DOMILUD PL Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 Kolejny raz trafiam w lesie coś takiego. Czy to jakieś nosidła?
DOMILUD PL Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 Kolejny raz trafiam w lesie coś takiego. Czy to jakieś nosidła?
DOMILUD PL Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 To mogło być tak, ale nie koniecznie. Te obejmy leżały obok luzem.
DOMILUD PL Napisano 4 Maj 2012 Autor Napisano 4 Maj 2012 leo158zasłużyłeś na duże piwkoJuż przeznaczyłem je na złom bo uznałem to rzeczywiście za stelaż od wersalki. To na prawdę ruskie nosze z wajny :)Носилки санитарные армейскиеNa zdjęciu przykład bardziej współczesny, ale podpórki identyczneDzięki jeszcze raz
DOMILUD PL Napisano 4 Maj 2012 Autor Napisano 4 Maj 2012 Kto wie czy nie polskie..."W moim rejonie w trakcie wojny niestety nie działały żadne polskie oddziały, czy to II RP czy Kościuszkowskie.
DOMILUD PL Napisano 4 Maj 2012 Autor Napisano 4 Maj 2012 Tutaj z kolei pasuje stelaż, ale podpórki innehttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/p6152299.jpg
wiktoro98 Napisano 2 Maj 2012 Napisano 2 Maj 2012 Na tym drugim zdjęciu wygląda to jak te takie zawiasy od starego łóżka ale jest do tego jeszcze ta obręcz...
esterendensen Napisano 4 Maj 2012 Napisano 4 Maj 2012 No popatrzcie,nie poznalem.Ja w wojsku bylem sanitariuszem,noszy natargalem sie po poligonach co niemiara-za kare,bo nedobrym zolnierzem bylem...
leo158 Napisano 4 Maj 2012 Napisano 4 Maj 2012 witam szanowne Koleżeństwo...moim skromnym zdaniem , biorąc pod uwagę możliwość złożenia sztab na pół...włącznie z zamontowanymi (teraz luzem) obejmami ...można by pokusić się o stwierdzenie że są to elementy składane noszy polowych , a te obejmy to stanowiły podpórki pozwalające po rozłożeniu postawić je na ziemi ...może gdzieś w pobliży znajdzie się czwarty element - to by potwierdzało że były 4 podpory i że wydobyte elementy wchodziły w skład konstrukcji noszy...ale może i nie...;)pozdrawiam
Pytanie
DOMILUD PL
Kolejny raz trafiam w lesie coś takiego. Czy to jakieś nosidła?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.