lysy452 Napisano 21 Grudzień 2013 Share Napisano 21 Grudzień 2013 myślę ze są w miarę czytelne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 21 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2013 @Pavelr3, oto druga.@Lysy452, widzę u Ciebie kilka ciekawostek, gratuluje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 21 Grudzień 2013 Share Napisano 21 Grudzień 2013 Co to za cynkowa obozówka z przywieszoną US army https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/ab.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy452 Napisano 22 Grudzień 2013 Share Napisano 22 Grudzień 2013 kindzal myślę ze jeszcze by się kilka znalazło ;-) ale patrząc na twoja kolekcje to będę musiał jeszcze troszkę się nabiegać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2013 @abcd, masz oko, nie powiem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 17 Styczeń 2014 Share Napisano 17 Styczeń 2014 Czy mógłbyś zrobić zamieścić wyrażniejszą fotografie tej samoróby z Luftu 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 1 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2014 Prosze bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 2 Kwiecień 2014 Share Napisano 2 Kwiecień 2014 Git zestaw i jeszcze ta legitymacja z CT Club ,gdzie żeś to zdobył na EB ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2014 Coz mam rzec... Zestaw jakich malo. Faktycznie pochodzi z amerykanskiego Ebayu, zostal tam zakupiony kilka lat wstecz.Co do legitymacji CT Club, to mam jeszcze taka (pochodzi z tego samego miejsca z ktorego pochodza te Twoje i Roberta z Wrocka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2014 Ciekawostka jest fakt, ze Sgt. Crouch w archiwach figurowal jako KIA:Serial range W7906 - W7939. 34 Halifax Mk.11. Part of a batch of 200 HP59 Halifax Mk.11. W7650-W7679; W7695- W7720; W7745-W7784; W7801-W7826; W7844-W7887; W7906-W7939. Delivered by Handley Page (Cricklewood & Radlett) between 2Oct42 and 13Dec42. Airborne 1838 3Feb43 from Pocklington. Outbound, shot down by a night-fighter and crashed 2045 near Quakenbruck where those killed were buried 8Feb43. Their graves are now located in Rheinberg war Cemetery. Sgt M.W.Lofthouse KIA Sgt B.H.Winnard PoW Sgt W.B.Haxby poW Sgt R.L.Alexander RCAF KIA Sgt W.S.Thompson RNZAF KIA Sgt A.Short KIA Sgt J.W.Crouch KIA[\\b] Sgt J.W.Crouch was interned in Camps 8B/344, PoW No.27563. Sssgt W.B.Haxby in Camps 8B/344/L7, PoW No.27478. Sgt B.H.Winnard in Camps 8B/344/L3, PoW No.27494. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2014 Tymczasem udalo mi sie dotrzec do jego rodziny i namierzyc go w calkiem dobrym zdrowiu w UK... pogloski o mojej smierci byly nieco przedwczesne" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2014 A taki Luft 6 pokazal sie ostatnio na pewnej aukcji...mam jednak mieszane uczucia co do tej blachy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 11 Czerwiec 2014 Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Ten kawałek wyszedł w okolicach Kędzierzyna jeśli np robotnika przymusowego to powinna być przed wybita narodowość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 12 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2014 Szkoda, ze tylko cwiartka, bo ogolnie to ciekawa blacha.Jest to oczywiscie niesmiertelnik jenca alianckiego skierowanego na roboty przymusowe do tzw. Blechhammerlager w Blachowni.A tak wygladala cala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 12 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2014 Dodam, ze w tym obozie Niemcy nie nabijali narodowosci jenca na niesmiertelnikach, tylko... malowali blachy w roznych kolorach (kazda narodowosc miala swoj kolor).Tutaj masz przyklad jednej z blach malowanej na czarno.Widzialem rowniez czerwone i zielone niesmiertelniki z tego obozu.Niestety jak dotychczas nie udalo mi sie ustalic, ktory kolor nalezal do danej narodowosci... ale to tylko kwestia czasu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 13 Czerwiec 2014 Share Napisano 13 Czerwiec 2014 cześć,dzięki bardzo mi pomogłeś.Co do malowania to u mnie po drugiej stronie wyraznie widać resztki czerwonej farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 13 Czerwiec 2014 Share Napisano 13 Czerwiec 2014 proszę druga strona :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 13 Czerwiec 2014 Share Napisano 13 Czerwiec 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 13 Czerwiec 2014 Share Napisano 13 Czerwiec 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 13 Czerwiec 2014 Share Napisano 13 Czerwiec 2014 Skąd wiadomo że to blaszki pracowników-jeńców a nie np.etatowych roboli ,kolor mógł przecież oznaczać dział fabryki w którym pracowali /jak na przepustkach/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 13 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2014 @kol. K.O.P. :dokladnie ten sam czerwony kolor widzialem wczesniej na innej (calej blaszce)!@kol. abcd: wiadomo z pierwszej reki. Czyli od osob, ktore te blachy nosily;)Kilka takich niesmiertelnikow (dorzucam zdjecie) znajduje sie w Izbie Pamięci Lotników 15 Armii Powietrznej Stanów Zjednoczonych, Robotników Przymusowych i Jeńców Wojennych II Wojny Światowej, w K.K. Zapraszam do zwiedzania, bo warto!http://alfsoft.net/blechhammer1944/site/obrazy/muzeum/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 1 Sierpień 2014 Share Napisano 1 Sierpień 2014 Stalag 327 dla Rosjan Rymanów następnie Przemyśl,pierwszy raz spotykam identyfikator tego sporego przecież obozu może w większości były wykonane z blachy stalowej lub tektury czy nawet drewna na którym wypalano numer jeniecki bo i tak bywało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 10 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2014 Dodatkowo byl to oboz, w ktorym przetrzymywano niezbyt wielu jencow (do 7000 jednorazowo). Ale sa nadal obozy, z ktorych nie widzialem ani jednego identyfikatora, np. Stalag Luft 7, Bankau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 10 Sierpień 2014 Share Napisano 10 Sierpień 2014 Tym bardziej że teren byłego St. L. 7, Bankau.jest aktualnie tak przetrzepany" wykrywaczami że trudno znależć tam angielski guzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 10 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2014 Podobno jest przetrzepany", podobno sam Pan Blacha" tam zaczynal swoja kariere i strasznie sie oblowil HIWISami, ale...kto wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.