Jump to content
  • 0

duży zawór silnikowy z czego ??

Landszaft

Question

Posted

Witam. Znalazłem w lesie taki oto zawór silnikowy. niby nic ale zawór dosyć duży, 100% radziecki z uwagi na jego sygnatury na powierzchni grzybka. długość to 14 cm , średnica grzybka to ciut ponad 5 cm, średnica dolna podstawy 1,8 cm . wewnątrz tulei jest gwint do przykręcenia przedłużenia zaworu do popychaczy. Pytanie czy to jest zawór z traktorów leśnych czy jakiś pojazd militarny co raczej wątpię ale może być" zawór wygląda jak by nigdy nie był używany. raczej zgubiony

6 answers to this question

Recommended Posts

Posted

Witam. Znalazłem w lesie taki oto zawór silnikowy. niby nic ale zawór dosyć duży, 100% radziecki z uwagi na jego sygnatury na powierzchni grzybka. długość to 14 cm , średnica grzybka to ciut ponad 5 cm, średnica dolna podstawy 1,8 cm . wewnątrz tulei jest gwint do przykręcenia przedłużenia zaworu do popychaczy. Pytanie czy to jest zawór z traktorów leśnych czy jakiś pojazd militarny co raczej wątpię ale może być" zawór wygląda jak by nigdy nie był używany. raczej zgubiony

Posted

a to powierzchnia grzybka . stempli jak nasiał , w trójkącie nr 143, w kole cyfra 45, w kwadracie cyfra 78, i dwa stemple nabite jeden na drugi cyfrowo literowe , przy czym trudno je porozdzielać БЖ2340 oraz pod spodem 7П .

Posted

i jak widać wewnątrz gwint. Może ktoś z was wie od czego to jest ?? , choć małe prawdopodobieństwo że mi ktoś udzieli informacji , a szkoda wyrzucić, bo może komuś się przydać

Posted
Wiesz może masz rację bo w tym miejscu wyszły tylko różne szczątki z latawców II wojennych. wygląda jakby do lasu wyrzucono coś co poniewierało się na lotnisku , bo są tajle z Focke Wulfa 190 jak i z Caporoni ale także części z Maultiera i kupę różnych wojennych śmieci z I i II wojny a także z okresu międzywojennego, więc myślałem że może jakiś spychacz jak latał po lesie i to zgubił fanta ze skrzynki z zapasami, ale istotnie może to być fant zagubiony przy czyszczeniu lotniska pod koniec lat 40. Jeżeli masz pomysł jaki może to być silnik daj znać bo ja ani w ząb nie dopasuję.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information