placzido Napisano 12 Marzec 2012 Autor Share Napisano 12 Marzec 2012 Czym usunąć zielony nalot na denarku Olbrachta?próba srebra 235 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 12 Marzec 2012 Share Napisano 12 Marzec 2012 Może lekko fosolem ? Z naciskiem na LEKKO . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 12 Marzec 2012 Share Napisano 12 Marzec 2012 Najtaniej - amoniak spożywczy (1 łyżeczka na 3/4 szklanki ciepłej wody) będzie widać bąbelki na powierzchni monety, woda się lekko zabarwi, potem monetkę dokładnie wypłukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Marzec 2012 Share Napisano 12 Marzec 2012 Branson, daj sobie może już spokój z poradmi. Próba 235 to niska zawartość srebra w stopie (mniej jak 1/4) i taki stop kwsu nie wytrzyma.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 Przetarcie szmatką nie zaszkodzi moenecie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placzido Napisano 13 Marzec 2012 Autor Share Napisano 13 Marzec 2012 Ściereczką próbowałem, nic nie daje.Spróbuję amoniakiem w zalecanej proporcji.Wiem, że jej wartość nie jest duża, ale uwagi na sentyment do tej monetki nie chcę jej stracić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 Takie wykwity korozji miedzi na srebrze rzeczywiście najlepiej usunąć fosolem. Ale NIE zanurzać całej monety!!!! Punktowo, kroplę szpilką czy patyczkiem na zieloną plamę na 1-2 minuty i porządne (!!!) płukanie w wodzie plus delikatna szczoteczka. Stop w denarku słaby (choć ten egzemplarz wygląda nieźle), więc nie polecę tej metody w 100% w tym przypadku, ale można ostrożnie spróbować. Na koniec trzeba mocno wypłukać i wysuszyć. Tylko cierpliwie. Pozdrawiam.........Jeśli już spróbowałeś amoniakiem, daj koniecznie zdjęcie w celach poznawczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 14 Marzec 2012 Share Napisano 14 Marzec 2012 Nikt nie mówił o zanurzaniu :) Tak jak kolega piszę ; punktowo . Chociaż ja wolał bym nasączoną szmatką. Ale jak kto woli. Byle efekt był dobry . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 14 Marzec 2012 Share Napisano 14 Marzec 2012 Szmatką trudno nanieść na taki drobiazg. I tak bez lupy się nie obędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 14 Marzec 2012 Share Napisano 14 Marzec 2012 Oczywiście amoniak też można nakładać punktowo, nad wszelkimi metodami ściernymi (nawet delikatna szczoteczka) bym się zastanawiał - zawsze pozostawiają ryski na miękkim srebrze, podobnie jak tarcie przy pomocy pasty do zębów, szmatki no i nie za ładnie to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placzido Napisano 16 Marzec 2012 Autor Share Napisano 16 Marzec 2012 Przepłukałem 30 minut w wodzie utlenionej - nie ma żadnych widocznych efektów.Teraz szukam w sklepach amoniaku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiomix Napisano 16 Marzec 2012 Share Napisano 16 Marzec 2012 A punktowo kwasek cytrynowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 11 Kwiecień 2012 Share Napisano 11 Kwiecień 2012 Nie lepiej zostawić w pierwotnym stanie? Całkiem ładny egzemplarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.