Skocz do zawartości
  • 0

Celownik ?

czarekg1

Pytanie

Napisano
Witam !
Zadzwonił do mnie kumpel z innego miasta i zameldował mi,że przechwycił w rodzinie jakiś niemiecki przyrząd optyczny ( nie może mi przesłać fotek z dość skomplikowanych powodów ). Przyrzad ma około 35 cm wysokości i przypomina skomplikowany peryskop " (jak to sam okreslił ! )Jest generalnie czarny, tylko w połowie wysokości ma dyskowate rozszerzenie w kolorze czerwonym. Na bocznej powierzchni, na jakiejs owalnej płytce widoczne są takie cechy :Rbl.F.Flak , djg. nr 18644. Na natomiast nieco wyżej znajdującym się moletowanym pierścieniu są napisy - mehr - weniger. Czy na podst. takiego telefonicznego opisu można już coś wnosić nt. owego przedmiotu ? Uprzejmie Kolegów pozdrawiam. ( dodam, że przedmiot ma być za 3 tyg. prezentem dla mnie, kolega nie interesuje się militariami : - ) )

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.google.pl/search?hl=pl&gs_nf=1&pq=%28rundblickfernrohr&cp=0&gs_id=o&xhr=t&q=rundblickfernrohr&client=firefox-a&hs=NMw&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1024&bih=601&bs=1&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=hs9fT9-RNcnOswafs728CQ
Napisano
Dziękuję ! Myślę, że to będzie to . Zatem celownik ( tyle, że dość specyficzny ), jak widzę używany chyba nie tylko we FLAK. Ciekawe tylko, po co ta czerwień : - )). Dobrze byłoby dowiedzieć się, przy jakich dokładnie działach byl on używany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie