Skocz do zawartości

Szaszka

arci

Rekomendowane odpowiedzi

Wodorotlenek Sodu i mosiądz? - chyba spadłeś z konia na głowę w galopie...

Potrafisz zrobić coś wartościowego na forum poza kolejnymi nieudolnymi radami i zachwytami/gratulacjami nad czyimiś fantami" w każdym możliwym wątku?

Można czyścic porcelanę papierem ściernym,można także stalową szczotką odpicować" monety - ale po co? są lepsze metody...

Co ma to twoje rozumowanie udowodnić?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 11:55 22-03-2012

Kolego Branson mam dość! Chemikiem nie jestem więc poprosze Cię o wyjaśnienie moich obiekcji. Mosiądz jest stopem miedzi i cynku. Może zawierać niewielkie domieszki (celowe lub nie) ołowiu, cyny, aluminium co jest mało istotne. Tak więc o elektrolizie > reakcji cynku z cynkiem nie ma mowy bo i jak? Natomiast ługowanie cynku (luzem lub w stopie) moim zdaniem wygląda tak: Zn + NaOH + H2O > Na2[Zn(OH)4] + H2. Znaczy pozbywamy się cynku z stopu co jest szkodliwe.

Teraz proszę o wyjaśnienie. Jeżeli go nie otrzymam a stwiedzę twoją aktywność na forum (stan licznika 1205/58) dostaniesz karteczke. Widomość dodatkowo wysyłam na twoją poczte.

Wojtek

Ja również nie jestem chemikiem.
A widzę że Kol. w chemii odnajduje się lepiej ode mnie .
Po włożeniu mosiężnego przedmiotu do autolizy obwiązania go drutem (nie wiem z czego był zrobiony) zauważyłem reakcje - zmiękczanie się osadu na zapalniku . Mówimy tutaj o dziwnym grubym nalocie który powstał na wskutek leżenia ze śmieciami. Przedmiot po wyciągnięciu wyglądał dziwacznie - posiada ubytki ( ciężko to nazwać wżerami). Wyglądało to jak sitko. Jednak sitkiem fant stał się z mojej winy z racji niedopilnowania reakcji która w misce spędziła spory okres czasu.

Pozdrawiam.

No to skoro wiemy że to nie elektroliza tylko ługowanie, to proszę o bardziej przemyślane porady. Nastepna dyskusyjna porada zaowocuje karteczką bez ostrzeżenia za całokształt radosnej twóczości". To tyle OT. Jutro wieczorem pospszątam wątek.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie