Skocz do zawartości
  • 0

głowa lwa, 7 otworów+ uszko

unkas1981

Pytanie

Napisano

Witam ,
proszę o podpowiedź. Nam problem z identyfikacją. Głowa lwa jak na zdjęciu. 7 otworków w koło, uszko na nosie ( jakkolwiek by to nie brzmiało:) ). Widoczne ślady srebrzenia. Wymiary ~40x35mm. Z góry dzięki.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za podpowiedzi.
Wszystkie lwie głowy, które znalazłem w internecie, owszem są podobne, ale nie mają właśnie tych otworów. Lwy z czako czy pasów ładownicy mają z kolei okrągłe kółeczka na pysku.
Miejsce w którym znalazłem fant znajduje się na Dolnym Śląsku, około 15 km od Strzelina. Jedyna znana mi bitwa z okresu Napoleona, która rozegrała się w tym rejonie to Szczawin 1806, a więc 15km na północ. Miejsce z którego pochodzi znajdek jest zupełnie przypadkowe. Nieobsiane poletko i 15min spacer.
Napisano
To że motyw lwa był szeroko eksploatowany w epoce napoleońskiej (nie tylko przez Francuzów!), nie oznacza, że każda znaleziona blacha w takim kształcie pochodzi od napoleońskiego munduru.
Emblemat w takiej postaci - z tandetnie dorobionym haczykiem nie pochodzi z wojskowego czaka (właściwie - kaszkietu) doby napoleońskiej.
Nie jest to również element mebla.
Moim skromnym zdaniem jest to element z czapki jakiejś pruskiej (para)militarnej organizacji z przełomu XIX - XX wieku.
Napisano

Witam ,
proszę o podpowiedź. Nam problem z identyfikacją. Głowa lwa jak na zdjęciu. 7 otworków w koło, uszko na nosie ( jakkolwiek by to nie brzmiało:) ). Widoczne ślady srebrzenia. Wymiary ~40x35mm. Z góry dzięki.

Napisano
Lew od czako lub bondoliery. Tu i tu miały taki haczyk na łańcuszek albo pasek. Przejrzałem rosyjskie wykopki. Sporo lwów z haczykiem, ale bez takich mocowań na dziurki. Może to np. Księstwo warszawskie? Nie mam pojęcia. Na pewno nie żaden mebel.
Napisano
z pasa od ładownicy,jest bardzo podobny na forum,tyfs wklejał foty.poszukaj,ja siędzę w robocie przy terminalu nie wkleję linków mało co mi tu działa...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie