Skocz do zawartości
  • 0

Czapka niemiecka, Krzyż Żelazny i dwa dyplomy.

dziadu94

Pytanie

Napisano

Witam, prosze o identyfikacje tych czterech przedmiotow. Najpierw prosze o opinie co do oryginalnosci czapki i krzyza. Czy jest to czapka piechoty? Czy wlascicielem krzyza i czapki mogla byc jedna osoba? Znaleziono te rzeczy razem wiec podejrzewam, ze tak, ale prosze o opinie znawcow. Co do dyplomow chcialbym wiedziec czy pierwszy to dyplom ukonczenia szkoly wojskowej i jakim dyplomem jest drugi. dzieki z gory

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
cieszę się że mogłem pomóc:) skoro znalazłeś tam bilety datowane na 43rok to byłbym w stanie na 100% uwierzyć ze to jest oryginał:)Biorę to teraz na logikę:) żołnierz jedzie pociągiem czy tramwajem i ma bilet, to gdzie go schowa? do kieszeni albo do czapki, takie przyzwyczajenie ludzi z tamtej epoki:) A sytuacja którą opisałem wcześniej wydarzyła się u jakiegoś handlarza pod Włodawą parę ładnych lat temu:) ten Niemiec o imieniu Udo wywinął czapkę i znalazł dane osobowe i przydział,a na pewno żołnierz (właściciel czapki) pochodził z Kolonii :) tylko nie wiem czy to nie była furażerka:) tyle pamiętam Pozdro :)
Napisano
A wiec tak, pasuje. To jest G, porownalem z G ze slowa 'gefreiter'. Czyli jak jest tam MG to znaczy, ze raczej na pewno byl on w Michael Gaissmair? Kurde, troche nie pasuje, bo byl on w heer a piszesz, ze szkolono tam oddzialy ss. Mam jego ksiazeczke wojskowa i czapke (wlasnie ta co jej zdjecie jest wyzej) i nigdzie nie jest napisane ze byl w ss. O ile dobrze wiem to w ss mieli inne mundury, co za tym idzie rowniez czapki, oraz jezeli byl w strzelcach to by wygladalo, ze na czapce powinna byc szarotka. Nie wiem czy dobre mam informacje, ale jesli tak to by znaczylo, ze albo zdjeto szarotke albo wlasciciela przeniesiono?
Prosze o pomoc.
pozdrawiam
Napisano
EK2 pierwszowojenny z R" na kółeczku, to by było
R = Alfred Rösner Dresden.
Z tego zdjęcia które zamieściłeś, widać analogie do tego producenta.
Napisano
No w sumie to pasuje, bilety sa datowane na 43 czyli pewnie i czapka jest wojenna, a moze nawet przed. Z tego co wiem wlasciciel wstapil do wojska w 1936 wiec i czapka pewnie z tamtych lat. Ok, wielkie dzieki za opinie w sprawie czapki.
Teraz zostaly jeszcze trzy rzeczy. Co do krzyza to tez sklanialbym sie w strone oryginalu, ale brak na nim jakichkolwiek sygnatur wiec tez czekam na Wasze opinie, koledzy.
Ile taka czapka moze byc warta? Jesli sie da prosze tez o przyblizone wartosci pozostalych przedmiotow.
pozdr.
Napisano
Krzyż pierwszowojenny, raczej oryginalny.
Jeśli chcesz się dowiedzieć coś więcej na jego temat, to zrób porządne zdjęcia (żeby były wyraźne szczegóły) i załaduj je tutaj.Zobacz, czy na kółeczku nie ma sygnatury.jeśli jest, to już będziesz miał odpowiedź.
Napisano
hehe, ze im sie jeszcze lazic do kin chcialo, ale tak na powaznie to kino to bylo zwyklym kinem czy jakims wojskowym? Na bilecie widzimy napis wehrmacht balkon". Czy jest to tylko miejsce przeznaczona dla zolnierzy? Wartosc takich bilecikow jakas jest czy tylko wartosc historyczno-sentymentalna?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie