Skocz do zawartości

Matki z dziećmi na spacerze, żołnierze, dorożki. Zobacz Warszawę z 1939 roku w kolorze

sonicsquad

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze nie tak dawno pokazywaliśmy wam jak wyglądały pokolorowane filmy z Powstania Warszawskiego, a już udało nam się znaleźć kolejny rarytas.

Poniższe wideo ma charakter starej kroniki filmowej i pokazuje kilka aspektów życia w ówczesnej stolicy.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v1mFd0Yapw0

http://deser.pl/deser/1,111858,11521019,Matki_z_dziecmi_na_spacerze__zolnierze__dorozki__Zobacz.html

Widziałem ten film jakiś czas temu i bardzo mnie rozśmieszył, bo pokazano w nim stolycę" jako zapyziałą wiochę, którą w istocie była, a już prawie ze stołka spadłem, gdy spiker wykładał że nawet tu zachodzą zmiany" i pokazano antyczne samochody i przedpotopowe tramwaje :) Oczywiście, do takiego stanu doprowadził Warszawę ruski zaborca, daleko jej było do świetności Lwowa i Wilna. Jako ciekawostkę podam, iż w Bydgoszczy wprowadzono tramwaje elektryczne 40 lat wcześniej, niż w Warszawie.

Zapewne Pan Herbowy pamięta, czy dziadziunio opowiadali, jak w czworakach zdychali chamy pańszczyźniane a on brylował na salonach Lwowa.
PYTANIE: Lwów był pod okupacją jaką ? Bo jezeli Warszawę tak doprowadziła okupacja Rosyjska to Wilno i Lwów były pod jaką ? Może pod Szwedzką ?

Zanim się zacznie wypisywać hurapatriotyczne pierduły, warto najpierw zajrzeć do jakieś książki...

Na początek np. można by się dowiedzieć dlaczego carski generał Sokrat Iwanowicz Starynkiewicz , który do przyjaciół Polaków wcale nie należał, do dzisiejszego dnia ma swój plac w centrum Warszawy.

A tak na przyszłość polecam starą, ale jak widać wciąż aktualną maksymę Andrzeja Mleczki -->

O moją polszczyznę się nie martw, nigdy nie dojdziesz w niej do biegłości, jaką posiadam. Co do wiedzy historycznej- nie jest wytworem mojej fantazji teza, że Rosjanie starali się uczynić z Warszawy prowincjonalną mieścinę. Na szczęście, nie na wszystkich odcinkach im się powiodło- udało się na przykład wybudować w Warszawie piękny gmach Filharmonii, która wkrótce stała się jedną z najważniejszych instytucji muzycznych w Europie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie