Skocz do zawartości

Odznaka SPJ Stara Wieś

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam , zajrzałem tutaj, ponieważ szukam pomocy ,
posiadam odznakę Stara Wieś 1V 1919 1 IX, nigdzie absolutnie nie mogę znależć zadnej wzmianki co to za odznaka.
Proszę kolegów o pomoc.
Wielkośc 45 x 40 mm , podkowa z wpisanym tekstem i datami.
w podkowie czapka ułańska , na zewnątrz dwie flagi.
Poztaram się zamiescić zdjęcie

Pozdrawiam
Napisano
Witam.SPJ to skrót od Szkoła Podchorążych Jazdy.Wchodziła ona w skład Oficerskiej Szkoły Jazdy w Starej Wsi pod Warszawą.Rok powstania szkoły 1919.W 1920 r.szkołę włączono do Centrum Wyszkolenia Kawalerii.Odznaka może być odznaką pamiątkową ukończenia kursu(może pierwszego-I).
Pozdro.*
Napisano
dzięki za odpowiedzi, są potwierdzeniem moich ustaleń, ale chodzi mi też o to, że jak dotąd nie mogłem jej zlokalizować na żadnej aukcji, czy to by znaczyło że jest dość rzadka ?
Żadnych wzmianek ile sztuk wykonano ani kto ją wykowywał .
Napisano
Jest to odznaka absolwencka Szkoły Podoficerów Jazdy nie podchorążych.Rzymska cyfra I faktycznie oznacza nr kursu i nie może być innej cyfry bo szkoła została rozwiązana 11 dni po pierwszym i jedynym kursie czyli 12.IX.1919.

Odznaki nie trafisz w necie bo jest ona faktycznie rzadka ale jest także niepopularna.

Z racji, że nie moge wysłać do Ciebie maila.Odezwij się na trolldi@vp.pl

Pozdrawiam
Napisano
dostanie pewnie kolega sporo ofert kupna. ;) ja bym nie sprzedawał, raz że to bardzo cenna rzecz, dwa to iż kolegę wyrolują ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie