gero Posted April 7, 2012 Author Posted April 7, 2012 Z jakiej mennicy?Szukalem ale identycznego nie znalazlem.
sigis3 Posted April 7, 2012 Posted April 7, 2012 Ładniutki, rzadki, Wschowahttp://www.wcn.pl/archive/32_0383?q=szel%C4%85g+1596
gero Posted April 7, 2012 Author Posted April 7, 2012 Dzieki sigis,tego juz widzialem ale wydaje mi sie ze to nie ten.Na rewersie mojego pod orzelkiem jest I" a pod jezdzcem F".
sigis3 Posted April 7, 2012 Posted April 7, 2012 Mennicę identyfikują znaki na awersie, Twój szeląg z inicjałami podskarbiego w Kopickim (2007) jest pod pozycją 98, R1. Popatrz w archiwach allegro, ale może być rzadszy niż Kopicki sugeruje.Ps. Jakiś wysyp szelągów ze Wschowy?
gero Posted April 7, 2012 Author Posted April 7, 2012 Moj drugi w tym roku,pierwszy R4 no i teraz ten.
gero Posted April 8, 2012 Author Posted April 8, 2012 Naszukalem sie ale identycznego nie znalazlem.Mam mala prosbe do kolegow,jesli posiada ktos katalog Kopickiego i ma mozliwosc zrobienia skanu lub zdjecia z ta pozycja to prosilbym o przeslanie na priva.Za pomoc bede wdzieczny
gero Posted April 8, 2012 Author Posted April 8, 2012 Dziekuje margor,musze przyznac ze szczeka mi opadla.Niby wszystko pasuje ale to chyba zbyt piekne zeby bylo mozliwe
margor Posted April 8, 2012 Posted April 8, 2012 Na chwilę obecną raczej tak, może jeszcze ktoś rzuci okiem, sam też jeszcze poszukam.Pomoc - znaki mennicze Wschowy.
sigis3 Posted April 8, 2012 Posted April 8, 2012 Potwierdzam wskazanie kolegi margora, zerknąłem na szybko, kombinacja stempli z IF i znakami dzierżawcy i mincmistrza to poz. 109. Rzadki, ale warto by popatrzeć jeszcze jak opisał go Kamiński, nie posiadam jednak tego katalogu. R8 to bardzo umowne w przypadku drobnych monet, po tym, jak znalazłeś ten egzemplarz, powinno już być R7 :) Ale jak napisałem rzadki, ostrożnie z czyszczeniem. Pozdrawiam
gero Posted April 9, 2012 Author Posted April 9, 2012 Tak czy inaczej bardzo mile zaskoczenie.Teraz postaram sie pozyskac katalog Kaminskiego i sprawdzic jak tam wyglada ta pozycja aby miec mozliwosc prawidlowo go opisac.Z czyszczeniem na razie sie wstrzymam,mam obawe zeby go nie uszkodzic.Jeszcze raz dziekuje za pomoc i porady.Pozdrawiam
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.