Weles Napisano 3 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2012 6 lub 9.Podobny do guzików z czasów Królestwa Kongresowego.Śred.19mm,cynkowy.Znaleziony-Szlichtyngowa,lubuskie..wszelkie info mile widziane..z góry podziękował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weles Napisano 3 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2012 rew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejBr Napisano 4 Czerwiec 2012 Share Napisano 4 Czerwiec 2012 Kształt uszka wskazuje na okres insurekcji kościuszkowskiej. Natomiast kolor biały i nr 6 pasuje do 6 Regimentu Pieszego Łanowego (Brodowskiego). Miejsce znalezienia podchodzi pod Wschowę, gdzie ów regiment stacjonował m.in. w 1792r. To przysłowiowy rzut beretem od miejsca znalezienia. Gratuluję wspaniałego znaleziska!!! To musi być baaardzo rzadki okaz, zwłaszcza w takim stanie. Dodam skan z jakiejś pozycji (niestety nie pamiętam jakiej) mówiący o umundurowaniu w tamtym okresie. Podają tam m.in. o numerach i kolorach guzików. Resztę informacji znajdziesz w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 4 Czerwiec 2012 Share Napisano 4 Czerwiec 2012 jasne, tylko ciekawe jak Andrzeju wytłumaczysz fakt wystapienia tego guzika na ziemi lubuskiej ;-)w.g. mnie to uproszczony francuz" odlany bez labrów albo coś zagranicznego w grande armee, ewentualnie jakiś przypadkowy guzik z Królestwa Polskiego na ziemiach obcych ale to bardzo wątpliwe.Czcionka jest stylu francuskiego i jego pochodnych, raczej wątpliwe aby była z Powstania Kosciuszkowskiego lub Wojny o Ustawę Majową.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weles Napisano 5 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Nie wiem czy coś to zmieni,ale małe sprostowanie Panowie-wszystkie guziki z jednego małego poletka we Wschowie-> https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/p1240565.jpg w zasadzie różnica kilku kilometrów,ale może to coś zmienia.Sorki za wprowadzenie w błąd ;) .I dzięki za zainteresowanie tematem..pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejBr Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 jasne, tylko ciekawe jak Andrzeju wytłumaczysz fakt wystapienia tego guzika na ziemi lubuskiej ;-)Wystarczy wpisać Szlichtyngowa w wyszukiwarkę i przeczytać historię miasta. http://pl.wikipedia.org/wiki/Szlichtyngowa Wraz z II rozbiorem Polski w 1793 r. miasto dostało się pod panowanie Prus, przejściowo wchodząc w skład Księstwa Warszawskiego. Tu o 6 regimencie http://pl.wikipedia.org/wiki/6_Regiment_Pieszy_%C5%81anowy a na koniec proszę spojrzeć na mapę i zobaczyć ile dzieli Wschowę od Szlichtyngowa.Pzdr andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 ...i udowodnić że ten regiment nosił takie guziki, bo analogii w guzikach z czasów Wojny o Ustawę Majową i Powstania Kościuszkowskiego nie widziałem..poza tym jest bałagan w.g. wiki: Barwy pułkowe po 1776: wyłogi jasnozielone (papużaste), guziki srebrne. Barwy pułkowe podczas insurekcji kościuszkowskiej: wyłogi pąsowe, guziki złote, lampas żółty." w.g. przewodnika dla kolekcjonerów guziki białe ale nie podane do kiedy..w.g. mnie prędzej guzik zawędrował tam po Powstaniu Listopadowym, wraz z żołnierzami pochodzącymi z Województwa Kaliskiego, lub w rękach pruskich.Nawiasem mówiąc podobne są jeszcze guziki rosyjskie wykonywane z cyny, noszone od 1829 r. do 1862 r, a czasem znaszane podczas I WŚ.ps. Poza tym Wschowa leży na trakcie z Kalisza do Berlina o ile pamiętam.Jednoznaczności tu nie ma bo obaj możemy się mylić.Póki co jednak nie widziałem polskiego guzika z końca XVIII w. odpowiadającego takiemu wzorowi..Czcionka tego typu jest analogią dla czcionek francuskich, używanych od wczesnego XVIII w. na guzikach wojskowych (ryciny dostępne np. w katalogu p. Fallou).Nie skreślam polskiego guzika z końcówki XVIII w. ale nie widziałem analogii..Do guzików szeregowych armii Królestwa Polskiego jest mu blisko (wcale bym się nie zdziwił gdyby niektóre guziki z obu okresów były identyczne, z tego co pamiętam siódemki" są bardzo podobne, więc i szóstki" mogą).pozdrawiam.D.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 mówiąc o obu okresach - miałem na myśli niektóre z guzików cynowych z końcówki XVIII w, w zestawieniu z guzikami cynowymi z Królestwa Polskiego, być może niektóre były niemal identyczne.Księstwo Warszawskie było już nieco odrębniejsze, ale w Legionach z tego co wiem wzorowano niektóre guziki na tych z Wojny o Ustawę Majową oraz Powstania Kościuszkowskiego.Tak więc mogą być analogie w cynówkach" w okresie schyłku XVIII w. oraz Królestwa Polskiego, wyłączając tu Księstwo Warszawskie z jego regulaminowymi guzikami.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weles Napisano 26 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2012 Witam.Jako,że dyskusja na temat guzika była gorąca ;) wrzucam fotę następnego.Wyskoczył dwa poletka dalej.Średnica,materiał ten sam.Różnica-pierwszy był wypukły,ten płaski.zdrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weles Napisano 26 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2012 rew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topspin23 Napisano 20 Grudzień 2015 Share Napisano 20 Grudzień 2015 Nie znam się na guzikach. Ale może to jest jakiś trop? W latach przed 1WW w Fraustadt i pobliskiej Schlichtingsheim stacjonował pruski 6 regiment.Posiadam takie zdjęcia i kartki pocztowe z takim opisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topspin23 Napisano 20 Grudzień 2015 Share Napisano 20 Grudzień 2015 Schlichtingsheim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.