Emil 73 Napisano 16 Marzec 2012 Autor Napisano 16 Marzec 2012 Witam,bagnet polski albo węgierski proszę o podanie właściwego pochodzenia ,pochwa wykładana miedzią wewnątrz ,takie były produkowane na eksport
por.pil.020 Napisano 17 Marzec 2012 Napisano 17 Marzec 2012 Po pierwsze to poprawny link:http://www.bagnety.pl/polska/159-bagnet-wz-1922.htmlPo drugie.... masz kłopoty ze wzrokiem?! Kup sobie okulary, mieszasz 2 zupełnie inne bagnety w ogóle do siebie niepodobne, posiadasz złom austriackiego bagnetu do mannlichera a porównujesz go do polskiego wz.22 do mausera... i jeszcze na siłe wmawiasz sobie i nam ze masz niewiadomo jaki skarb, niewiadomo ile warty.
Emil 73 Napisano 16 Marzec 2012 Autor Napisano 16 Marzec 2012 to nie jest żaden obcięty pierścień,podobne były bagnety okopowe ale ten wyraźnie widać był montowany jak inne ,nie pierścieniowe,Panowie.
dzieci3 Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 Mam identyczny obrzyn" i do dziś nie mam pewności co do roku.Jest tak zmaltretowany".Austro-węgierski nie ulega wątpliwości,ale ja mam go w rękach i nie mam pewności?
zukuri Napisano 17 Marzec 2012 Napisano 17 Marzec 2012 Opisy na stronie „bagnety.pl” robiłem głównie ja, ale nie mogę sobie przypomnieć, bym kiedykolwiek pisał coś o tym „pokrywaniu miedzią wewnątrz pochew eksportowych”. Opisy tworzyłem przeważnie na trzeźwo, ale nie przypominam sobie, bym gdzieś stworzył taką teorię ... Może kiedyś w jakimś pijackim amoku dorwałem się do klawiatury , by pisać jakieś niestworzone bzdury. Możesz mi przypomnieć, gdzie konkretnie tak napisałem, to poprawię, by się nie wstydzić więcej błędów młodości...Pozdr, Piotr.
Emil 73 Napisano 16 Marzec 2012 Autor Napisano 16 Marzec 2012 to nie jest obrzyn,z której strony??????
zukuri Napisano 17 Marzec 2012 Napisano 17 Marzec 2012 http://www.bagnety.pl/polska/159-bagnet-wz-1922.htmlEmil 73" zerknij na ostatnią linijkę opisu, może to Cie wreszcie przekona.Hehehe ....Pozdr, Piotr
Emil 73 Napisano 16 Marzec 2012 Autor Napisano 16 Marzec 2012 choć mało tej polski było w okresie takich egzemplarzy ale wydaje mi się ,że to polski.
bayo_pietka Napisano 18 Marzec 2012 Napisano 18 Marzec 2012 Szlachetnej pasij, dociekliwości i chęci dochodzenia samemu do swoich odkryć należy jak najbardziej przyklasnąć. Rozumiem, że zwracając się z pytaniem do tego forum Emil 73 szukał jednak wsparcia. Konsekwencją wystawienia swoich przypuszczeń, czy przemyśleń na publiczny osąd, są inne przypuszczenia, osądy, opinie, czy poglądy. Racjonalność podpowiada wybrać z tego fakty, to co jest dobrze uargumentowne i co przemawia spójnością treści. Racjonalne wydaje się też uznanie, czy może pogodzenie się z faktem, że nasz przedmiot, dla nas wyjątkowy, jedyny, tajemniczy i stanowiący wielką zagadkę, dla innych jest zwykłym, popularnym, występującym dość powszechnie obiektem nie wzbudzającym żadnych emocji, którego rozpoznanie i prawidłowe sklasyfikowanie zajmuje 2 sekundy. Jeżeli jest się początkującym w danym temacie, wydaje mi się, że warto uznać występowanie osób z dużym doświadczeniem, pozwalającym na formułowanie wniosków, które przedstawiają.Na szczęście można także to wszystko zanegować i podążać własną drogą, szukając samemu. Nawet jeżeli dojdzie się do tych samych wniosków to satysfakcja może być większa. A być może, po drodze, natknie się na coś co inni przeoczyli.Pozdrawiam i życzę wytrwałościTomek
zukuri Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 Pochwy bagnetów budowano gównie z płata uformowanej blachy lutowanej na krawędziach mosiądzem (stąd te eksportowa miedź wewnątrz pochwy").To austro-węgierski bagnet z usuniętym pierścieniem na lufę.Pozdrawiam, Piotr
Pytanie
Emil 73
Witam,bagnet polski albo węgierski proszę o podanie właściwego pochodzenia ,pochwa wykładana miedzią wewnątrz ,takie były produkowane na eksport
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.