do Warszawy-sporo brakuje, może nawet ok. 5cm, więc napis mógł wyglądać np. MINSK MAZOW. KONTY WARSZAWA. AJZENWASER- być może z początków działalności w/w kolei (po 1867)- polskie napisy, błędy (KONTY nie KĄTY, KI nie KG), ale niekoniecznie - na 99,9% własność kupca żydowskiego (np. skupującego mleko w okolicy i sprzedającego w Warszawie)Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie.Pozdrawiam
sigis3 Napisano 19 Luty 2013 Autor Napisano 19 Luty 2013 Przeglądałem ostatnio zdjęcia i znalazłem taką bańkę. Służyła w czasie okupacji (lub po)do przechowywania broni czy amunicji. Kształt i tabliczka zapewne podobna do wcześniejszych, z końca XIX i pocz.XXw. Fotka słaba, bo zrobiona w MWP w W-wie, ale jako materiał poglądowy może się przyda.
sigis3 Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Napisano 4 Czerwiec 2012 Intryguje mnie taka tabliczka. Lewa strona trochę wykruszona, ale można odczytaćL (?). B TO 32 KIA(?)ZOW KONTY.AJZENWASER79mmx45mm, cienka, litery wybite ręcznie puncami.Jakieś pomysły, może podobna już była na forum?Pozdrawiam
sigis3 Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Napisano 4 Czerwiec 2012 KONTY to może być niegramatycznie napisana nazwa miejscowości Kąty, nawet by pasowało. Od furmanki? Można jakoś datować?
torba5 Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 od furmanki to pewne pojawiają sie czasami na allegro ,Prusy zabór Pruski
Pytanie
sigis3
Intryguje mnie taka tabliczka. Lewa strona trochę wykruszona, ale można odczytać
L (?). B TO 32 KI
A(?)ZOW KONTY
.AJZENWASER
79mmx45mm, cienka, litery wybite ręcznie puncami.
Jakieś pomysły, może podobna już była na forum?
Pozdrawiam
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.