Jump to content
  • 0

Stara księga wykaz z rejencji Poznań 1820

magaz249

Question

Posted

Witam.
Jestem świeżo zarejestrowanym forumowiczem i pomimo że wielokrotnie odwiedzałem wasze forum nigdy nie było sposobności by podjąć jakiś temat.

Rejestrując się na waszym forum kierowała mną chęć znalezienia wśród was ludzi, którzy pomogą mi naświetlić temat przedmiotu, którego zostałem niedawno posiadaczem.

Chodzi o starą księgę, którą otrzymałem za przysłowiową flaszkę, który jak twierdzi sam nie wie skąd ją ma i że leży u niego jakieś ze 30 lat i że dawno miał już ją przeznaczyć na podpałkę. Znam gościa trochę i wiem że nie ściemnia i nawet go ta książka nie obchodzi.

Książka wydaję się bardzo ciekawa ze względu na wiek, formę, starodawny język, czcionkę, formę, obszerność tematów i że jest pisana w dwóch językach. Postaram się dodać kilka skanów by ją nieco naświetlić.

Szukam wszelkich info o tej książce, może ktoś z was miał do czynienia z czymś podobnym, bo ja oprócz jednego wyniku w Googlach nic nie znalazłem.

Bardzo proszę o pomoc.

Recommended Posts

Posted
Parę tomów takich amtsblattów widziałem jakieś 6 lat temu w antykwariacie w Bydgoszczy przy Starym Rynku. Kusiło mnie, żeby zakupić, ale cena jednego tomu przekraczała 200 złotych, jeśli dobrze pamiętam. Moją uwagę zwrócił chropowaty, gruby papier przypominający pergamin i piękna czcionka szwabachą.
Posted

Witam.
Jestem świeżo zarejestrowanym forumowiczem i pomimo że wielokrotnie odwiedzałem wasze forum nigdy nie było sposobności by podjąć jakiś temat.

Rejestrując się na waszym forum kierowała mną chęć znalezienia wśród was ludzi, którzy pomogą mi naświetlić temat przedmiotu, którego zostałem niedawno posiadaczem.

Chodzi o starą księgę, którą otrzymałem za przysłowiową flaszkę, który jak twierdzi sam nie wie skąd ją ma i że leży u niego jakieś ze 30 lat i że dawno miał już ją przeznaczyć na podpałkę. Znam gościa trochę i wiem że nie ściemnia i nawet go ta książka nie obchodzi.

Książka wydaję się bardzo ciekawa ze względu na wiek, formę, starodawny język, czcionkę, formę, obszerność tematów i że jest pisana w dwóch językach. Postaram się dodać kilka skanów by ją nieco naświetlić.

Szukam wszelkich info o tej książce, może ktoś z was miał do czynienia z czymś podobnym, bo ja oprócz jednego wyniku w Googlach nic nie znalazłem.

Bardzo proszę o pomoc.

Posted
Gniewkos dobrze radzi.
Nie przekazuj anonimowo ale normalnie idź do placówki,zgłoś że chcesz przekazać,weź potwierdzenie.
Posted
Amtsblatt - dziennik urzędowy, jeśli dobrze zauważyłem, to widzę tam nazwę miejscowości Posen - dzisiejszy Poznań. Ciekawe źródło do historii regionu.
Posted
Niesamowite znalezisko!! Źródło informacji dotyczące rejencji Poznańskiej z czasów pruskiej okupacji. Muzea bądź archiwa na 100% byłby by tym zainteresowane...
Z tego co na kilku zdjeciach widać, zapisane tam są informacje o wyborach, radach, karach, sprawy ekonomiczno-gospodarcze również się tam znajdą.
Posted
Szkoda że na forum nie można dodawać obrazów lepszej jakości. Jakoś bym się pomęczył i zeskanował spis treści nie mogę też jednak za bardzo molestować tej książki.

Znajdują się tam setki tematów min:

Przedmioty policyjne(oczywiście kilka z nich):

- O zapaleniu śledziony między bydłem rogatym i końmi w Pakosławiu, powiatu Bukowskiego;
-Spis niektórych zbrodniarzy;
- Względem niedopuszczenia na jarmarki bydła rogatego bez atestu zdrowia;
- Względem zabijania psów samopas chodzących;
- O skradzionym paszporcie kapelusznikowi Franciskowi Schoeneld;
-Względem ważności książek wędrowniczych;
-O wyprowadzonych w miesiącu Wrześniu zbrodniarzach i włuczęgach;
- Względem używania sanek bez dyszli:
- Względem popełnionych zbrodni w tym kwartale
i wiele innych...

Przedmioty lekarskie(wymienie kilka):

-Względem używania nowych w aptekach;
-O wypadku szczepienia krowinki w r.1819
-Przestroga aby nie niepożywać mięsa z bydła zdechłego lu babitego dla choroby;

Przedmioty duchowne kościelne i edukacyjne

Przedmioty wojskowe (cała masa)

Przedmioty sądownicze (cała masa)

wiele innych....
Posted
Myślę że warto ją przekazać do odpowiedniej placówki muzealnej w Poznaniu.
Ma swoją wartość,będą mogli zakonserwować,może zrobią mikrofilmy i udostępnią dla ogółu.Naprawdę ciekawe źródło.
Gratuluję trafienia

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information