rycerz Napisano 21 Kwiecień 2012 Share Napisano 21 Kwiecień 2012 witam Fajnie się czyta ale coś w tej ścianie mi się nie podoba jest za solidnie poskładana i za gruba jak piszesz ,że Cyt. Pozwoliliśmy sobie na wwiercenie się ostatecznie na głębokość około 35 cm po czym wiertło nie napotkało już oporu... Tak mi się wydaje ,ze macie przed sobą ścianę nośną z Otworem dylatacyjnym OWSZEM jest za nią pusto ale zaraz będzie druga Stare budynki były tak projektowane ,ze między ścianami była wolna przestrzen teraz też tak się buduje. Obym sie mylił i czekam na dalesze relacje z waszej akcji Pozdr. RYC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 21 Kwiecień 2012 Share Napisano 21 Kwiecień 2012 rycerz owszem byla wolna przestrzen, moj dom budowany w 22 roku, tez ma takie przestrzenie o których mowisz ale miedzy 2 ceglami wynosi ona kolo 5-7 cm wiec nie az tak duzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz Napisano 21 Kwiecień 2012 Share Napisano 21 Kwiecień 2012 Widziałem stare budynki z otworami dylatacyjnymi co przekraczały nawet 40cm. można było tam wejść ale to było X czasu temu. Teraz to bym do takiego nie wszedł ;) Bardziej mnie zastanawia solidne wymurowanie tej ściany bo 35cm to musicie przyznać ,że jest to wiele jak na maskowanie takiego wejścia. Jak już ktoś wcześniej wspomniał koledzy muszą sprawdzić czy interesująca ich ściana jest powiązana z bocznymi i w jaki sposub, zanim ją rozbiorą bo jak jest to bym sobie tym głowy nie zawracał. A szukał bym innego wejścia do pomieszczenia , może ktoś kiedyś powiększył sobie boczną piwnice. To tez musicie brać pod uwagę ale to tylko moje gdybaniePozdr.RYC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 21 Kwiecień 2012 Share Napisano 21 Kwiecień 2012 sonicsquad,załatw kogoś kto np w mieszkaniu będzie obił hałas"np wiercił udarem w cegle,jednocześnie Wy na dole kujcie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 21 Kwiecień 2012 Share Napisano 21 Kwiecień 2012 Długość standardowej cegły to 25 cm. Dodać tynk to wyjdzie około 30 - mniej więcej tyle ile pokazuje brud na wiertle. O ile budowa reszty ścian wygląda jak na zdjęciu czyli rząd cegieł w poprzek, rząd cegieł wzdłuż... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 21 Kwiecień 2012 Share Napisano 21 Kwiecień 2012 ... to ściana którą się interesujemy zbudowana jest TYLKO z cegieł ustawionych wzdłuż... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 21 Kwiecień 2012 Share Napisano 21 Kwiecień 2012 Rycerz zastanawiał się: czy interesująca ich ściana jest powiązana z bocznymi i w jaki sposób". Sprawdziłem zwykłą szpachelką. Jak pisałem wcześniej zaprawa prawie sama się sypie, tak i w tym przypadku ostrze weszło samo na głębokość około 6-8 cm bez zbędnego wysiłku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 22 Kwiecień 2012 Share Napisano 22 Kwiecień 2012 Czyli wszystko jasne- omawiana ściana została wzniesiona po ukończeniu budowy ścian piwnicznych.Sonic- nie koniecznie trzeba wiercić i napierdzielać w ścianę.Wystarczy ostry śrubokręt i więcej czasu- zaprawa wapienna daje się dłubać jak glina. Wyskrob tak 1, czy 2 cegły i będziesz wiedział co i jak(dużym plusem w tym rozwiązaniu jest możliwość spojrzenia, lub wsadzenia aparatu do takiego otworu).PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART30 Napisano 22 Kwiecień 2012 Share Napisano 22 Kwiecień 2012 Off-topic.Sonic- nie koniecznie trzeba wiercić i napierdzielać w ścianęWystarczy ostry śrubokręt i więcej czasu-BOZIE MÓJ,ŁO ŻESZ K...A toż to jak porada kumpla spod celi a nie nasze forum...;.. A teraz to klęczę i płaczę ze śmiechu bo mi się obozy harcerskie przypomniały.........(dużym plusem w tym rozwiązaniu jest możliwość spojrzenia, lub wsadzenia aparatu do takiego otworu)....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 22 Kwiecień 2012 Share Napisano 22 Kwiecień 2012 Panowie spokojnie bo nie będzie kontynuacji... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheAdam1978A Napisano 22 Kwiecień 2012 Share Napisano 22 Kwiecień 2012 Mam taką samą wnękę w ścianie piwnicy pod stodołą,tylko ,że na okno.Ten sam typ wiązania i ta sama zaprawa. Wyjęcie kilku cegieł zajęło pół godziny.Wydrapałem trochę zaprawy a reszta łomem.Nie zgadniecie co tam było... Nic,sama ziemia:)A miało być tak pięknie...:)Powodzenia w poszukiwaniach i oby nie było to co u mnie.Czekam na rozwikłanie zagadki.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 22 Kwiecień 2012 Share Napisano 22 Kwiecień 2012 Witam. TheAdam1978A - tutaj do ściany z przodu trochę brakuje. Przedstawiam obrys budynku ze schematem piwnic. Mniej więcej tak to wygląda. Jak wcześniej pisałem piwnic zdaje się że jest sześć, a mieszkań dziesięć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz Napisano 22 Kwiecień 2012 Share Napisano 22 Kwiecień 2012 Witam Co do ilości piwnic do ilości mieszkań to też w tamtych czasach te 10 mieszkań obecnie, mogło powstać z 6ciu większych. U mnie na dzielnicy tak bynajmniej robiono większe mieszkanie dzielono nawet na trzy mniejsze a piwnica była jedna przysługująca do mieszkania. Innych dostawali komórkę. A mieszkanie były wielkie nawet do 200 metrów kiedś właściciele mieli na własnośc całe piętra To kiedy koledzy będą się brali za tą ściane bo sam już jestem ciekawy co tam jest czy pomieszcenie czy inna ściana.Pozdr.RYC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 22 Kwiecień 2012 Share Napisano 22 Kwiecień 2012 Od 1945 mieszkań było 10. Gdy starsza pani przyjechała" z transportem wojskowym taki układ mieszkań zastała razem z innymi. Ściany działowe wewnątrz mieszkań raczej nie pozwalają na to, by pomieszczenia były wcześniej większe, chociaż kto wie? Zawsze można taki problem rozwiązać ;)Wiercenie w sobotę. Nie spodziewamy się bursztynowej komnaty bo to nie góry Harzu, ba! nawet pomieszczenia się nie spodziewamy. Jesteśmy realistami i wolimy trzeźwo patrzeć na fakty. Chociaż jakaś cząstka nas mówi, że przydała by się kasa na waciki... :) Ale! Ważna jest adrenalinka i przygoda:) Pozdrawiam Sebastian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz Napisano 22 Kwiecień 2012 Share Napisano 22 Kwiecień 2012 I to jest w tym wszystkim najpiękniejsze Przygoda i trochę adrenaliny ale na przysłowiowe waciki to mile widziane zawsze to jakaś nagroda za tą stresowa akcje.PS. Postawcie w tym miejscu jakąś (płytę,deski) żeby mieszkańcy się przyzwyczaili,ze tam coś stoi zawsze w razie -W- MOŻNA SZYBKO ZAMASKOWAĆ MIEJSCE 6 dni do akcji myślę ,że ostatecznej.Powodzonka i czekamy na efekty końcowe.Pozdr.RYC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 22 Kwiecień 2012 Share Napisano 22 Kwiecień 2012 He he Bart- Nie byłem w pełni świadom swoich umiejętności pisania w czasie choroby morskiej":), więc wyszło jak wyszło.PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 23 Kwiecień 2012 Share Napisano 23 Kwiecień 2012 Chyba zrezygnuję ze swojego wyjazdu, bo akcja wciąga :)A nie da się cicho usunąć 3-4 cegły i wsunąć tam zwykłą kamerę? Ew. z latarką, zdjęcia nocne, może się uda coś zobaczyć?Życzę sukcesu, i oby sąsiedzi na to forum nie zaglądali, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 23 Kwiecień 2012 Share Napisano 23 Kwiecień 2012 A o czym ja mój poetycki" post pisałem He? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 24 Kwiecień 2012 Share Napisano 24 Kwiecień 2012 no i nasz Sonic zniknął:Dznalazl zloto i siedzi na kanarach :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 24 Kwiecień 2012 Share Napisano 24 Kwiecień 2012 Albo do dziś szuka tego złota i znależć nie moze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 24 Kwiecień 2012 Share Napisano 24 Kwiecień 2012 Panowie - do soboty daleko... A w pracy zap...ol :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 sonic, mam nadzieję że tam coś będzie. w każdym razie życzę Ci tego. no bo faktycznie 6 piwnic na 10 lokali to jakoś nielogicznie. najważniejsze, że jest adrenalina, jest przygoda, jest zabawa. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryjec Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 a co z okienkami? zwykle przy ziemi sa male okna do piwnic lub choc na korytarze. ogladalicie porzdnie budynek z zewntrz? nie brakuje jakiegos okna lub nie jest za duzo ? ,)pozdroR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trebor1977 Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 Czekamy jak na sobotnie wydanie Było nie mineło.Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 25 Kwiecień 2012 Share Napisano 25 Kwiecień 2012 Sonic, aby nie okazało się że faktycznie za tym murem jest pomieszczenie ale użytkowane przez któregoś mieszkańca z parteru:) Może mieć wejście do piwnicy w mieszkaniu. Mając kilka lat pamiętam że jak mieszkałem z rodzicami w kilkurodzinnym budynku poniemieckim mieliśmy w dużym pokoju klapę z wejściem do naszej części piwnicy. Natomiast na korytarzu także były główne drzwi do pomieszczeń piwnicznych.No ale zobaczymy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.