Skocz do zawartości
  • 0

Sztylet

Listopadowy

Pytanie

Napisano

Znajomy odkupił za 50 zł taki sztylet. Jakiś chłop wykopał przy pracach ziemnych. Przynajmniej tak twierdzi. Chyba 50 zł przeliczył na flaszki, bo podobno z ceny był bardzo zadowolony. Pięknie wygląda ten przedmiot, ale nie pomogłem znajomemu z identyfikacją. Wygląda tak na XIX wiek, trochę orientalnie, trochę carska Rosja od strony orientu... nie wiem, takie mam przeczucia. Na pewno jest z ziemi więc raczej nie replika. Przynajmniej jeśli replika to stara. Dorzucę zdjęcia, ale jako że jestem nowym użytkownikiem to każdy post zatwierdza admin więc to potrwa trochę.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kindżał kozacki ??? Przecież kindżał to broń gruzińska, kozacy to bardziej bebuty preferowali. Co prawda ta sama rodzina broni, jednak nazwa zobowiązuje to precyzyjnego określenia.
Napisano
ale ładny :)) staro wygląda :) a na fotce 2012-03-09 08:49:58 ten owal to ślad zapewne po mocowaniu jakiegoś fajnego świecidełka :) gratulacje :) sam jestem ciekaw z jakiego to okresu i jakiej narodowości :)
pozdrawiam
szczurek
Napisano
Nie kojarzcie kindżału wyłącznie z wojskiem - na Kaukazie to element stroju ludowego, jak u nas ciupaga na Podhalu. I tak samo jak ciupaga kindżał był i jest najbardziej typową pamiątką z Gruzji, Armenii czy nawet z całego basenu Morza Czarnego. Do Polski pewie też tych gadżetów sporo trafiło, więc spokojnie z idowaniem.
Napisano

Znajomy odkupił za 50 zł taki sztylet. Jakiś chłop wykopał przy pracach ziemnych. Przynajmniej tak twierdzi. Chyba 50 zł przeliczył na flaszki, bo podobno z ceny był bardzo zadowolony. Pięknie wygląda ten przedmiot, ale nie pomogłem znajomemu z identyfikacją. Wygląda tak na XIX wiek, trochę orientalnie, trochę carska Rosja od strony orientu... nie wiem, takie mam przeczucia. Na pewno jest z ziemi więc raczej nie replika. Przynajmniej jeśli replika to stara. Dorzucę zdjęcia, ale jako że jestem nowym użytkownikiem to każdy post zatwierdza admin więc to potrwa trochę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie