Skocz do zawartości

Co jeszcze kryje Pozanańska Cytadela???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ostatnio odsłonięta na Poznańskiej Cytadeli Retude I. Jak wiadomo wszystkiego nie wykopano z tego terenu. Gdy większość mówi że ten teren jest przeryty ja wyciągnełem z bunkra talerz z Adolfem H. i kapure od pistoletu.Jakie jeszcze są tajemnice na Cytadeli??
Pozd.Heer
  • Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Przypuszczam, że Cytadela kryje jeszcze wiele tajemnic. Rosjnie nie bawili się specjalnie w penetrację, gdyż bali się pułapek. Potem, bez specjalnego szukania większość fortu została zasypana w myśl niszczenie wszystkiego co poniemickie. Tak więc, gdyby poszukać... to można coś znaleźć :))
Napisano
Witaj Heer! Jestem miłośnikiem Cytadeli i jej tajemnic. Wydaje mi się , że znam ją dość dobrze więc jestem ciekaw gdzie przydarzyło ci się to trafienie: kabura i talerz? Jeżeli możesz to napisz czy odkrycie wymagało użycia saperki i wykrywacza czy tylko wlazłeś do środka i trafiłeś?
Pozdro
Napisano
Swego czasu czytalem chyba w Glosie" ze przy okazji robienia remontu lub porzadkow w ogrodzie ktos z okolicznych mieszkancow Cytadeli wykopal z tegoz ogrodka Niemiaszka,,,przy okazji pisali, ze roznych niespodzianek dookola jest na pewno duzo...
Pzdr dla Posen
Napisano
Witam!
Był to dość długi tunel zasybany dużą ilością pisku. Gdy rozmawiałem z poszukiwaczami powiedzieli mi żę wykopywali tam żelazne kżyrze więc nastepnego dnia poszłem tam z kilkoma kumplami :) kopaliśmy na końcu tunelu, przebiliśmy się przez ściane pisku i kabura się wyłoniła. Puźnej wykopalicmy też przełamany na pół tależ z Adolfem H. a po żelaznych kżyrzach ani sladu :(.
Pozd.Heer
P.S. Jak ktoś już coś ciekawego na Cytadeli znalazł niech da znać na forum.
Napisano
W takich chwilach nie mogę się powstrzymać.

> kżyrze
> kżyrzach

Autorowi należy się nagroda roku. To lepsze niż popisy niejakiego Szamana". Takiego curiosum jeszcze nie widziałem... Szczerze podziwiam wyjątkowe zdolności!
Napisano
A talerz pisze się przez z" a nie przez ż" i pośpiech nie ma tu nic do rzeczy, skoro np. uhonorowałeś Adolfa H. dużą literą w jego nazwisku. Stosujesz wybiórczą ortografię?
Napisano
Oto nowa ortografija" :)
kapura = kabura
zasybany = zasypany
pisk = piasek
kżyrz = krzyż
poszłem = to chyba będzie: poszedłem
puźniej = później
tależ = może to talerz?
Czytając posty tego chłopca proponuje uwarzać ;)
Napisano
A może kolega Herr wyjaśnić co to jest kżyrz lub tależ? Może jakiś nowy rodzaj broni?
Napisano
Dajcie spokój,
Zwróciłem uwagę na te kżyrze, bo jestem uczulony na rażące błędy, ale nie chciałem aby wątek przeistoczył się w miejsce przytyków. Koniec!
Napisano
Okolice starołęki to fort pierwszy? W każdym bądź razie koło Warty. Czy możliwe jest aby zaledwie jakieś 50-100m od Warty znajdował się tunel prowadzący do fortów? Otrzymałem ostatnio takie namiary i nie wiem czy warto się tym zainteresować. Jestem raczej ostrozny w działaniach i wpierw poszukuję jakiś informacji potwierdzających to, więc jeśli ktoś coś o tym wie to proszę wiadomość. Ponoć właściciel tej posesji na której się znajduje zejście (pole) wraz z synem czy też z kolegą już tam wchodzili i przeszli kawałek, tj.około 100-200 m i zawrócili. Nigdy potem już tam nie wchodzili. Co to mogło być za zejście i dokąd prowadzi?Mam możliwość dokładnej lokalizacji tego miejsca ale dopiero jak będę w Poznaniu ale nie wiem kiedy. Pozdrowienia dla wszystkich.

P.S. Wypowiadajcie się na temat a nie o bzdurach, każdy może być słaby z ortografii lub po prostu się pomylić na klawiaturze.
Narka. -YoWheris-
Napisano
Co do fortów... słyszałem kiedyś teorię, że poszczególne forty były połączone tunelami, ale raczej w to wątpię. Jedyne wyjście jakie prowadziło w stronę Warty było na Cytadeli i był to tunel wykorzystywany do zaopatrzenia fortu w wodę. Nawet w kocowym etapie grupa żołnierzy niemieckich próbowała tamtędy uciec w kierunku Naramowic wykorzystując poranną mgłę (nie znaczy to, że dokładnie tamtym tunelem). Niemniej jeżeli będzie możliwość zobaczenia tego przejścia o którym wspominasz to ja się piszę :)).
Napisano
Niegdyś było przejście pod wartą w tamtym rejonie +- :)
A co do kolegi Herra to niepoważny cżłowiek, zmienia nicki jak rękawiczki (aktualnie ma chyba ze 4: Ram, Herr, 52Dębiec, Łukasz i może więcej), wypisuje bzdury w internecie a nawet posuwa się do kłamstwa...
Napisano
A co ci do mojego adresu? Bym chciał to bym podał! Nie mam przyjemności podawać go komuś kto pisze bzdury i kłamstwa
Napisano
Witam
Z chęcią bym zobaczył ten tunel , z tego co wiem przy Warcie coś jest gdzieś w okolicach mostu kolejowego ... nie wiem czy przypadkiem o tym nie pisałeś ...
Pozdrawiam czekam na wieści . a z ostatniej wyprawy na Fort I i II koledzy znaleśli w polu między fortami ceramiczne kapsle od piwa z XiX w. Browar Środa WLKP
Napisano
a tak w ogóle to powiedzcie mi co robią te chemikalia w beczkach w fosach fortu I ? przecież to parodia to wszystko spływa przez grunt do Warty ...
Napisano
Zgadza się jest to blisko mostu kolejowego? Jeśli coś słyszałeś na ten temat to być może wiesz coś więcej ode mnie? Czekam na wiadomość.
Napisano
jak z miesiac temu przy Armii Poznań wkopywali latarnie to lezały tam sobie miedzy innymi hełmy niemieckie i kupa złomu innego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie