kubatarn Napisano 9 Maj 2012 Autor Napisano 9 Maj 2012 Witam ! Znalazłem rękojeść od szabli, jak najlepiej, ją oczyścić, czy dobrym pomysłem jest elektroliza? Próbowałem z zasilaczem 19V 2,3A ale efektow nie widzę, czy to wina natężenia ?
220V Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Kolego,łatwiej by bylo doradzić jakbyś jakieś fotki dodał w jakim to stanie jest?No i napisz z jakiego metalu ta rękojeść - z Twojego opisu wnioskuję że pewnie stalowa, skoro pytasz o elektrolize?
kubatarn Napisano 9 Maj 2012 Autor Napisano 9 Maj 2012 Wnętrze i ocalała część ostrza wydaje mi się, że są stalowe, reszta jest z innego metalu, prawie nie tknięta przez czas.
220V Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Z polskiej szabelki! ŁAdna!Szkoda rozbierać, bo wtedy mogłbyś poddać elektrolizie tylko resztki stalowej głowni.Całośći na pewno nie próbuj elektrolizować, bo zniszczysz mosiądz i zrobi się różowy!
Barson1 Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Witaj!Osobiście ratował bym rękojeść nie przejmując się głownią. To jakiś ogryzek nic nie warty. A rękojeść w dobrym stanie to ciekawy fant :) Rękojeść mosiężna wyczyść środkiem do mosiądzu :) Nabierze błysku :)
por.pil.020 Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Dokładnie! Żadnej elektrolizy! Mosiądz preparatem do mosiądzu, te stalowe resztki wywal, chyba że uda Ci sie je odkręcić to możesz dac do elektroloizy, ale i tak nieiele z nich będzie.
Barson1 Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Możesz też tzw czyścikiem " czyli kółeczkiem filcowym na wiertarce :)
Barson1 Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Jeżeli ci się uda to nie rozkręcaj . Metal po tylu latach w ziemi różnie może się zachowywać. Istieje ryzyko pęknięcia lub wyrobienia się jakiegoś elementu.
Falkenbach Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Oczywiście, że rozkręć.Przecież 21 są rozbieralne.Najlepiej potrzymać całość w ropie jakiś czas.I później powoli rozbierac.Z resztek głowni nic nie będzie ale i tak trzeba ją oczyścić dla zasady i na pamiątke a nie od razu wywalać.Odbierz maila kubatarn.Jeżeli nie ochodzą do Ciebie wiadomości to napisz na trolldi@vp.pl to przekaże ci wszystko.Tylko prosze nie czyść mosiądzu na połysk.Pzdr
Barson1 Napisano 11 Maj 2012 Napisano 11 Maj 2012 To już chyba kwestia gustu . Osobićie bym nie polerował ale wyczyszczenie nalotu będzie zalecane.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.