Skocz do zawartości
  • 0

Czapka niemiecka, Krzyż Żelazny i dwa dyplomy.

dziadu94

Pytanie

Napisano

Witam, prosze o identyfikacje tych czterech przedmiotow. Najpierw prosze o opinie co do oryginalnosci czapki i krzyza. Czy jest to czapka piechoty? Czy wlascicielem krzyza i czapki mogla byc jedna osoba? Znaleziono te rzeczy razem wiec podejrzewam, ze tak, ale prosze o opinie znawcow. Co do dyplomow chcialbym wiedziec czy pierwszy to dyplom ukonczenia szkoly wojskowej i jakim dyplomem jest drugi. dzieki z gory

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gdzieś wyczytałem, że Union to pierwszy obiekt w niemczech z czymś tam". Nie umiałem przetłumaczyć. Więc stawiałbym właśnie na ten bilecik. Czy kino wojskowe? Wątpię choć nie jestem pewiem. W mieście dlugo przed wojną bylo kupę wojska. Chopy musieli coś robić. Poczytaj jeszcze sobie o historii miasta.
Napisano
No tak, w koncu to tez byli ludzie i mieli swoje potrzeby... Co do rozrywek podczas wojny to jakie wieksze kina czy teatry funkconowaly juz w Polsce? O miescie poczytam i to chetnie :)
Napisano
http://www.plasterlodzki.pl/fillm/aktualnoci-filmowe/717-piotrkowska-120-pierwsze-kino-w-polsce

kino w Poznaniu, powstało w 1907
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kina_w_Warszawie

Tak więc sporo już tego było w tym okresie
Napisano

Te sygnatury są zwykle słabo czytelne, więc trzeba mieć trochę doświedczenia w ich identyfikacji.
Litara A" wskazuje na Assmanna.
Oprócz tego, sam wizerunek odznaczenia musi pasować do wzorów danego producenta.Pisząc wzór", mam na myśli zbiór cech charakterystycznych jakie posiadają inne krzyże tego wytwórcy.
Na fotce jest sygnarura Assmanna z mojego, pierwszowojennego EK2.W innym wariancie (chyba częściej spotykanym) literka będzie obrócona o 90 stopni.

Napisano
Witam panie Macieju w tym mieście jest mała niedbałość o zabytki poprzez zarządców tego miasta choć to miasteczko jest naszpikowane cudowną historią ale nikt nie potrafi jej wykorzystać bo w pojedynkę ciężko walczyć z górą ale i tak działalność pana jeśli się nie mylę jest godna pochwały bo powstało wiele odkryć godne naszego regionu mam nadzieje że w tym roku spotkamy się w inicjatywie zorganizowania pokazu dla młodzieży której w małym stopniu naświetlimy pięknem historycznym naszego regionu.Posiadamy kilka osób które mogą udostępnić troszkę (fantów)by zorganizować fajny pokaz omawiając nasz region historie moje namiary to Oskarus@op.pl
Napisano
No nie. Wyburzyc przedwojenne kino tylko dla jakiegos parkingu(!) i to w sumie tylko z powodu jego nieuzywalnosci... Koszmar, po prostu koszmar. To co sie dzieje teraz u nas to przekracza wszelkie granice. Nie tylko traktowanie zabytkow, ale i szanowanie prawa i dobra ludzkiego. To tak jakby zniszczyc Wieliczke, bo i tak juz nic sie z niej nie wydobywa. Oczywiscie wiem, ze ma teraz ona inne funkcje, chociazby turystyke, ale rzucilem tylko przyklad. Co do materialow to dzieki wielkie maciekszprotawa, przydadza sie. Calkiem wczesnie rozwinal sie u nas przemysl filmowy, no moze nie rozwinal a zaczal sie rozwijac. :)
Napisano
Wybaczcie, ze dopiero teraz pisze, ale po wielogodzinnym przesiadywaniu na stronach znalazlem tyle co nic. Nie wiem gdzie szukac a jak cos sie znajdzie to nic nie rozumiem z niemieckiego. W koncu wpadlem na pomysl moze troche prymitywny, ale postanowilem szukac w rzeczach, ktore posiadam. Mianowicie zajrzalem jeszcze raz w czapke i pomimo porzedniego poszukiwania, znalazlem stempel! Geprueft 12/34. Taki napis jest na stemplu. Czyli zgadza sie z tym co jest na dyplomie. Pomozcie jeszcze ociupinke. Dajcie chociaz jakis trop zeby zaczac ponownie poszukiwac informacji.
Dziekuje z gory
Napisano
Jeśli się mylę proszę poprawić.
Dyplom nr 1. Ukończenie szkolenia rekruta w miejscowości Heilbronn i wcielenie do: tu nieczytelne ale...http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanterieregimenter/IR34-R.htm

I dyplom nr 2 ukończenie szkoły hitlerjugend.
Napisano
Odswiezam i ponownie prosze o pomoc w identyfikacji dyplomow i Krzyza. Co do czapki jestem juz pewien jej oryginalnosci ;). Prosze rowniez o wycene przedmiotow o ile mozna.
Pozdr.
Napisano
Co do napisu to jest on taki: 12.(M.B.)K.J.R.34 a na stemplu ponizej jest w kolo napis: 12. kompanie 34. infanterie regiment. Czyli wcielony do 12 kompanii? Co do sygnatury na krzyzu to mysle, ze bardziej to przypomina nie do konca odbita litere 'R'. Czy to cos moze znaczyc?
Napisano

Witam, prosze o identyfikacje tych czterech przedmiotow. Najpierw prosze o opinie co do oryginalnosci czapki i krzyza. Czy jest to czapka piechoty? Czy wlascicielem krzyza i czapki mogla byc jedna osoba? Znaleziono te rzeczy razem wiec podejrzewam, ze tak, ale prosze o opinie znawcow. Co do dyplomow chcialbym wiedziec czy pierwszy to dyplom ukonczenia szkoly wojskowej i jakim dyplomem jest drugi. dzieki z gory

Napisano
Czy wcielono? Tak. W Heilbronie szkolono odziały ss. Co do jednostki rodzaju to na pewno się pomyliłem. Niech bardziej kompetentni się wypowiedzą. Ale jak dla mnie to tam nie ma M.B tylko M.G wtedy mógłbyś kombinować z 12 Pułk Strzelców Górskich SS Michael Gaissmair" nie wiem czy daty się z gadzają. Szukaj, szukaj...Ja już Ci nie pomogę. Pozdrawiam
Napisano
znawcą nie jestem, ale słyszałem że zdarzało się że od środka w czapce można było znaleźć dane żołnierza i jednostkę. spróbuj len luźny materiał w środku, podwinąć i zajrzeć pod niego. z tego co słyszałem kiedyś koleś właśnie tak zrobił i okazało że że tam było nazwisko i jednostka z której pochodził, sprzedający sam nie wiedział ze takie coś jest, a ten który to chciał kupić to stary Niemiec:) więc wiedział jak ten materiał wywinąć:)
Napisano

hehe gregorioo, dzieki wielkie, szukalem pod skorzana obramowka, ale zamiast imienia znalazlem takie cus... chyba to nawet lepsze, bo imie i nazwisko wlasciciela znam, ale gdzie nalezal to juz nie...
a wiec kolejna prosba o identyfikacje. Cuz to sa za 'bilety'? Niektore slowa znam, ale i tak prosze o pomoc. Wczesniej nie wpadlem na pomysl by tam zagladac, musze sie jeszcze sporo nauczyc...;)

Napisano
Ale i tak nie potwierdza, ze to oryginal, prosze o fachowe opinie. Co do biletow to ten jasniejszy ma z tylu ledwo widoczna date zdaje sie ze 31 MAY 1943. Te przedmioty wpadly w moje rece podczas poszukiwan w starym domu, ktory juz wczesniej przeszukiwalismy. Wlasciciel domu, syn tego wojskowego, dal mi je twierdzac, ze on sie nie interesuje, ale zostawil sobie zegarek, taki na lancuszku, tez ladna rzecz. No coz, nie mozna byc pazernym...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie