Lipek Napisano 2 Kwiecień 2012 Share Napisano 2 Kwiecień 2012 Nie szczurek, to nie jest indywidualna sprawa każdego poszukiwacza.Jak kupię sobie zabytkowy dworek, to tez mogę skuć oryginalną elewacją i położyć siding??Ostatnio słyszałem historię poszukiwacza, typowego owego" - zero pojęcia o temacie, wiedzy historycznej/konserwatorskiej, za to Garret 150 w ręce i jazda w teren! Znalazł kilka baaardzo rzadkich monet średniowiecznych. I co c nimi zrobił? Wrzucił w ACE (wybielacz/odkamieniacz).... Tylko wziąć i powiesić na czereśni....Jak chcemy się bawić w poszukiwania, to trzeba wziąć na siebie pewną odpowiedzialność. Wiedza nie boli, a opisów profesjonalnej konserwacji monet jest w necie pełno. I nie trzeba mieć doktoratu z chemii ani laboratorium Dextera w piwnicy. Wystarczy odrobina chęci. Ale po co, lepiej nakopać i wrzucić w oliwkę?cytrynę, bo 90% forumowych trolli tak radzi...Potem się dziwicie, że archeolodzy mają nas za neandertali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saku39 Napisano 2 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2012 Co ma zabytkowy dworek do kilku popularnych kopiejek? Szukasz porównania trochę na siłę. Inne monety traktuje łagodniej. Początkujący nie jestem. Te kopiejki w większości miały bardzo grubą warstwę brudu, leżały prawie sto lat tuż pod liśćmi.Pozdrawiamsaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 2 Kwiecień 2012 Share Napisano 2 Kwiecień 2012 Lipek... luzik ;) to nie denary Chrobrego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.