Gość Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Czy ktoś z szanownego grona poszukiwaczy wyciagnął coś ciekawego w najbliższej okolicy jeziora Wigry (przemilczmy fakt, że jest to Park Narodowy). Tylko nie piszcie o puszkach po piwie i takie tam badziewie. Zna ktoś jakieś strony w necie dot. walk w tamtym rejonie(pozycje wojsk, okopy etc.)Zaznaczam że chodzi mi o rejon samego jeziora w promieniu ok. 10 km. Pozdrawiam Wall.
OLAF Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 bylem w wakacje na splywie kajakowym w okolicach ale bez wykrywacza,duzo okopuw i teren byl niekopany z okopu wychodzily druty kolczaste.tak wiec warto pochodzic z wykrywaczem-powodzenia olaf
Jaro5 Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 A dlaczego mamy przemilczeć fakt, że jest to Park Narodowy ??Po to został ustanowiony zeby coś chronić. Kopanie na takich terenach jest zabronione. I tak wiele osób krzywo patrzy na ludzi z wykrywaczami.
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 OK. Ja też popieram idee tworzenia Parków Narodowych i nie popieram idei kopania dziur w takich miejscach. Może niezbyt trafnie sprecyzowałem pytanie. Interesuje mnie przebieg działań wojennych w rejonie Wigier, jakieś mapy, literatura. A tylko przy okazji pytam, czy ktoś coś tam wyciagnął.
woyta Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Same jezioro Wigry to bodaj 75km linii brzegowej, I i II wś. okopów sporo, nie tylko na terenie WPN. Wygrzebałem trochę łusek I wojennych, odłamków,itp. badziewia, sam klasztor wigierski silnie zniszczony w czasie działań, i odbudowywany. O ile pamiętam to teren penetrowany przez licznych acz anonimowych forumowiczów. Żaden się nie przyzna :))Lepsze efekty może dać integracja z miejscową ludnością. Widziałem ciekawe fanty - nie tylko I i II wojenne w ich zasobach.Powodzeniapzdr woyta
majros Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 W sierpniu 1944 front zatrzymal sie na prawie trzy miesiace na lini Szypliszki-rz.Wiatroluza-j.Wigry-rz.Czarna Hancza-kan.Augustowski to wzmianka z pewnej strony internetowej niestety nie pamietam adresu.Pozdrawiam.
kloki Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 A tak a propos parków, to ostatnio wspolpracując z literaturą i mapą zauważyłem, iż miejsca Większych potyczek, kompleksów znajdują się dzisiaj na terenie rezerwatów. Czy to zbieg okoliczności? Czy władze w Polsce po wojnie specjalnie ustanowiły takie parki, aby chronić ludność przed ewentualnym niebezpieczeństwem?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.