arci Napisano 20 Marzec 2012 Autor Share Napisano 20 Marzec 2012 j.w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arci Napisano 20 Marzec 2012 Autor Share Napisano 20 Marzec 2012 j.w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 20 Marzec 2012 Share Napisano 20 Marzec 2012 Mocno nadgryziona ale ładnie wyszła :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 20 Marzec 2012 Share Napisano 20 Marzec 2012 ladnie Arcibald wyszlo:)) teraz tylko b44 i juz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dani Napisano 21 Marzec 2012 Share Napisano 21 Marzec 2012 Arci użyłeś czystej blachy cynkowej , czy tytano-cynkowej ?Gratuluję szabelki .pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mates_chmk Napisano 21 Marzec 2012 Share Napisano 21 Marzec 2012 super szabelka i super efekt po czyszceniu;))a czy w autolizie można czyścić np. sam mosiądz??wie ktos z kolegów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 21 Marzec 2012 Share Napisano 21 Marzec 2012 Można. Ale po co jak sa lepsze metody ? Chyba że mówisz o takim który leżał z jakimś syfem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 21 Marzec 2012 Share Napisano 21 Marzec 2012 Wodorotlenek Sodu i mosiądz? - chyba spadłeś z konia na głowę w galopie...Potrafisz zrobić coś wartościowego na forum poza kolejnymi nieudolnymi radami i zachwytami/gratulacjami nad czyimiś fantami" w każdym możliwym wątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 22 Marzec 2012 Share Napisano 22 Marzec 2012 vis1939Ty to zawsze szczerzy byłeś... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 22 Marzec 2012 Share Napisano 22 Marzec 2012 Można czyścic porcelanę papierem ściernym,można także stalową szczotką odpicować" monety - ale po co? są lepsze metody...Co ma to twoje rozumowanie udowodnić?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 11:55 22-03-2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 22 Marzec 2012 Share Napisano 22 Marzec 2012 Można wykonać autolizę na zasyfianym mosiądzu" - oczyści się go ale efekt będzie jaki będzie- czyli mierny. Nie mam się zamiaru z Kolega kłócić. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 22 Marzec 2012 Share Napisano 22 Marzec 2012 Mierny efekt w tym wypadku to można osiągnąć przemywają wodą,po NaOH efekt będzie tragiczny,że znacznym pogorszeniem stanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arci Napisano 22 Marzec 2012 Autor Share Napisano 22 Marzec 2012 Witam do autolizy użyłem dokładnie blachy tytan-cynk a okucia mosiężne wyczyściłem szczotką drucianą.Zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Marzec 2012 Share Napisano 22 Marzec 2012 Kolego Branson mam dość! Chemikiem nie jestem więc poprosze Cię o wyjaśnienie moich obiekcji. Mosiądz jest stopem miedzi i cynku. Może zawierać niewielkie domieszki (celowe lub nie) ołowiu, cyny, aluminium co jest mało istotne. Tak więc o elektrolizie > reakcji cynku z cynkiem nie ma mowy bo i jak? Natomiast ługowanie cynku (luzem lub w stopie) moim zdaniem wygląda tak: Zn + NaOH + H2O > Na2[Zn(OH)4] + H2. Znaczy pozbywamy się cynku z stopu co jest szkodliwe.Teraz proszę o wyjaśnienie. Jeżeli go nie otrzymam a stwiedzę twoją aktywność na forum (stan licznika 1205/58) dostaniesz karteczke. Widomość dodatkowo wysyłam na twoją poczte.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 22 Marzec 2012 Share Napisano 22 Marzec 2012 Ja również nie jestem chemikiem.A widzę że Kol. w chemii odnajduje się lepiej ode mnie .Po włożeniu mosiężnego przedmiotu do autolizy obwiązania go drutem (nie wiem z czego był zrobiony) zauważyłem reakcje - zmiękczanie się osadu na zapalniku . Mówimy tutaj o dziwnym grubym nalocie który powstał na wskutek leżenia ze śmieciami. Przedmiot po wyciągnięciu wyglądał dziwacznie - posiada ubytki ( ciężko to nazwać wżerami). Wyglądało to jak sitko. Jednak sitkiem fant stał się z mojej winy z racji niedopilnowania reakcji która w misce spędziła spory okres czasu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mates_chmk Napisano 22 Marzec 2012 Share Napisano 22 Marzec 2012 spoko spoko,już wszystko jasne,wiec nie ma co sie panowie szarpać i zaśmiecać wątek arci....dzieki za rady.Poozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Marzec 2012 Share Napisano 22 Marzec 2012 No to skoro wiemy że to nie elektroliza tylko ługowanie, to proszę o bardziej przemyślane porady. Nastepna dyskusyjna porada zaowocuje karteczką bez ostrzeżenia za całokształt radosnej twóczości". To tyle OT. Jutro wieczorem pospszątam wątek.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.