Krychus Napisano 12 Kwiecień 2012 Autor Napisano 12 Kwiecień 2012 Witam serdecznie. Przejrzałem wątek: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=625298Ale znaczącej odpowiedzi odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. Brzmi ono następująco: jak transportować magnes neodymowy? Chodzi mi tu raczej o zabezpieczenie magnesu tak, by nie oddziaływał on na inne urządzenia obok - telefon, wykrywacz, itd. W czym najlepiej transportować taki magnes? Czy istnieje jakiś sposób na wytłumienie" jego pola magnetycznego w danym opakowaniu" w czasie transportu?Z góry dzięki za odpowiedzi, K.
patton12 Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Ja jak wybieram łowić to nie biorę nic ze sobą i nie mam problemu.
rotsen5 Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Sklej sobie pudełko z grubego styropianu , ja tak robiłem , ten magnes musi mieć bezpośredni kontakt żeby zaszkodził.
Krychus Napisano 12 Kwiecień 2012 Autor Napisano 12 Kwiecień 2012 Aha. Tak więc problemu jak widać większego nie ma. Chodzi o magnesik 42/20, tak więc tym bardziej nie za bardzo by zaszkodził... ;)Dzięki serdeczne za odpowiedzi, K.
excavator Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Najlepszym sposobem jest pudełko ze styropianu ale komu by się chciało bawić w odkręcanie liny i pakowanie tego. Ja osobiście zawsze zabieram ze sobą wiaderko budowlane na fanty, więc magnes do wiaderka i do bagażnika pięknie się przykleja. W tym miejscu nie ma komputerów" i elektroniki a tylko zapas i klucze pod podłogą. Czasami wkładam go w bagażnik bez żadnego zabezpieczenia i nic się nie dzieje.Pamiętaj że neodym nie ma wielkich zasięgów bo zaledwie kilkanaście cm.
Nephilimer Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Ja tam wykrywkę w torbie, zaś neodym w plecaku noszę. W sumie neodym nie jest taki straszny, jak go malują - regularnie przyklejam go przy łowieniu do telefonu i mój dzwoniący grat żyje i ma się dobrze:)
excavator Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Nephilimer niech zgadnę- masz na stanie straszą wiekowo Nokię? One są nieśmiertelne
Nephilimer Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Owszem. Nowsza się nie nadaje do mojego stylu życia i używania telefonu. Się człowiekowi zdarzy nieraz w wodzie po pas brodzić, więc Nokia musi być mocna, albo trafi na złom:)Ogólnie proszę pamiętać, że silnny magnestyzm neodymu występuje na małej odległości (gdyby było inaczej, neodym by kosił fanty na metr i dziś byłoby więcej znajdek z wody niż ziemii chyba)
lupus1978 Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Witam,Ja mam osobiście tekturowe pudełko z włożonym styropianem o wymiarach ok.15x15x15.Wożę go już go tak ze dwa lata. Do takiego działania zmusiła mnie strata telefonu :(L1978
saperfts Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 jak masz tą mocną szarą wzmacniana tasmę to sklej styropian jak mowi lupus i gitara.:)
Krychus Napisano 17 Kwiecień 2012 Autor Napisano 17 Kwiecień 2012 Prawdę mówiąc, noszę go w kieszeni :) A co do telefonu nie noszę przy sobie. I tak działam - albo idę łowić, albo idę kopać czy cykać fotki telefonem. Tematu jednak nie zakańczajmy, pomysły zawsze mile widziane - no i przyda się dla potomnych. A tak przy okazji, Panowie Moderatorzy, licznik wyświetleń danego tematu się chyba też zepsuł, nie licząc wyszukiwarki - ciągle zero i zero w wyświetlaniach, a odpowiedzi kilkadziesiąt. Czyżbyśmy zaginali czasoprzestrzeń i pisali szybciej posta niż się pojawiali w temacie? :)Pozdrawiam serdecznie, K.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.