Romel79 Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Jacenty ma racje, w moim mieście też użędnicy zniszczyli pomnik z samolotem, oczywiście zamiast do muzeum trafił do chuty i przetopili go na puszki do piwa.pozdrawiamRomel
mietek Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Fakt, jak też niczego nie demontuję aby sprzedać, choć właściwie nie. Mogę złożyć smokrytykę- Na skupie nie byłem przypadkiem, mam zamiar tam oddać moją ex-instalację wodną miedzianą z domu. Jednak jest to moja instalacja, nie zaś wykuta np. sąsiadowi.Do tego nie kupuję tam żadnych fantów (choć na szczęście są ludzie którzy je w ten sposób ratują), poprostu wolę pochodzic sobie po lesie, wypić piwko, niż grzebać w złomie.Nie oszukujmy się złomiarze niszczą wiele zabytków, są i będą bezkarni. Poprostu policja ani nikt inny nic im nie może zrobić. W Sopocie widziałem jak jechało na złom ładne kute ogrodzenie....
jacenty2004 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Opowiedz o tym płocie facetom w mundurkach gdy cię przydybią w lesie /a zrobia to zgodnie z obowiązującym prawem/
Domino(*) Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 u mnie złomiarze rozbijają już te małe bunkierki obserwacyjne, jeszcze pare miesięcy temu byo jeszcze 3 takie całe grzybki" z grubymi, betonowymi drzwiami a teraz byłem ; drzwi rozkute, urwane, leżały na ziemi i rozwalili grzyba dla kilku metalowych zawiasów, blaszek itd istna maskara, przecież tego nawet 1 kg nie będzie;(((Jak oni to robią....
mietek Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Prawie codziennie info o złomiarzach:http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5051455
Jura Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Niestety, ale zbieracze złomu potrafią doprowadzić do tragedii.Parę dni temu czteroletnia dziewczynka wpadła do kanału z którego złomiarze" ukradli pokrywę. Po roztopach było b. dużo wody- znaleziono ją martwą dwa kilometry dalej, w kolektorze.To nie jest w żadnym wypadku temat do żartowania, ale Albert Einstein mówił, że najlepszym dowodem na istnienie nieskończoności jest ludzka głupota...
Indian Chief Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Ręce opadają, nóż się otwiera... Szlag by ich. Pisałem juz kiedyś jak taki menel wolał wypier...lic na złom puszke od maski czy hełm niz mi go sprzedać. A robił to patrząc mi sie w oczy. Piękny ryngraf żandarmerii też tak skonczył. Kiedyś interweniowałem, gdy zobaczyłem jak tnał opuszczony przed tygodniem tertak. Cieli metalowa więżbę dachową i 20m komin. Kabli, drzwi, okien już nie było. Była noc więc ja do nich i mało nie skońcvzyłem pod kołami traktora. A na policji usłyszałem: nie zawracaj pan dupy i zajmij się czymś pozytecznym.W tym kraju nic sie nie zmeni bo tym chata bogata, co ukradnie tata" i nic tu nie ma bieda. Bo biedny eddi z wózkiem nie zapier... po lasach 20km od skupu. Oni maja samochody, palniki.. i przyzwolenie społeczne. A most Kierbedzie w wisle już wypatrzyli... Lista tego co trolle znaleźli i pocieli jest dłuższa od tego co znalazło sie w muzeach. Naród który straci historie przestanie byc narodem. Ja napewno nie czuję się bratem tych hien.
Maćko Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Nic dodać nic ując Indian..... w pełni popieram
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Jedno z najbardziej niszczonych miejsc w Skarżysku-Kamiennej ,dawne Zakłady Chemiczne Organika-Beznyl"...niedługo nie zostanie tam kamień na kamieniu...
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 wieża zbudowana w latach 80-tych XIX wieku ,też niedługo padnie... jak dla mnie to piękna jest ,ale wkrótce będzie historią...
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 wyrywanie przewodów ze ścian ,futryn drzwiowych ,resztek stali z murów ,wykopywanie zbiorników i kabli...szkoda że tak to miejsce skończyło ,niektóre budynki sa ponad 100-letnie i bardzo ciekawe architektonicznie np. wieża. Poprostu rozpierducha na legalu :(pzdrbjar_1
Indian Chief Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Bjar, takie miejsca sa w kazdej mieścinie w tym kraju. Tak już nasza kultura :{ I strasznie irytuje mnie jak ludzie tłumaczą że to komuna nas tak nauczyła. Kiedys trafiłem na opis jak kolesie wykopali celowniczego MGty. miał wszystko tylko nie miał butów. Wniosek chłopaków? To ruscy go zakopali i zabrali buty bo chłop świętokrzyski by go tak nie zostawił {sic}. pełno w naszym narodzie hien które rozkopuja mogiły, za nc maja prawo a zabytki traktuja jako złom lub przeżytek.Jest taki fragment u sienkiewicza jak chłopi po wymordowaniu dworu biegną plądrować...Kiedyś był artykół o najwiekszej kolekcji zabytkowych samochodów w polsce. Rozkradziona do can a co sie nie dało to zniszczone. jak właściciel zwracał uwage złodziejom to sie pytali go a co to twoje że się wpier..."
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Tak teraz to źle o komuna" ,ale za komuny jakaś praca była i nikt nie szedł rozpieprzać opuszczonej farbyki w celu wyrwania kilkunastu kg złomu ,a jak ktoś już poszedł to po grzbiecie pałą od MO dostał i kwita. Teraz jest jak jest i będzie coraz gorzej ,cohć nawet teraz na punkcie złomu sa niezłe akcje : wyrzucanie złomu z wagonów ,kradzież szyn ,barierek ,znaków drogowych itp. ,ale przecież skupy złomu nie przymują złomu niewiadomego pochodzenia"...pzdrbjar_1
Monsun Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Indian Chief - w pełni popieram. Z tym ryngrafem to zbrodnia, trzeba było skurczybykowi łapy powykręcać. Często trafiają się u Was fanty takiego kalibru na złomie?Bjar_1 - w takim miejscu można już jedynie nakręcić jakiś film wojenny, bo sceneria odpowiednia:(PozdrMarcin
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Monsun ,co do filmu ,to powstaje scenariusz amatorskiego filmiku ,ekipa aktorska zebrana ,rekwizyty typu plastikowa broń i kręcimy w tym albo następnym tygodniu :Ppzdrbjar_1
Indian Chief Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Czyściłem ostatnio strych i nie wyrzuciłem jakichś zabytków. No może poza jednym 60letnim łóżkiem...ale przeciez motocyklem na Koło nie zaciagne.Fanów wojennych nie widziałem ale kopaczki z XIXw przywieźli.A za szyny to właściciel jeszcze flaszke postawi bo to dobry złom nie jakiś szmelc. Rozebrali już tory do Lublina...teraz czekam na Pilawę, Deblin... Za komuny" tez kradli, ale nie tak jak teraz. Zaczepiłem sie o poprzednia epoke i tego co jest teraz nie było. To zdziczenie i dehumanizacja. Nie znajduje słów... bo jak wytłumaczyc nazywanie tworzenia zagrożenia dla życia ludzkiego niska szkodliwością czynu? Chodzi o kraty ze studzienek...samochodem zniszczy auto ale roweżyste czy motocykliste to zabije...dziecko już niezyje.Policją juz sobie nie zawracam głowy bo jak mi rower ukradli to sam znalazłem. Jeszcze się musiałem nasłuchac ile to roboty im dostarczyłem zgłaszajac taka popierdułke.
Piorek Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Dziwicie sie ze kradna nawet pokrywy studzienek kanalizacyjnych? Ja juz nie...posprzetalem zlom na dzialce, cos zostalo po budowie nazbieralo sie tego 425 zelaza i 19 alu (puszek) dostalem 270 zeta!!!!! I przestalem sie dziwic.
Romel79 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Piotrek - Złom był twój i niebył spewnością żaden historyczny, ja to samo mam zrobić ze złomem z mojej działki, ale nie przyszło by mi na myśl pujść do lasu po np. koła od zdkfz'ta 251 i zawieżć to na złom, nawet jeśli wartość złomu była by większa od wartości rynkowej.Zastanawiam się kiedy zaczną ginąć furtki i bramy z prywatnych posesjipzdr Romel
Maćko Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 No tak ....złomiarze pomagają czyścić też i działki.Znajomy ma stary dworek jeszcze po pradziadku.Wiadomo..po wojnie mało zostało ale zostało.Rok temu kolega przyjeżdza na teren i co odkrywa ? .Złomiarze pomogli mu w sprzątaniu działki.Najbardziej jednak wspomogli go w sprzątnięciu kutej ,żelaznej bramy z epoki.Toć sam by sie chłopina namęczył co nie miara z jej demontażem.Ten zadowolony z sytuacii pojechał na pobliski skup złomu w celu znalezinia ,,ekipy demontażowej'' i podziękowania chłopakom za trud.Ekipy nie było ...była brama ...ale pocięta z lekka diaksem.Wojne przeżyło ...złomiarzy NIE! Niedość że niszczą sk****** zabytki to jeszcze kradną !.
kazik Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Wojne przeżyło ...złomiarzy NIE!" - nasuwa mi się teraz taka myśl - w XXI wieku na polu walki zbyteczna będzie zaawansowana technologia. Niepotrzebni będą doskonale przeszkoleni zawodowi żołnierze. Aby zniszczyć przeciwnika wystarczy przez front przepuścić grupę polskich złomiarzy - wówczas dywizje pancerne przeciwnika zostaną rozniesione po okolicznych skupach złomu - o ile pancerze czołgów nie będą z włókna węglowego i kevlaru ;))) A wystrzelone ołowiane kule zostaną przez nich przechwycone w locie ;)
Maćko Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Oby zdązyli wogule je wystrzelić ! Jak chłopaki dostaną cynk że jest towar do wzięcia i ,,swobodnie leży '' bez właściciela to wątpie czy wróg będzie miał czym walczyć :).Polacy śpijcie spokojnie Złomo czuwa!.Apropos kto słyszał o polskich jednostkach Złomo coto most bodajrze anglikom zdemontowali jak ci w polsce manewry mieli ? Polak Potrafi :D
Gość Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 A bo panie w tym kraju to tak jak w wojsku .amba jak w kinie światło gaśnie wszystko ginie.A tak na poważnie to tylko raz wpuściłem złomiarzy na podwórko , leżała sobie kulturalnie sterta złomu do zabrania , aobok jakieś 10 metrów kalfas aluminiowy , to ani się człowiek nie obejrzał to już mi prawie ten kalfas na auto pakowali , więc nie ma się co dziwić że ginie wszystko co ma tylko jakąś wartoś w skupie metali
Piorek Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Romel,wlasnie po wywiezieniu mojego zlomu przestalem sie dziwic goscia rozbijajacym caly dzien stare betonowe slupy zeby wyciagnac zbrojenie, kradzonym pokrywa z studzenek - na skupie bylem ok.20.00 ruch panowal jak w supermarkecie wozki, rowery kurcze czego tam niebylo!!!Co do zabytkow, zapraszam w moje okolice (Zegrze, Serock) zobaczyc co zostaje z fortow Zegrze i to wszystko w imie prawa.P.S. Bramy i furtki juz kradna i siatki ogrodzeniowe tez...
Jura Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Właśnie w lokalnym radiu podano, że ukradziono policjantom w Raciborza bramę wjazdową na podwórze ich posterunku.Na szczęście pies tropiący podjął ślad, i brama wartości 300 zł została odzyskana.Już nawet Policja jest okradana...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.