Skocz do zawartości
  • 0

Skórzany pokrowiec na zamek - mauser...?

Pepsi_Srepsi

Pytanie

Napisano

Witam,

Jak w temacie wpadł mi w ręce skórzany pokrowiec na zamek w opłakanym stanie, jednak po poddaniu go solidnej konserwacji wyszedł piękny egzemplarz starej solidnej roboty.
Mam jednak pytanie czego to może być opakowanie". Wątpię czy II-go wojenny niemiecki, bliżej jest do jakiegoś hiszpana" z racji icia" w którym występuje słowo guerr...natomiast po hiszpańsku guerra to wojna.

Ponadto występują dwie widoczne cyfry - 58.

Byłbym wdzięczny gdyby koledzy pomogli mi w identyfikacji z jakiego okresu oraz jakiej arodowości". Za wszelkie inne informacje dotyczące ww. modelu byłbym wdzięczny.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Kobieras39 dzięki za trop zacznę coś szperać na zagranicznych forach pod tym ropem", bo jak widzę albo rzadka rzecz albo nieczęsto spotykana.

Pozdrawiam serdecznie

PS. jakby ktoś znał jakieś nowe wiadomości odnośnie ww. przedmiotu byłbym wdzięczny.
Napisano
http://www.warrelics.eu/forum/field-equipment-accessories-3-reich/ww1-german-rifle-leather-breech-cover-16265/

http://www.gunauction.com/search/displayitem.cfm?itemnum=5610628
Napisano
Kolego Vi1939,

Dziękuję bardzo za linki! Przydały się bardzo, dobrze wiedzieć teraz z czym dokładnie ma się do czynienia.

Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziękuję za pomoc.
Napisano

Witam,

Jak w temacie wpadł mi w ręce skórzany pokrowiec na zamek w opłakanym stanie, jednak po poddaniu go solidnej konserwacji wyszedł piękny egzemplarz starej solidnej roboty.
Mam jednak pytanie czego to może być opakowanie". Wątpię czy II-go wojenny niemiecki, bliżej jest do jakiegoś hiszpana" z racji icia" w którym występuje słowo guerr...natomiast po hiszpańsku guerra to wojna.

Ponadto występują dwie widoczne cyfry - 58.

Byłbym wdzięczny gdyby koledzy pomogli mi w identyfikacji z jakiego okresu oraz jakiej arodowości". Za wszelkie inne informacje dotyczące ww. modelu byłbym wdzięczny.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie