Skocz do zawartości

Dziurawa kieszeń carskiego wojaka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie szczurek, to nie jest indywidualna sprawa każdego poszukiwacza.
Jak kupię sobie zabytkowy dworek, to tez mogę skuć oryginalną elewacją i położyć siding??

Ostatnio słyszałem historię poszukiwacza, typowego owego" - zero pojęcia o temacie, wiedzy historycznej/konserwatorskiej, za to Garret 150 w ręce i jazda w teren! Znalazł kilka baaardzo rzadkich monet średniowiecznych. I co c nimi zrobił? Wrzucił w ACE (wybielacz/odkamieniacz).... Tylko wziąć i powiesić na czereśni....

Jak chcemy się bawić w poszukiwania, to trzeba wziąć na siebie pewną odpowiedzialność. Wiedza nie boli, a opisów profesjonalnej konserwacji monet jest w necie pełno. I nie trzeba mieć doktoratu z chemii ani laboratorium Dextera w piwnicy. Wystarczy odrobina chęci. Ale po co, lepiej nakopać i wrzucić w oliwkę?cytrynę, bo 90% forumowych trolli tak radzi...

Potem się dziwicie, że archeolodzy mają nas za neandertali.

Co ma zabytkowy dworek do kilku popularnych kopiejek? Szukasz porównania trochę na siłę.

Inne monety traktuje łagodniej. Początkujący nie jestem. Te kopiejki w większości miały bardzo grubą warstwę brudu, leżały prawie sto lat tuż pod liśćmi.

Pozdrawiam

saku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie