Skocz do zawartości
  • 0

grot od wloczni , oszczepu

AirStrato

Pytanie

Napisano

Panowie z gory przepraszam za jakosc zdjecia;)

grot ma dlugosc ok 15 cm, srednica od drzewca ma ok 3 cm.
mam nadzieje ze widac na zdjeciu jak przy drzewcu jest zawiniety jak lisc" tzn nie jest odlany w calosci
na zdjeciu nie widac gwozdzia ok 5 cm ktory wciaz przechodzi przez tylna czesc i jest/byl zagiety aby utrzymac drzewiec.

Moze ktorys z Was pomoze

Grot idzie wkrotce do oczyszczenia

pozdrawiam

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a mnie że włócznia św. Maurycego...

Być może to grot - tego nikt nie wyklucz, ale raczej trzeba być sceptycznym, polecam książkę Zdzisława Żygulskiego Jr - broń w dawnej polsce lub coś w tym stylu (NIE PAMIĘTAM NAZWY)

i znalazłem taki link
http://www.muzeum.sanok.pl/pdf/acta1_3.pdf

Włócznia i oszczep typologia wg. Nadolskiego dla Polski:

Groty włóczni:

Typ I - Typ pierwszy posiadał groty o bardzo wąskim liściu o przekroju czworokątnym.

Typ II - ma groty o bardzo długim, wąskim i rozszerzającym się w dolnej części liściu.

Typ III - groty o deltoidalnym liściu, którego krótsze boki zwrócone są ku tulejce.

Typ IV - ma średnie, krępe groty o liściu przypominającym wydłużone serce.

Typ V - groty posiadały lancetowaty liść przypominający liść wierzby.
Typ VI - Kolejny typ charakteryzuję się dużymi i ciężkimi grotami z poprzeczką – tzw. groty „ze skrzydełkami”

Groty włóczni:

Typ VII - małe groty (do 12 cm) o lancetowatym lub deltoidalnym liściu i wąskiej tulejce.

Typ VIII - grotem wyposażonym w zadziory.

Typ IX - Liść ten jest w przekroju romboidalny, a jego dolne krawędzie zatępione.

pozdro
ktos451
Napisano

Panowie z gory przepraszam za jakosc zdjecia;)

grot ma dlugosc ok 15 cm, srednica od drzewca ma ok 3 cm.
mam nadzieje ze widac na zdjeciu jak przy drzewcu jest zawiniety jak lisc" tzn nie jest odlany w calosci
na zdjeciu nie widac gwozdzia ok 5 cm ktory wciaz przechodzi przez tylna czesc i jest/byl zagiety aby utrzymac drzewiec.

Moze ktorys z Was pomoze

Grot idzie wkrotce do oczyszczenia

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie