Jump to content
  • 0

Silnik Rakietowy

Weteran11

Question

Posted
Witam,

Ostatnio wszedłem w posiadanie silnika rakietowego nieznanego mi pochodzenia. Pochodzi on z czasów II Wojny Światowej lub krótko po niej. Najpewniej jest produkcji Radzieckiej. Początkowo myślałem, iż jest to silnik od rakiet, których nośnikiem był Ił-2. Niestety dysza wygląda zupełnie inaczej. Serdecznie proszę o pomoc w identyfikacji.

10 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Średnica silnika to trochę ponad 5.5cm. Wysokość dyszy to 8.2 cm. W paru miejscach dobrze widoczna jest ciemna farba w kolorze khaki gdyby to mogło jakoś pomóc. Mi też to wygląda na katuszę bo na bratnim wątku widziałem chyba identyczzny:
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=698815#1373664
Posted
Witam,

Ostatnio wszedłem w posiadanie silnika rakietowego nieznanego mi pochodzenia. Pochodzi on z czasów II Wojny Światowej lub krótko po niej. Najpewniej jest produkcji Radzieckiej. Początkowo myślałem, iż jest to silnik od rakiet, których nośnikiem był Ił-2. Niestety dysza wygląda zupełnie inaczej. Serdecznie proszę o pomoc w identyfikacji.
Posted

Jak dla mnie wygląda on na silnik od M-13 albo M-31. Jednak proszę o opinię ekspertów. JBC to jego wysokość to ok 44 cm a średnica dyszy to 4cm.

Posted
To nie to.
Silnik Panzerschrecka miał średnicę tylko 40 mm, inne proporcje (krótsza dysza), stateczniki mocowane do komory spalania, nie dyszy, inne szczegóły konstrukcji - ruszt, kształt przedniej części (połączenie z głowicą) itp...
Posted
Katiusza na bank nie, bo najmniejsze katiusze miały średnicę 82 mm.
Skoro średnica to ponad 5,5 cm, to by wskazywało na 57 mm - np. radzieckie powojenne rakiety lotnicze S-5. Aczkolwiek nieco krótki ten silnik wtedy się wydaje.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information