Skocz do zawartości
  • 0

Pociski fosforowe BZF-46?

Heller

Pytanie

Napisano

Witam i proszę o pomoc amunicyjnych ekspertów.

W załączeniu materiał zdjęciowy. Mój research wskazuje na to, że to radziecki pocisk BZF-46 (żółty pasek), ale proszę o opinię fachowców.

Znaleziska pochodzą z obszaru Dolnego Śląska, z terenu walk w 1945. Widać, że nie zostały wystrzelone, a zdetonowane na skutek np. trafienia stanowiska lub powojennej akcji saperskiej. Trzy widoczne centralnie na zdjęciu to część ok 70 sztuk znalezionych w tym miejscu z czego reszta to typ widoczny z prawej strony (B-32?)

Rozumiem, że pociski fosforowe niosą ze sobą ryzyko związane z tym, że rozszczelnienie płaszcza może uwolnić materiał zapalający. Tu także prośba o opinię ekspertów. Oczywiście nie zamierzam przy pociskach manipulować, a jeśli powiedziecie ryzyko zostaną zutylizowane.

Sprawa ostatnia - wg mnie znalezisko nie zawiera materiału wybuchowego (fosfor jako taki nim nie jest) i tym samym nie podpadaja pod ustawę. Jeśli jestem w błędzie będę wdzięczny za info, choć jak rozumiem skończy się to raczej banem.

Dziękuję za pomoc.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mój research wskazuje na to, że to radziecki pocisk BZF-46 (żółty pasek)"
BZF-46 - przeciwpancerno-zapalajacy(fosforowy) - czarny wierzchołek z żółtym paskiem poniżej.

yp widoczny z prawej strony (B-32?)"
Jeśli czarny szczyt z czerwonym paskiem poniżej to B-32 - przeciwpancerno-zapalający,jeśli szczyt tylko czerwony to ZP - zapalający.

Rozumiem, że pociski fosforowe niosą ze sobą ryzyko związane z tym, że rozszczelnienie płaszcza może uwolnić materiał zapalający"
Fosfor zapala się samoczynnie przy kontakcie z powietrzem,wiec bawienie się pociskiem że skorodowanym płaszczem jest niezbyt błyskotliwe.

wg mnie znalezisko nie zawiera materiału wybuchowego (fosfor jako taki nim nie jest) i tym samym nie podpadaja pod ustawę"
http://kola.lowiecki.pl/gdansk/cietrzew/prawo/prawo_3.html

3. Istotnymi częściami amunicji są: pociski wypełnione materiałami wybuchowymi, chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi substancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego"

Pozdr.
Napisano
nie baw sie tym bo umnie sie zle skonczyło

Właśnie widzimy.

Co do amunicji:

http://img498.imageshack.us/img498/285/p127d10fq.jpg

Kolejno od lewej:
- B-30 (ppanc)
- T-38 (zwykły+smugacz)
- B-32 (ppanc - zapalający)
- BZT-44 (ppanc - zap - smugowy)
- BZF-46 (ppanc - zapalający(P))
- MD-46 (rozrywający) - czy jak to tam się nazywa
- BZ-41 (ppanc - zapalający) - choć tu nie jestem pewien

Jeśli jakiś błąd - Visie proszę o poprawę. Nazwy wzięte z ruskiej strony.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Krychus naboje z podlinkowanej foty są powojennej produkcji z różnych krajów,to też nie można się na tym opierać w tym wypadku.

B-30 GŁ – pocisk przeciwpancerny przyjęty do uzbrojenia w 1930 roku
B-32 GŁ – pocisk przeciwpancerno-zapalający
T-38 – pocisk świetlny
PZ- pocisk zapalająco-smugowy
BZ-41 – pocisk przeciwpancerno-zapalający
BZT-44 – pocisk przeciwpancerno-zapalająco-świetlny
BZF-46 – pocisk przeciwpancerno-zapalający (fosforowy)
MDZ-3 – pocisk wybuchowy (elaborowany pentrytem z zapalnikiem pneumatycznym)
MDZ-46 – pocisk wybuchowy (elaborowany pentrytem z zapalnikiem pneumatycznym)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 11:49 04-05-2012

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie