Skocz do zawartości
  • 0

Tłoczona żelazna osłona?

Swiety82

Pytanie

Napisano

Panowie, zagadka. Średnica niecałe 22cm, na wierzchu jakiś znak składający się z 3-ch części, dwie po boku mają podłużne przetłoczenia.

Wydaje mi się że jest to tłoczone, nie odlewane, materiał to grubsza żelazna blacha lub jakieś żeliwo. Na bokach wyszło trochę ciemnozielonej farby, pomyślałem nawet że to coś wojskowego...?

Przedmiot pobieżnie wypiaskowany, powiedzcie mi czy to element hełmu, kołpak od przedwojennego mercedesa czy polny kaszkiet samego Napoleona? ;)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To jakiś gwincior ma po brzegach, czy mi się tylko wydaje? Czy tam po środku, na tej wypustce jest jakiś motyw" typu liście, kwiatek czy coś? Chyba, że już oślepłem...

K.
Napisano
Święty a czy pod środkową częścią znaku na fotce nr 1 jest wytłoczona 8" czy mi się wydaje? Mnie więcej na wysokości tego małego otworka tylko po przeciwnej stronie.
Napisano

Nie mam w tym momencie przedmiotu pod ręką, myślę jednak że to nie żadna 8-ka, wykluczę tę możliwość jutro przy ponownym czyszczeniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie