Skocz do zawartości

Orły i godła do pikelchaub

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
Napisano

mysle , ze nie bedzie zbrodnia i nikt sie na mnie nie obrazi , jak zademonstruje mojego faworyta . Nie z Pickelhauby ani z Tschako - lecz z Pelzmuetze . Choc nie jest w bardzo dobrym stanie to jednak wciaz jest to dosc rzadki emblemat . 1. lub/i 2. Leib Husaren Regiment .
Mi jest on tym blizsszy , ze byl to present od przyjaciol moich rodzicow , gdzie darczynca jest przyjacielem oraz lekarzem rowniez lekarzem rodzinnym ...
czaszka zostala odnaleziona w latach 70tych podczas prac remontowo - porzadkowych na terenie posesji , ktore zakupili w zachodnich granicach obecnej Polski .
Znalezienie tego tak daleko odn garnizonu macierzystego tegoz pulku lub od lini fronu I WS tlumacze tylko faktem sluzenia w tejze jednostce przez ktoregos z bylych wlascicieli nieruchomosci .
prosze owiedzcie co sadzicie o moim ulubiencu"

Napisano

a tu dla uzupelnienia , mala z Schirmmuetze .
Mam nadzieje , ze moderator nam przepusci za subtelne odstapienie od watku ( godla z Pickelhaub )

Napisano
serdecznie dziekuje za mile komentarze i ciessze sie , ze sie kolegom podoba. W przyszlosci postaram sie pokazac jakies inne drobiazgi - choc jesli choddzi o emblematy to w porownaniu do kolegi Filipe75 ( pewnie nie tylko ) to jestem wrecz daleko za peletonem . pozdrawiam
Napisano
Czacha wymiata, chyba 3 o jakiej słyszałem. A z uwagi na to, że jest zainteresowanie pelzmutze huzari dodam swoją wstęge - też z pomorza. Pozdr.
Napisano
Dzięki Panowie. Nestety nie moje trafienie ale fajne i związane z huzarią więc zainspirowany czachą dodałem ją. Oczywiście w mojej kolekcji.
Napisano

pni - dziekuje za mile slowa !
A tu panowie w ramach ciekawostki OFICER inwalida. Kolega kolekcjoner sprezentowal mi go , inny smiejac sie dodal pogadaj z kumplami - to ci moze brakujace skrzydelko dokopia "
Wyglada z pozoru jak typowy M 15 , ale ...nie . Jest to oficerski M 95 wykonany z dosc masywnej blachy cynkowej z resztkami zlocenia oraz takim lutem wykonanymi kilkoma wzocnieniami na rewersie w newralgicznych punktach .
Choc nie przedstawiajacy wartosci materialnej - to mimo to dosc ciekawy pogladowo egzemplarz .
pozdrawiam serdecznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie