01111977 Napisano 4 Kwiecień 2012 Autor Napisano 4 Kwiecień 2012 Pozostaje jedno proste pytanie.Dlaczego?Dlatego że legislacja w Wielkiej Brytanii zachęca do poszukiwań a nie piętnuje poszukiwaczy.Słuchałem właśnie audycji radiowej w BBC 2.Wywiadu udzielał urzędnik z 'National Museum' w Londynie.Z ciekawszych informacji,:780 tysięcy skarbów,czyli przedmiotów wykonanych ze srebra lub złota wykonanych minimum 300 lat temu ( kategoria 'Treasure Trove')zostały zarejestrowane lub zasiliły zbiory muzeów w Wielkiej Brytanii i Szkocji od roku 1997.90% tych znalezisk dokonali zwykli amatorzy posługujący się detektorami metali.Jedynie około 10% to spacerowicze lub wykopaliska podczas prac ogrodowych itp.Jeśli ktoś ma wątpliwości to zapraszam do chociażby do 'National Museum' w Londynie na obejrzenie chociażby na część oferowanych ekspozycji.Na całość mogłoby czasu braknąć.Może czas by zacząć wywierać jakieś naciski na polską ekipę rządzącą celem dopasowania przepisów do 'norm europejskich'?Czy jedna z większych grup pasjonatów w Pl ma dalej kryć się w podziemiu i uciekać przed 'stróżami prawa'?No dalej dowalcie mi za ortografię i wklejanie wątku w złej szufladce ale mam nadzieję że choć część z was zastanowi się dlaczego skoro w Anglii się da to Polsce nie i co z tym fantem zrobić.Pod spodem ciekawy link..http://finds.org.uk/
Haridas Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 W Czechach i na Słowacji to samo... może powodem jest to, że nie ma kasy na kulturę?
zeton Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Problem jest podstawowy. Skarby w GB trafiają do muzeów bo np. British Museum ma prawo pierwokupu po cenie rynkowej. A nie jakieś 5 % znaleźnego lub wizyta smutnych Panów o 6 rano. Przy mizernych środkach finansowych nasze muzea nie maja szans na takie działanie. Stąd rozbudowa aparatu represyjnego z wiadomym dla wszystkich efektem.
MaciekC Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Pieniążki na zakup skarbu w UK pochodzą nie tylko z budżetu. Mogą też pochodzić od sponsorów oraz zbiórki społecznej.
jacenty2004 Napisano 5 Kwiecień 2012 Napisano 5 Kwiecień 2012 U nas wszystko jest ze zbiórki społecznej i z tego co się ludziom z kieszeni wyciągnie .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.