Skocz do zawartości

Ilość bruzd gwintu lufy - Szwedzka armata bofors 40mm.

vis1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej

Wg bardzo dobrej stronki Naval Weapons http://www.navweaps.com/Weapons/WNUS_4cm-56_mk12.htm wszystkie licencyjne 40 mm Boforsy tam omówione (brytyjskie, amerykańskie, niemieckie, japońskie) miały 16 bruzd gwintu. Przypuszczam więc, że tyle samo było po prostu w oryginalnym szwedzkim działku.
Napisano

Zdaje się,że rzeczywiście wyczytana kiedyś teza o większej ilości bruzd w szwedzkiej lufie jest wzięta z d...wyssana z palca.
Temat interesuje mnie z racji różnic jakie występują na pierścieniach wiodących pocisków.Po lewej prod Starachowice,po prawej wyraźnie różniący się pierścieniem wiodącym i odbiciem gwintu lufy.Kontekst wyklucza aby to było coś poza prod Polską lub zakupem w Szwecji.

Napisano

Jako,że nie spodziewam się rozwiązania powyższego dorzucam dylemat nr2.
Rozchodzi mi się o dwa typy pocisków używanych w WP w okresie 1936-1939r,na rys obok najczęściej spotykany typ.

Napisano

I drugi rzadziej występujący typ w którym to nie zastosowano osobnej dokręcanej wkrętki smugacza jak w przypadku powyżej.Pytanie moje jaki był wzór obu pocisków?

W TBiU można znaleźć taki rysunek - https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum9/wz40.jpg ,jednak mam mocne wątpliwości co do prawidłowego opisu wzoru.

Napisano

Wypada też dorzucić pocisk ćwiczebny(skorupa wypełniona pakiem i stalowa imitacja zapalnika) o którym wiadomo nie wiele więcej niż to,że był ślepy" :)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 12:45 24-05-2012

Napisano

Widzę,że temat prężnie" się rozwija,a udzielone mi info powala na kolana:) więc w ramach rewanżu dorzucę coś w temacie:

Na zdjęciu pocisk 40mm ślepy" wykorzystywany do przestrzeliwania dział lub prób amunicji w Starachowickich Zakładach Zbrojeniowych.Co ciekawe nie jest to typowy ślepak" przedstawiony na rys wyżej,wykorzystano skorupę pocisku bojowego do którego włożono dla dociążenia noże od tokarki i zalano pakiem - iście ułańska fantazja musiała mieć udział przy stworzeniu tak unikatowej konstrukcji.

Napisano
Wg Gander'a 16 bruzd, a dokladnie:

16 grooves with a non-uniform twist increasing from one turn in 45 cal at the breach to one turn in 30 cal at the muzzle."

Tyle tylko ze powysze odnosi sie do Szwedzkiego wzoru 34 (i chyba takie do nas dostarczono, bo w 1935 inszych nie bylo). Jak sprawa wygladala w ichnim wzorze 36 to nie wiem, moze bylo ich wiecej i stad kwestia?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie